Bani, bani, bani de la evenimente UE !
Este un moment bun. Deținem președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care am început să o exercităm de la 1 ianuarie. Pe parcursul a șase luni vom găzdui circa 200 de evenimente în București și circa 100 în țară. 23 de hoteluri au semnat cu Ministerul Afacerilor Externe un protocol în baza cărui vor asigura cazarea și serviciile aferente evenimentelor organizate. Selecția a fost făcută pe baza unor ample acțiuni ce au vizat verificarea securității clienților, a respectării standardelor hoteliere, a serviciilor și procedurilor standard. Este un moment bun pentru industria hotelieră românească.
RESTART – Lido by Phoenicia
La debutul lui 2019 a reintrat în circuitul turistic Hotelul Lido din București, ce va opera pe piață cu brandul Lido by Phoenicia, deținut de Phoenicia Hotels, cel mai mare lanț hotelier autohton. El a fost creat de către omul de afaceri Mohammad Murad. Procesul de reconstrucție, renovare și modernizare a durat mai bine de 2 ani iar investiția se ridică la circa 5 milioane de euro, pentru prima etapă. Hotelul, în forma sa finală deține 120 de camere a căror atmosferă și design dezvoltă tematica culturală a anilor 1930 îmbinată cu tendințele confortului modern. El dispune de 2 restaurante – Restaurant Lido şi Lido’s Brasserie & Bar, 2 Săli de conferinţă, de fitness şi masaj etc. ”A doua etapa de dezvoltare prevede construcția unei piscine iar a treia dezvoltarea lângă hotel a unui complex de 100 de apartamente. Toate cele trei etape prevăd o investiție totală de 15 milioane de euro” – a declarat Murad.
Lido care a reprezentat o emblemă a hotelurilor românești din perioada interbelică a fost închis din 2010 după ce a fost revendicat și câștigat defintiv în instanță de moștenitorii constructorului, doctorul Constantin Angelescu. Cu doi ani în urmă, a fost preluat în concesiune de Mohammad Murad pentru o perioadă de 15 ani cu drept de cumpărare. Complexul Lido – hotelul și Casa Monteoru – a fost construit în perioada 1905-1930, după proiectul cunoscutului arhitect al epocii, Ernest Doneaud, pe un teren cumpărat împreună cu soția sa, Virginia Constantinescu Monteoru (fiica milionarului Grigore Monteoru), în 1904. Angelescu, (1869-1948), a studiat medicina la Paris, unde s-a specializat în chirurgie. A profesat la Spitalele Brâncovenesc și Filantropia, avansând treptat la gradul de profesor universitar (1903) și director al Clinicii Universitare de Chirurgie. Angelescu a devenit și proprietarul stațiunii Sărata-Monteoru în urma căsătoriei. Doctorul Angelescu a activat și ca politician liberal ocupând mai multe funcții de ministru plenipotențial al României la Washington, al Instrucțiunilor Publice și Educației Naționale. A condus printre alte instituții culturale, Ateneul Român (între 1923 și 1947).
MEGA–TRANZACTIE la Silver Mountain
Un proiect extraordinar dezvoltat la Poiana Brașov a fost stopat în 2014, de falimentul și insolvență firmelor ce l-au consolidat. BCR, principalul finanțator al complexului a recuperat Silver Mountain de la dezvoltatori în același an, tranzacția incluzând și datoriile bancare. BCR care mai deținea 132 de apartamente nevândute în complexul rezidențial de lux, a luat decizia de a le închiria operatorului hotelier Bookingpedia. Cea mai mare tranzacție de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România s-a consumat la sfârșitul anului trecut.
„Bookingpedia a închiriat de la BCR apartamentele la un preț avantajos pentru ambele părți. Ei au transformat apartamentele în hotel, însă BCR poate să le vândă oricând, cumpărătorii având opțiunea de a se transforma în investitori. Ne bucurăm ca am finalizat cu succes această tranzacție. Am convingerea că existența unui operator hotelier profesionist la Silver Mountain, va oferi un exemplu de bune practici atât pentru alți investitori cât și pentru sectorul bancar” – a declarat Mircea Drăghici, Managing Partner EST Hospitality, consultantul tranzacției.
Complexul cu apartamente de vacanță din Poiana Brașov va fi operat în regim hotelier de 4 stele. Viitorii proprietari vor achiziționa pe lângă apartament, un business la cheie. În plus alături de cele 132 de apartamente disponibile, pot fi adăugate și apartamentele vândute catre actualii și viitorii proprietari, dacă aceștia vor opta pentru operarea apartamentului lor în regim hotelier. Astfel Silver Mountain Resort este inclus în circuitul turistic ca unitate de patru stele. Bookingpedia va fi operatorul apartamentelor dar și a facilităților din cadrul complexului (sală multifuncțională ce cuprinde restaurantul, centrul spa, sălile de conferință etc).
Și NIRO și ȚIRIAC
Zona din Bulevardul Expoziției, din vecinătatea Romexpo din București devine din ce în ce mai atractivă pentru investitorii români. Datorită agendei bogate în evenimente expoziționale dar și culturale, mai mulți oameni de afaceri se grupează în acest spațiu de business hotelier. Grupul de firme Niro, controlat de omul de afaceri Nicolae Dumitru, derulează deja construcția unui hotel de 4 stele ce urmează să fie finalizat în 2021. Potrivit lui Florin Suicescu, vicepreședinte al Niro Investment, complexul va oferi 250 de camere, va activa la un standard de 4 stele și se va adresa în special segmentului de business. ”Intenția de a ne afilia unui lanț hotelier internațional există, dar încă nu am luat decizia finală” – a mai anunțat Suicescu.
Și omul de afaceri Ion Țiriac, care se află în plină expansiune cu mai multe proiecte imobiliare, va construi un hotel în aceeași zonă. El va fi integrat într-un complex ce va include locuințe, birouri, magazine, inclusiv un show room – afirmă surse din piață.
SUCEAVA – SPA și BUM BUM BOX
Mandachi Hotel&Spa din Suceava a devenit primul hotel din România construit în sistem de franciză și integral cu fonduri autohtone. Omul de afaceri Ștefan Mandachi, directorul general al companiei Strong MND, care deține franciza lanțului de restaurante de tip fast-food Spartan -, a precizat că investiția se ridică la aproximativ 7 milioane de euro. Hotelul are 90 de camere clasificate la 4 stele si 6 apartamente de lux, clasificate la 5 stele.
El promovează un concept, de tip „5 în 1”, care are în componență salonul de evenimente Magnificus Plaza, restaurantul cu specific italienesc Don Stefano, o cafenea–librărie, Mefi Cafe&Bar, sala de sport Bum Bum Box și Biotransylvania Spa&Wellness, primul centru SPA bio din România. Mandachi a declarat că va dezvolta cele 5 branduri atât la nivel național cât și european.
ANGELA SIMION, ION BADEA & ALEX BARBU