Ai fost la Oracolul din Dephi? Ai urcat la Meteora? Acropolis-ul din Atena, mai ales că acum e proaspăt renovat, a devenit și el un trofeu de preț pe raftul cu amintiri turistice? Ce să mai vorbim de Creta, Corfu, de insula alb-albastră Santorini ori de cea a morilor de vânt, Miconos, Lefkada, Zakinthos, Poros, Hydra sau spiritul sfânt al Muntelui Athos.
În ADN-ul turistic al fiecăruia dintre noi există o părticică care ne alimentează mereu și mereu, dorința de a revedea, Grecia. Și de fiecare dată noutățile, cu sutele, îți reactivează în minte muzee fascinante, legende explozive, orașe ori mici așezări care te cuceresc cu farmecul lor atemporal. Grecii sunt stăpânii legendelor, iar cine crede în ceea ce se spune despre ei cum că ”să te ferești de greci când fac daruri” ori nu-i place să se dea pe derdelușul istoriei împreună cu Zorba, ori s-a îmbătat cu ulei de măsline. Dacă sunteți sau mergeți în Salonic vă sfătuim să renunțați la o zi de cumpărături sau plajă și să abordați o atracție istorică care nu se află pe ruta circuitelor turistice. Fugiți până în localitatea Pella, ce formează un triunghi istoric cu vecinele Vergina și Veroia. E o destinație turistică selectă, pentru cunoscători. Pella este locul unde s-a născut celebrul Alexandru Macedon, personal emblematic al antichității. Aici și-a conceput Marele Alexandru, planul său de a călători și a cuceri… necunoscutul. Restul este poveste, nu? Mii de studii, filme, biografii, cărți, încearcă de atunci să-i înțeleagă complexa personalitate.
La Vergina, pe dealul Marelui Tumulus, se află ruinele Palatului lui Filip al II-lea , tatăl lui Alexandru cel Mare. Ele datează din anul 336, după Cristos. Aveți ocazia de a admira coloane zvelte din marmură, mozaicuri extrem de rafinate și decorațiuni opulente. Palatul avea 12.500 de metri pătrați și se afla în Aigai, cetatea capitală a macedonilor. ”Întâlnirea” de la Vergina cu Filip al II-lea a fost cât se poate de modernă dar și restrictivă. În cadrul ei am aflat că 1977 este anul în care localitatea urcă la rangul de destinație turistică. La asta a contribuit decisiv arhitectul grec Manolis Andronikos, cel care a identificat și descoperit locul unde se află trei morminte, unul dintre acestea aparținându-i cu certitudine lui Filip al II-lea.
Celelalte două, au relevat arheologii cu tehnologii moderne de datare, aparțin cel mai probabil, soţiei regelui, Cleopatra, şi a fiului lor, ambii ucişi la scurt timp după moartea regelui; respectiv regelui Arrhidaeus, fratele vitreg al lui Alexandru cel Mare, şi ale soţiei sale Euridice.
Comorile descoperite sunt greu de evaluat. Spațiul muzeal beneficiază de o arhitectură subterană ultramodernă și sofisticată. El este dotat cu aparatură de măsurare a umidității dar și de supraveghere, deoarece aici este expus un tezaur cu obiecte și podoabe de aur veritabil. Se vorbește în șoaptă, parcă pentru a nu deranja ordinea pieselor expuse. Lucrări de artă fabuloase, coroana lui Filip al II-lea, diademe princiare, bijuterii, arme, vase de cult, pietre prețioase asamblate în structuri de aur. Mormintele în sine se află protejate de o carcasă artificială care imită pictura murală a epocii. Totul este original așa că renunțați să faceți fotografii. Sunteți urmăriți pas cu pas de camerele de luat vederi, astfel că va trebui să ștergeți imaginile din aparat sau telefon înainte de ieșire. În compensare însă vă puteți opri în sala de proiecții unde timp de mai bine de un sfert de oră aveți ocazia să vizionați documentarul dedicat acestei uluitoare descoperiri. Nu merită să vă grăbiți, e prea frumos și este… adevărat. Și mai ales e foarte răcoare în interior. Singurul care lipsește din acest complex muzeal este mormântul lui Alexandru Macedon. Alte legende și momente istorice le găsiți în apropiere la Veroia. Aici puteți admira tot ceea ce Cronos a vrut să ajungă la noi: sanctuare, teatrul, inscripții și chiar în agora, Școala lui Aristotel.
Cum nu e frumos să pleci cu mâna goală, ca orice turist conștiincios am cumpărat o cunună de lauri ca să fiu în rând cu oamenii-zei. Ea te leagă misterios de legende și aici la Vergina, prefectura Imathia.
DOINA CONSTANTINESCU