Tot poporul călător care aude că pleci în Toscana, își recomandă să nu cumva să ratezi Florența (sufocată tot timpul anului, de cunoscători, amatori de chilipiruri… originale, sau de sute de mii de gură cască), Pisa (unde turnul se încăpățîinează să se încline în continuare), Lucca ( ei da, Tosca și Puccini), Assisi, Siena. Și, desigur, celebrele coline cu podgorii (destul de mult fotoshop în fotografiile de promovare), printre care Chianti ori Lambrusco.
Cum să ratați în acest alambic în care se topesc felii turistice fabuloase, porțiile zdravene de cultură și gastronomia locală al cărui coș este încărcat de mărcile de cafea, brânzeturi și paste manufacturate în ferme mici, amplasate în mici cetăți cu turn, între dealurile încărcate de viță de vie și plantații de măslini. Deși am fost atrași și de stațiunile cu ape termale Montecatini fiind o stație pentru sănătate, ne-am dorit să ajungem cât mai curând la Vinci. Localitatea este și oraș și comună. Se află la vreo 40 de kilometri de Montecatini (circa o oră cu automobilul). Este locul magic unde a copilărit Geniul din Vinci, de la a cărui moarte s-au împlinit în 2019, 500 de ani. În circuitele turistice ale românilor, care de fapt sunt operate la fața locului de partenerii italieni nu există nici o ofertă cu această destinație (ne-am mirat, chipurile, nu s-ar vinde așa ceva). Așa că am pornit pe cont propriu, cu un ghid local, să explorăm așezarea ce, aveam să constatăm că este inclusă (tot de agențiile italiene) în pachetele turistice ale francezilor, spaniolilor, britanicilor etc.
Dialog cu ”Omul Vitruvian”
Jumătatea secolului al XV-lea ni-l dăruiește pe Leonardo da Vinci, cea mai strălucită personalitate a ținuturilor toscane. Genele tânărului au împletit instrucția unui tată de sorginte nobilă cu devotamentul unei mame minunate cu origini modeste. De aceea Vinci este considerată așezarea-martor a existenței atât de prolifice și diverse a marelui creator de artă și tehnică pe numele său Leonardo. Ce-i de vizitat? Turismul și-a pus amprenta și a scos în evidență, orice clădire sau spațiu, ce s-au intersectat cu viața tânărului inventator. Castelul Guidi, datând din secolul al XII-lea, găzduiește un muzeu impresionant ”Leonardiano” dedicat vieții și activității științifice a ”omului total” al Renașterii. Sălile adăpostesc machete și documente ale celor mai îndrăznețe invenții ale sale: de la războaie de țesut și ceasuri, la aparate de zbor, scripeți, macarale, submarine sau… tancuri. O altă sală este dedicată studiilor sale asupra anatomiei corpului uman. Nu lipsește evident, nici macheta ”Omului vitruvian”. Amplasată în curtea castelului, ea constituie o reinterpretare a artistului Mario Ceroli. În fața muzeului vă puteți odihni ochi admirând opera de artă creată de Mimmo Paladino în 2006, un omagiu adus cercetărilor în geometrie și matematică ale lui Leonardo. Un alt reper obligatoriu, indiferent de bugetul de timp pe care l-ați alocat acestei excursii, e biserica Santa Croce, locul în care acesta a fost botezat, conform tradiției.
Interviu cu o hologramă
Dar asta nu e tot. La numai trei kilometri, ascuns printre plantațiile de viță de vie și măslini, pe coama dealului Montalbano, se află satul Anchiano, locul natal al artistului (născut în 1452). Puține ghiduri amintesc de… ”specialitatea casei” în care copilărit. Renovată complex în ultimul deceniu, ea oferă vizitatorilor lucrări originale de la începuturile formării artistului, cărți rare și, din 2016,… holograma lui Da Vinci, care face toate oficiile de gazdă. Ea însoțește vizitatorii printre momente din copilărie, amintiri importante din timpul evoluției Geniului. Despre acesta scriitorul Georgio Vasari, autorul primei biografii a lui Leonardo, inclusă în lucrarea ”Viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților”, scria în 1568:”Natura fusese atât de binevoitoare cu el, încât oriunde își îndrepta gândul ori simțirea și în orice făcea, se arăta atât de divin încât nimeni nu l-a întrecut vreodată în ce privește desăvârșita spontaneitate, vioiciunea, frumusețea gingășia și grația”. Întâlnirea magicăcu prietenoasa… hologramă durează doar 20 de minute.Vreți să aflați mai multe? O altă oprire de suflet este la Museo Ideale, aflat pe strada Montalbano. Aveți grijă să nu-l ratați. Este ascuns într-o livadă de măslini. Aici într-un spațiu generos din Villa il Ferrale, se află o expoziție didactică inedită, ce prezintă la scara 1 pe 1, reproduceri HD, ale unor opere reprezentative. Secretele fiecărui tablou sunt explicate publicului într-un limbaj și o signalistică accesibile. Doamna cu Hermina, Mona Lisa ori Cina cea de taină, se lasă redescifrate și redescoperite de turistul modern. Ce idee inspirată să oferi în același loc posibilitatea familiarizării cu arta de mare clasă. Senzația poate fi întărită inspirat cu o degustare de vinuri, mai ales că la subsol, cum altfel, se află o… cramă. Piesa de rezistență, alături de colecția de butoaie de vin, este o masă uriașă din lemn masiv ( cum o fi fost transportată aici!), făcută parcă pentru Bachuși giganți. Aflăm de la custode că aici se desfășoară în mod frecvent concursuri de vinuri, dar și o însemnată parte din evenimentele culturale care marchează trecerea celor 500 de ani de la moartea lui Leonardo.
Caleidoscopul de stele
Mai e ceva foarte important de văzut. În semn de profund omagiu și recunoaștere a geniului său Institutul Internațional de Gemologie prezintă vizitatorilor la Complexul Muzeal ”Leonardiano”, un exponat unic, creat de către celebra firmă de bijuterii ”Amin Luxury”: Diamantul ”Leonardo da Vinci cut”. El a fost șlefuit cu 57 de fațete, în 3 straturi și are forma unui pentagon. Cu ochiul liber ai senzația că privești la un caleidoscop de stele. La baza creării sale au stat teoria și calculele folosite de Leonardo la crearea ”Omului Vitruvian”. Specialiști susțin că este diamantul perfect. Cum altfel, dacă da Vinci, este apreciat și azi ca diamantul suprem din coroana Toscanei. De aceea la capitolul suveniruri vă recomandăm o monedă aurită cu chipul lui Leonardo. O puteți procura de la automatul din apropierea shop-ului. Toate obiectivele amintite pot fi vizitate pe baza unui singur tichet de intrare. Dacă vă mai rămâne timp faceți o tură și pe strada Uleiului și a Vinului din Montalbano. Satisfacții garantate. Drum bun.
DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU