VIGELAND – Parcul de marmură și granit
40 de ani de creație și muncă. 214 sculpturi. 758 de fizionomii. Parcul a fost inaugurat în 1947 și acoperă azi 32 de hectare. Este fără îndoială, cel mai fabulos parc de artă și muzeu din Europa, probabil și din lume. Pentru a-l vizita îți trebuie cel puțin o jumătate de zi.
Nu numai nouă românilor ne este prea puțin cunoscut. Ci majorității europenilor. Deși Gustav Vigeland este alături de Eduard Munch o bornă de referință a artei norvegiene. Oslo este orașul care l-a îmbrățișat iar din această relație reciprocă de respect ce a demarat la vremea respectivă foarte greu, a luat naștere parcul – muzeu care fascinează azi milioane de vizitatori. Toate lucrările și ansamblurile statuare sunt lucrate cu dăruire și patimă de marele artist. Viața lui Vigeland (1869-1943) este un drum pornit din sărăcia lucie a familiei sale înspre împlinirea, cu mari sacrificii de sănătate, a menirii sale – sculptura. Pe parcurs a avut parte de susținere și înțelegere căci contemporanii mecena ai vremii i-au intuit valoarea. Așa că iată-ne într-un tur ce poate debuta cu Muzeul Vigeland. El se află în extremitatea parcului. Acesta este organizat în reședința și atelierul artistului pusă la dispoziție de către primăria orașului Oslo în anul 1924. Pe o suprafață de 3200 de metri pătrați se află organizate tematic 1600 de sculpturi, majoritatea de mici dimensiuni, 12.000 de desene și 420 de gravuri în lemn (primul material în care a lucrat artistul), precum și schițe din toate etapele creației sale.
Totul a început cu o fântână
Abia după un tur în interiorul muzeului veți fi pregătiți să vă aventurați în imensul parc-muzeu. Totul a pornit de la o ofertă făcută de Vigeland primăriei din Oslo, de a construi o fântână reprezentativă pentru oraș. După refuzuri repetate ale autorităților, susținut de opinia publică și presa vremii, în 1907 fântâna va fi edificată în fața Parlamentului norvegian, în piața Eisdroll. De aici și până la următorul proiect – parcul în sine – drumul fusese deschis căci în sfârșit proiectul era aprobat în 1924.
Prima reacție a vizitatorilor contemporani este vecină cu o stare confuză, căci uriașa intrare principală impune prin gradoare și bogăție: dragoni fantastici, femei mitice, nuduri masculine, reptile halucinante… După o asemenea încărcătură nu te aștepți la ceea ce vei vedea: aleile majestoase cu peluze de flori par că te eliberează în fața unui orizont artistic. Ele te conduc spre o lume a vieții sculptate în marmură și granit. Podul care face trecerea spre Rozarium are parapeți din granit și susține 58 de grupuri statuare reprezentând omul și evoluția sa, de la copilărie la maturitate. Sculpturile emană o manieră realistă ce se îmbină cu o simbolistică accesibilă. Priviți cu atenție copiii aflați în diferite poziții în majoritate tangente cu zborul ori ”Tânăra dansând” cu un armonios fluturat al părului de… marmură în vânt. Rozariul încadrează un ansamblu impresionant: o fântână susținută de 6 titani, înconjurată de 20 de arbori de marmură în care se ascund sculpturi ce reproduc copii, femei și bărbați, animale mitologice.
Un Zodiac pentru familie
Toate acestea redau cu bogăție artistică cercurile vieții. Un ciclu ilustrativ se regăsește și în cele 60 de reliefuri în bronz aflate pe pereții bazinului de marmură al fântânii. Întreaga piață care înconjoară fântâna este un labirint în alb și negru cu o suprafață de 1800 de metri pătrați. Iar dacă vreți să-l parcurgeți să știți că are desfășurat aproape… 3 kilometri. Nu riscați însă să vă pierdeți căci labirintul are o intrare și o ieșire. Ca viața. Pașii vă duc apoi spre platoul cu porți din bronz al Monolitului sau Coloana umană! De ce Monolit – pentru că a fost sculptat dintr-un singur bloc de granit, iar Coloana umană, evident, pentru că 121 de corpuri compun acest obelisc artistic. Înălțimea sa este de 17,3 metri din care 14,12 metri sunt numai sculpturile. Ansamblul este înconjurat de o scară circulară care la rândul ei, e decorată cu 36 de grupuri statuare tot din granit. Aceleași personaje prinse în caruselul vieții: copil-tânăr, bărbat-femeie, bătrânețe, luptă, jocuri, moarte! Marele artist afirma despre ”Monolit” că el constituie ”religia sa” și că de altfel fiecare este liber să-și imagineze ce dorește. Coborând spre ieșire întâlnim Cadranul solar cu un Zodiac creat de marele artist, dar și ”Familia” cu 21 de membrii, cea mai importantă lucrare după Monolit, susțit experții în artă. ”Familia” a fost turnată în bronz într-un singur an – 1988, și acest miracol a fost sprijinit printr-o donație făcută de IBM. Când se vor întâmpla asemenea sponsorizări culturale durabile și România!?
Viața filtrată de artă
Unde se află Vigeland? Dacă mai aveți energie sau timp, sau viceversa, îl veți întâlni cu siguranță în autoportretul realizat în 1942. O statuie amplasată în ”umbra” operei sale. Ea îl redă în haine de lucru, cu dalta în mână. Suntem convinși că nu veți părăsi Parcul artistic ca ”Băiețelul supărat și plângând” una din sculpturile cele mai iubite de public aflată chiar la începutul podului de la intrare. Oare am vizitat un parc sau un muzeu? Norvegienii știu probabil răspunsul. Și orașul Oslo. Am trecut prin viața filtrată de artă. 214 sculpturi cu 758 de fizionomii. Sunt doar cifre, dar repere monumentale unicat. Restul e imagine. Așa ceva nu poate fi concurat!
DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU