Curtea Veche Publishing și TotalSoft vă invită să descoperiți o latură mai puțin cunoscută a lui Dimitrie Cantemir: cea de compozitor de muzică turcă. În volumul lansat recent „Dimitrie Cantemir – Teoretician și compozitor de muzică turcă”, Eugenia Popescu-Judetz autoarea plonjează în timp apelând la documente în mare parte inedite. Puțini știu că printre compozitorii de la curtea otomană din acea perioadă de înflorire a artelor se afla și tânărul Dimitrie Cantemir, trimis la Istanbul de tatăl său, domnul Moldovei, Constantin Cantemir. Viitorul cărturar nu s-a mulțumit doar să compună, ci a scris un tratat despre muzică și a creat un sistem de notare, o inovație deosebit de importantă în epocă. „Un prinț între două lumi“ și orașul care se întinde pe doua continente: Dimitrie Cantemir și Istanbulul. Ce îl leagă pe voievod de capitala Imperiului Otoman? La această întrebare și la multe altele cu privire la Cantemir ne răspunde Eugenia Popescu-Judetz (a fost etnomuzicolog și istoric al artei interpretative din perioada otomană, dar și profesor adjunct și consultant la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, Pennsylvania), în această a doua monografie dedicată cărturarului moldovean.
Câte drepturi au turiștii și turismul ?
Cartea pe care o prezentăm, și în cazul de față regretăm că nu avem un spațiu tipografic mai generos -, n-ar trebui să lipsească de pe biroul niciunui manager sau factor de decizie din industria turistică, din nicio agenție de turism și nici dintr-un hotel. ”Dreptul și economia turismului” este un volum pus în operă de avocatul Ilie Dumitru.
La o primă vedere cele 600 de pagini ar putea demobiliza cititorul, dar după ce le-ai parcurs îți dai seama cât de complex este impactul legilor, al schimbării lor în mersul firesc al societății și economiei. Editura Universul Juridic a tipărit această lucrare a cărei lansare a fost patronată de către Christian Tour la Târgul de Turism al României, în colecția Monografii. Conținutul ei arată încă de la început că avocatul este îndrăgostit de domeniu atât în calitate de apărător dar și de călător explorator. Nu întâmplător cartea e plină de scenarii istorice dar și contemporane ea emanând ritmul și viața unor litigiiapărute în cazuri relativ recente ce și-au pus amprenta și pe evoluția industriei turistice românești.
Dacă ne luăm după Cicero care furnizează și motto-ul lucrării cu această frază ”Inteligența, spiritul și înțelepciunea cetății rezidă în legi” atunci oamenii de afaceri din turism vor înțelege rapid de ce Ilie Dumitru (avocat coordonator la firma Dumitru & Asociații) a dedicat mai multe capitole: turismului, ca domeniu special de activitate; dreptului turismului ca o nouă ramură de drept; contractelor și actorilor implicați în turism; sistemelor de asigurări, un subiect fierbinte pe masa turismului autohton. Prima percepție ne-ar conduce spre o carte didactică, dar în realitate avem în fața ochilor un roman de aventuri economice și sociale. E viu, pentru că lumea se schimbă în fiecare zi. Și această premieră editorială oglindește transformările ce se produc sub ochii noștri.
Regina Maria, ambasador al artei
Aniversarea zilei de naștere a Reginei Maria a oferit Muzeului Național Cotroceni posibilitatea de a deschide în Salonul Cerchez, expoziția inedită de design de mobilier: „Regina Maria, ambasador irezistibil al artei și istoriei românești”. Aceasta face parte dintr-un amplu proiect conceput de Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Bran și Universitatea Transilvania Brașov. Expoziția – care este deschisă până pe 11 noiembrie -, este rezultatul oportunității oferită artiștilor și studenților activi în domeniul design-ului de mobilier de lemn de a călători pe urmele Reginei Maria. Aceștia s-au documentat în locurile reprezentative pentru stilul reginei – Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Bran. Traveller Magazin este unul dintre Partenerii media ai evenimentului.
Grupaj de SÎNZIANA CONSTANTINESCU