Windsor – De la Henric la Henry, MAPAMOND nr. 169

De ce a ales cuplul regal Prințul Harry și Meghan Markle St.George pentru ceremonia religioasă iar Castelul Windsor pentru o procesiune de aproape trei kilometri? De ce au venit special pentru acest moment unic circa 100.000 de oameni, dintre care circa 1000 au fost invitați și atent selecționați pentru a ovaționa ”stil picnic” tânăra pereche regală.

Un prinț și o actriță americană deveniți după căsătorie duce și ducesă de Sussex – au dorit, probabil, să acorde o mai mare atenție istoriei și mai puțin fastului. Windsor este poate cea mai cunoscută reședință regală din lume și, în mod cert, una dintre cele mai vechi. Istoria castelului, aflat în localitatea cu același nume, începe undea pe la 1165, an legat de regele Henric al II-lea. El a reconstruit castelul în piatră, prima variantă fiind din lemn, și a pus insemnele monarhiei pe Round Tower, construcția principală a castelului. În prezent, această fortăreață regală s-a reschis publicului. O  atracție turistică de neocolit. Numărul mare de vizitatori a impulsionat și dezvoltarea orașului Windsor. O bijuterie arhitectonică, pantinată de timp și istorii, lustruită miile de călători curioși ce asaltează, zilnic, castelul. Desigur o parte din vizibilitatea culturală a urbei se datorează lui Shakespeare, prin celebra ”Nevestele vesele din Windsor” scrisă în 1597, piesă ce a inspirat ulterior libretul operei Falstaff al lui Giuseppe Verdi.

O plimbarea pe The Church Street vă oferă plăcerea de a vă întâlni la Ye Old King’s Head construit de Henric al VIII-lea în 1525. La o masă de aici și-a conceput Marele William piesa amintită mai sus. Și tot aici puteți vedea un document de la 1648, care redă Ordinul de executare a regelui Charles I. El stârnește azi apetitul pentru o… masă bună, ultima înainte de a pătrunde pe domeniul Windsor. Fluxurile de turiști sunt bine sistematizate, încât show-ul regal se poate derula foarte fluent. Biletul de acces vă permite, în funcție de circuitul pentru care ați optat, să frecventați cele mai importante încăperi ale castelului. Veți întâlni opere de artă inestimabile aflate în Colecția Regală expuse în The State Apartaments, de la Rembrandt, la Rubens și Canaletto, Gainsborough ori Constable. Frescele de pe pereții încăperilor sunt create de Antonio Verrio, șemineurile poartă amprenta Adam. Ne aflăm în fața unui veritabil muzeu de istorie a artei.

Dar locul care atrage ca un magnet vizitatorii este Queen Mary’s Doll’s House. Această reședință miniaturală, care adăpostește jucăriile regale, a fost concepută de celebrul arhitect britanic Sir Edwin Lutyens în anul 1923. Toate exponatele au fost create la scara de 1:12 și este real: Cărți, păpuși, tablouri. Casa are iluminat electric și apă curentă. Pavilionul Superior cuprinde, din secolul al XIII-lea Curtea Regală. În mod sigur știți că acest castel este reședință (de vară) a monarhiei britanice, la fel ca Palatul Buckingham. Te poți bucura de vizitarea Waterloo Chamber, apartamentul construit la 1832, pentru a marca victoria de la Waterloo. Fiecare încăpere te primește cu o atmosferă degajată, calmă, culori și tonuri luminoase. Turcoazul pare a fi preferatul familiei el regăsindu-se atât în imprimeurile tapetului de pe pereți dar și în reflexiile porțelanurilor regale. Incendiul din 1992 a distrus o parte din încăperile castelului dar munca de restaurare a îndepărtat aproape orice urmă.

Dacă ai terminat circuitul interior și mai ai energie, ia-o la pas coborând în curtea castelului. Poți fi însoțit de o ploaie ușoară de vară spre St. George’s Chapel, asta ca să nu uiți cumva că te afli în Anglia. Este cea mai impresionantă clădire a castelului construită între 1475-1528. Poți să fi orientat și de către un ghid român ca să te poți descurca mai ușor prin istoria națională greu de perceput în numai câteva zeci de minute. Elena e din Timișoara, lucrează aici de două sezoane, accentul este british precum și amabilitatea. Merită să reproducem că în celebra Capelă se află mormintele a nu mai puțin de zece monarhi. Printre aceștia se numără cele ale lui Henric al VIII-lea și al nefericitului Charles I. Sculpturile din piatră ce încadrează Capela te invită cu aer solemn să parcurgi culoarul unde se află scaunele înalte ale cavalerilor Ordinului lui Garter fondat de Edward al III-lea la 1348. Rege căruia i se datorează și înființarea Colegiului St. George care joacă un rol important în păstrarea și conservarea valorilor existente la Windsor. Fundația Colegiului are foarte mulți membrii în întreaga lume. Ea e animată de circa 170 de stewarzi ce desfășoară activități voluntare pentru vizitatori utile pentru orientarea în castel, dar și activități dedicate întreținerii Capelei și Castelului, tradiție ce datează de circa 500 de ani.

Părăsim domeniul prin Poarta Regelui Henric al VIII-lea și țintim zona centrală a orașului. Înnotăm printre sutele de turiști veniți de pe întregul mapamond pentru a ajunge în stația centrală unde trag City Bus-urile ce fac tururile de oraș. De aici începe o altă călătorie, cu etape de coborât și urcat, cu obiective turistice, veritabile ”manuale de istorie”. Vă mai reținem atenția decât cu trei sfaturi: pentru turul Castelului Windsor aveți nevoie de cel puțin cinci ore. Dacă sunteți foarte activi optați pentru încălțăminte comodă tip sport. Cunoscătorii pot aborda și un tur gastronomic pentru a testa… gustul istoriei. Oxford Blue, The George Inn, The Duchess of Cambridge Pub, The Prince Albert, The Carpenters Arms sunt doar câteva dintre oglinzile ei.

DOINA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 169 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*