Al 7-lea MĂR DE AUR E… CULTURAL, EVENIMENTE nr.177

= 615

Președinții Clubului Presei de Turism FIJET România, Ștefan Baciu și al Asociației pentru Promovarea Timișoarei, Simion Giurcă, au anunțat că pe data de 24 martie Capitala Europeană a Culturii 2023, va fi distinsă cu prestigiosul trofeu „Mărul de Aur” acordat de Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET). ”Pentru organizația noastră a fost o muncă epuizantă.

Sa nu uitam că ne aflăm într-o competiție în care au candidat, de-a lungul timpului, sute de destinații, zone ori personalități ale turismului. Este o muncă de echipă dominată de perseverență constantă ce a mai adus României alte 6 Mere de aur (Golden Apple sau Pomme d’or) pentru: Mănăstirile din Bucovina, Mărginimile Sibiului, Delta Dunării, compania Blue Air, ”Axa Brâncuși” de la Târgu Jiu, orașul Oradea, iar acum, Timișoara, care, printre altele, a fost în 1855, primul oraș din Europa cu iluminat public electric.

Trofeul este considerat a fi echivalentul Oscarului, dar în cazul de față decernat pentru turism de către presa internațională de specialitate, reprezentată de peste 600 de jurnaliști și scriitori de turism afiliați prin organizații naționale ori independenți. Câştigătorii sunt selectaţi în urma analizei dosarelor de candidatură şi a votului dat de un juriu alcătuit din membri Federației. În prezent, FIJET are peste 30 de asociaţii naţionale afiliate, printre care şi Clubul Presei de Turism FIJET România” – a subliniat Ștefan Baciu.

Primele trofee au fost acordate în anul 1971. Atunci au fost recompensate Sicilia, parcul de distracţii Efteling, cu reprezentări ale unor poveşti cu zâne, din Ţările de Jos şi Bokrijk, un complex de parcuri şi muzee, aflat lângă oraşul belgian Genk. Din 1971 și până în prezent, FIJET a conferit 69 de astfel de trofee, de mărimi și forme diferite, regula fiind că într-un an pot fi acordate cel mult trei Mere de Aur.

Un bun prieten al jurnaliștilor români, editorul bulgar Plamen Starev, președintele Comisiei „Mărul de Aur”, care analizează și prezintă Comitetului Executiv Executiv FIJET candidaturile pentru „Mărul de Aur” ne-a declarat entuziasmat: „Pentru mine, a fost foarte frumos să votez pentru acordarea trofeului „Mărul de Aur” orașului Timișoara. Orașul merită premiul! La fel ca majoritatea premiilor, „Golden Apple” este și o recunoaștere. Dar nu pentru o aniversare, pentru 70 sau 80 de ani, ci pentru mulți ani împliniți, timp în care orașul s-a dezvoltat constant. Și continuă să se dezvolte, devenind din ce în ce mai atractiv. Toți cei care au vizitat Timișoara simt „aroma” mai multor epoci. De aceea îmi amintește de orașul meu natal Plovdiv – tot Capitală Europeană a Culturii, și câștigător al Mărului de Aur. Acestea sunt orașe pentru care istoria nu este o lectură interesantă, istoria este în fața ochilor noștri.”

Simion Giurcă, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Timișoarei menționa la o întâlnire cu reprezentanții FIJET Romania: ”Vă mulțumesc, în primul rând, pentru susținere și implicare în acest proces și de asemenea muțumim FIJET-ului internațional pentru trofeu! Noi ne dorim foarte mult să impunem Timișoara ca o destinație nu numai pentru business travel, ci vrem să o poziționăm tot mai mult și tot mai bine ca o destinație leasure. Şi mi-aș dori ca românii să vină să descopere acest colţ vestic al țării, care este românesc, dar este puțin altfel, pentru că noi, timișorenii, cu spiritul nostru rebel, care a născut și Revoluția de la 1989, ne-am dorit întotdeauna să fim puțin altfel. Să nu uităm de unde am plecat și de faptul că orașul a fost clădit pe multiculturalitate, să nu uităm că este efortul de secole al unor oameni proveniţi din diferite părți, de diferite naționalități.

Important este să vedem ce putem face împreună, acolo unde diferitele culturi, diferitele apartenențe religioase, idei și convingeri concură la dezvoltarea unei așezări, iar din punct de vedere turistic să vedem ce putem face pentru îmbunătățirea și diversificarea ofertei industriei ospitalității.”

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, cunoscută sub acronimul FIJET, este una dintre cele mai vechi asociații de profil din lume, cu o istorie de aproape 70 de ani. FIJET a fost fondată la Paris, la 2 decembrie 1954, sub numele de „Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme”, de către un grup de inițiativă alcătuit din scriitori de turism din Franța și Belgia, cărora li s-au alăturat alți jurnaliști și scriitori de turism din Grecia, Italia și Marele Ducat al Luxemburgului.

MARIAN CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 177 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*