MAROC: ”Triughiul de aur” strălucește și azi (2), MAPAMOND nr.173

= 243

Cum se obișnuiește, după Congresul anual FIJET (cea mai importantă Federație internațională a jurnaliștilor și editorilor de turism), organizează împreună cu țara gazdă tururi de documentare profesionale. Marocul a profitat de oportunitate, oferind la cea de-a 60-a ediție a Congresului FIJET, găzduită de celebrul Marrakesh, un infotrip cu vestitele sale capitale imperiale.

Înainte să pornim spre Fes, vom aminti câteva superlative atribuite în ultimii ani acestei țări. World Economic Forum a clasat Marocul pe locul 3 în ceea ce privește ospitalitatea; CNN l-a inclus în Top 10 destinații turistice din lume iar Aeroportul Internațional din Marrakesh (Menara), a fost premiat de Alianța Sky Team, pentru ”cel mai frumos aeroport din lume”.

FES – Spiritual

UNESCO e îndrăgostit de Maroc. UNESCO s-a îndrăgostit de ”Triunghiul de aur” care include trei capitale imperiale. Ne-am permis în documentarea noastră să înlocuim Rabat cu Volubilis. Adică un oraș modern, dinamic ce se conturează ca o capitală a culturii arabe cu unul în care istoria imperiului roman ”mustește” din plin.

 

Fes este un oraș emblematic. Este imperial prin excelență și capitala spirituală sacră a civilizației arabo-musulmane. Este cunoscut și ca orașul cu peste 10.000 de străzi, unele atât de înguste încât cu greu pot trece două persoane una pe lângă alta. O mare parte a lor pornesc din medina veche, loc al rătăciților și la propriu și la figurat, al condimentelor aromate, al parfumeriilor, al jocurilor de culori date de fructe, de atelierele de croitorie, covoare, ceramică, pielărie etc. Peste tot ai senzația că te urmăresc explozii de sunete ce provin de la mijloace de transport de marfă care nu mai au corespondență în Europa. Măgăruși, cărucioare sudate din bucăți de diferite culori, biciclete, Dacii papuc, foarte apreciate pentru fiabilitatea lor etc. Cea mai celebră moschee este Universitatea El Quaraouiyne, fondată în anul… 859 de către Fatima el Fihri, tunisian de origine. Este considerată prima universitate din lume, căci a fost fondată înaintea celor din Bolognia, Sorbona, Oxford sau Upsala. În secolul al XV-lea la Universitatea din Fes a fost organizată o bibliotecă care a ajuns azi să dețină peste 30.000 de volume și 10.000 de manuscrise. Averoes, așa cum îl știm noi este prezent cu un manuscris ce datează din… 1320. Moulay Idriss, fondatorul și patronul spiritual al orașului veghează și acum destinele locuitorilor săi din Mausoleul ce-i poartă numele. Vă mai oferim câteva ”flash-uri” cu locuri ce nu trebuie ratate: ”Mellan”, o explozie arhitecturală în aer liber, a celui mai vechi cartier evreiesc din Maroc; ”Chovara”, una dintre cele mai vechi și spectaculoase tăbăcării, (în 193 de ateliere sunt prelucrate zilnic circa 5000 de piei, vopsite numai cu extracte naturale din plante). Recomandare – nu refuzați buchețelele de mentă oferite la intrare. Vă vor salva de la multe… chinuri; Centrul de prelucrare a marmurei și lutului, obiectiv coordonat și certificat de mai multe ministere. În atelierele sale am avut ocazia să admirăm veritabile opere de artă create din marmură, email, lut și cupru. Autentic, original, scump. Ca și în Piața Seffarine unde lucrează cei mai vechi artizani în cupru din Fes. De bifat este și Muzeul Batha, cu o grădină de inspirație andaluză; intrarea din fața Palatului Regal – Dar El Makuzen, din Piața Alaouites, cu porți care par să fi inspirat povești din 1001 de nopți și, desigur, panorama orașului văzută din fortărețele Borj Nord și Sud, ambele ridicate prin secolul al XVI-lea.

MEKNES – Imperial

Este prin excelență oraș imperial fiind locul de naștere al fondatorilor primului regat al Marocului Idrissizi dar și ai dinastiei Alaouite, care conduce Marocul de peste 400 de ani. Orașul a fost fondat în secolul al X-lea și purta numele de Meknessa Ezzeitoun după numele tribului omonim. El respiră pe spații mari și doar un tur ghidat te poate ajuta să-l vezi.

În interiorul zidurilor se ascunde medina veche cu toate comorile sale: Palatul Regal, grajdurile pentru cai, care din 1912 sunt cele mai mari din nordul Africii, cu peste 450 de padocuri, ”case” pentru cai. Antrenarea lor se face pe o suprafață de peste 80 de hectare. În subteranele orașului se află închisoarea, cu galerii și pasaje, ce se întind pe o lungime de peste 7 kilometri. În vremurile negre ea putea ”primi” până la…40.000 de suflete. Istoricii susțin că de fapt aici ar fi existat un adăpost pentru cereale. Restul e mister și poveste. Punctul de sosire și plecare al oricărui circuit prin medina veche, apărată de fortificații desfășurate pe 25 de kilometri, este Poarta Bab Mansour, aflată în partea vestică a Pieței Lalla Aouda. O bijuterie arhitecturală. Peste drum se află Piața Land(j)im, un spațiu imens ce prinde viață seara când te atrage cu sute de arome venite dinspre tarabele comersanților. În lumina apusului construcțiile opulente degajă la greu arhitectura franceză ”croită” pe tipare mauro-hispanice. Toate au făcut ca orașul să fie considerat Versailles-ul Marocului. Fără îndoială o altă valoare UNESCO inclusă în Patrimoniul cultural mondial în 1996.

VOLUBILIS – Istorie și berze

Se află la doar 30 de kilometri distanță de Meknes. A fost fondat în secolul I – ÎCh. Volubilis a fost și a rămas cel mai important vestigiu roman al Marocului. Numele berber este Ovalili și vine de la frumoasa plantă decorativă bind wood ce crește cât vezi cu ochii în perimetrul site-ului arheologic. Investițiile succesive din partea guvernului și Casei Regale au avut ca scop recuperarea și refacerea unor elemente de arhitectură cu o simbolistică bogată. Parte dintre ele sunt expuse într-un muzeu aflat chiar la intrarea în Volubilis.

Vestigiile arheologice descoperite au convins experții mondiali să includă în 1997 așezarea romană în Patrimoniu UNESCO. Volubilis a fost o urbe importantă. Pentru a o vizita, cu mici opriri turistice sau pentru fotografii, îți trebuiesc circa patru ore. Însoțiți de semne istorice și urme mitologice am străbătut ”via” principală străjuită de impunătorul Arc de triumf, am trecut pe la casele lui Orpheus, Venus, Dionisos, a Călărețului, ne-am oprit la Capitoliu, Bazilică etc. Renumele locului e dat atât de vechimea sa cât și de valoarea artistică a mozaicurilor extrem de bogate, ce deocrează aceste vile romane. Specialiștii recunosc în acestea geniul artistic al artizanilor berberi care și-au lăsat amprenta în toate lucrările comandate de romani.

Folosind un alt registru istoric, dacă celebrele gâște au salvat Capitoliul din Roma în antichitate, monumentele de la Volubilis sunt puse în valoare de către berzele ce cuibăresc în vârfurile capitelurilor. Stau liniștite, pozează fotogenic în adăposturile lor de pe coloanele albite de soare. Privesc de sus, cu superioritate parcă, grupurile de turiști care iau cu asalt, contra cronometru, drumurile ce urcă spre vechiul oraș roman. Doar sunt berze… antice nu!

DOINA CONSTANTINESCU

Foto: MARIAN CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 173 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*