My Transylvania nu uită de… Burduf Challenge, Gastronomie turism nr. 174

= 175

În plină pandemie de evenimente online merită să reamintim că anul trecut, al doisprezecelea an consecutiv, asociația My Transylvania a organizat brunch-uri, devenite tradiționale, în satele din sudul Transilvaniei. Agenda cuprindea 46 de evenimente gastronomice alternative în județele Sibiu, Brașov și Mureș. Regiunea Gastronomică Sibiu era celebrată cu un număr record de așezări (46) cuprinse în program. Printre acestea se numărau Vulcan, Criț, Moșna, Tălmaciu, Pelișor, Nucet, Gușterița, Șelimbăr, Ibănești, Bazna, Viscri, Sibiel, Albești etc.

Scopul evenimentelor a fost și rămâne în continuare acela de a promova cultura și patrimoniul local rural cu ajutorul gastronomiei autentice. Gusturile, aromele și mirosurile locale sunt prezentate într-un context conceptualizat, adică însoțit de povești frumoase ale unor oameni deosebiți, produse bune și locuri pitorești. Printre noutăți figurau și un atelier/workshop opțional legat de mâncare, grădinărit sau activități conexe producției și servirii de produse locale. ”Dorim să ajungem cât mai des și în zona montană cu concepte inovative astfel că în lunile de vară cât mai mult la munte. Menționăm doar Burduf Challenge la Rîu Sadului unde am combinat mâncarea cu mișcarea sau cina de la Cabana Suru unde am folosit ingrediente de la altitudini de peste 1.000 de metri” – declarau organizatorii.

Al șaptelea produs românesc protejat

Conform Reprezentanței Comisiei Europene în România Telemeaua de Sibiu a devenit cel de-al șaptelea produs alimentar românesc recunoscut în UE. El a primit aprobarea Comisiei Europene și a fost înregistrat pe lista Produselor cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Produsă în ținuturi rustice și sălbatice din Transilvania, Telemeaua de Sibiu este o brânză semitare din lapte de oaie. Ea s-a născut în județul Sibiu, pe pajiștile căruia oile pasc de secole. Indicația geografică protejată (IGP) garantează că măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Celelalte șase produse românești ce beneficiază de această recunoaștere sunt: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu respectiv Magiun de prune de Topoloveni. Scrumbia de Dunăre face și ea parte din această galerie. Este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este recunoscută drept cea mai bogată în grăsimi, din lume raportată la talia sa (are 250-400 de grame, și o lungime de 25-30 centimetri). Al șaselea produs îl reprezintă Cârnații de Pleșcoi, produși de membrii Asociației pentru Promovarea Cârnaților de Pleșcoi (APCP), din județul Buzău.

La nivelul UE erau înregistrate în 2019 peste 1450 de produse alimentare protejate.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Gastronomie, Numarul 174 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*