Vederi din Maryland (2), MAPAMOND nr. 169

Baltimore este un oraș emblematic și plin de ritmuri istorice împletite cu inovațiile contemporane pe care le-ați perceput în numărul trecut. Cum se desfășoară viața în împrejurimile metropolei? Cu mai multe viteze, mai multe expresii și moduri de a o trăi. Pragmatismul american este, însă,  întâlnit la fiecare pas.

O atmosferă pe care greu ți-o poți imagina că există în ”regiunea” Maryland, la peste 50 de kilometri de Baltimore. Cu ochii pe ceas, dar fără stres, cu oameni interesanți, ce au timp de povești, parcă decupați din alte filme, care fac turism parcă de când s-au născut. Calm, armonie și afaceri de familie, prin care ți-ai câștigat dreptul de a avea și timpul tău pentru a te bucura de viață. Natura și peisajele sunt generoase. Coline verzi, pajiști smălțuite cu flori, vaci, culturi de hamei etc. Este Maryland un corn al abundenței turistice? Ne-am oprit la câteva ”tablouri”, ce se suprapun  succesului în afaceri. Nu sunt afaceri mari, dar sunt profitabile.

Ion Creangă american și Regele uriașilor

Prima noastră stație a fost Manor Hill Brewing Company. Tinerii patroni și-au pus sufletul pe tava turismului. Ei produc circa 20 de feluri de bere artizanală, filtrată sau nefiltrată, blondă, roșie, dulce, amară, neagră sau caramel, care consumată în cantități rezonabile, alungă inhibițiile și sudează prietenii noi. Periodic aici sunt găzduite manifestări artistice, concertele făcând casă bună cu berea proaspătă. O mare parte din producție este livrată în magazine dedicate cunoscătorilor. Restul rămâne la dispoziția turiștilor care au ocazia, cum e și firesc să facă un circuit în interiorul micii fabrici, însoțiți și de Pumilia Sisley, Top room manager.

Bine hidratați ne îndreptăm spre Historic Savage Mill, situată în localitatea cu același nume. Avem în fața ochilor clădirile unei vechi bumbăcării care a fost recuperată și convertită într-un complex multifuncțional, cu magazine și spații dedicate activităților de divertisment: studiouri artistice, anticariate, restaurante și spații cu mici afaceri ce atrag turiștii spre lucruri hand-made, ce îți pot colora locuința și viața. Frumosul parc al localității este o galerie de sculpturi la iarbă verde, cu personaje idilice parcă inspirate din cărțile unui Ion Creangă american. Te desprinzi greu de acest loc, ca și de scaunul uriaș de la intrare pe care te poți așeza numai dacă urci câteva trepte. Câteva minute am fost… regele uriașilor. Înainte de asta am participat la unul dintre atelierele de creație, unde am bricolat… visele. De fapt, ni se spune, ne aflăm în interiorul unui program de relaxare, conceput de o artistă locală, profesoară la origini, dedicat adulților, copiilor dar și familiilor. Vârsta nu contează ci dispoziția de a face lucruri voluntare care-ți procură mici bucurii ale normalității. Numărul aderenților  este în creștere, semn că oamenii apreciază… joaca cu foarfecile, desenele, hârtiile colorate și lipici. Sigur, cei care vor adrenalină se pot bucura de facilitățile Terrapin Adventure Park, dotat cu tot ce-ți trebuie ca să poți sări prin copaci, urca în turnuri și te da cu tiroliene pe trasee de sute de metri.

Creatori de modă pentru cîteva ore

Alt discurs, legat de artă și inovație, am aflat la Mannequart Museum fondat de către designerul Lee Anderson. Împreună cu Maryland Fashion Institute ea încurajează tinerii artiști ce aspiră la gloria modei să creeze tinute din materiale reciclabile. Expoziția rezultată este o provocare ca orice inovație pentru ochi și suflet. Tinerii creatori au realizat seturi de îmbrăcăminte din tot ce le-a căzut în mână: bilete de autobuz, hărtii de filtru de cafea, elemente polimerice, panglici, scrisori de dragoste, vederi, cărți de joc, cioburi de oglinzi, capace de roți de mașină, hârtie de scris, împletituri și multe altele. Accesul în atelierul de creație ne-a permis să fim și noi ”creatori” de modă pentru o după-amaiză. Gazda ne-a pus la dispoziție lăzi cu resturi de materiale, mașini de cusut și ne-a dat de lucru. Fiecare a fost invitat să-și creeze un fular ori șal de amintire. Distracția a fost egală cu relaxarea și satisfacția. Am putut vedea – prin amabilitatea directorului executiv Al Scolnik -, ultimele loturi de haine ce urmau să plece spre marile magazine. Piesele de îmbrăcăminte, executate în serii mici, din materiale în armonie cu natura, la prețuri de livrare, firește, variind între… 500 și 12.000 de dolari.

Natură la pachet ne-a fost oferită din plin în Rezervația naturală Baltimore National Pike. Este organizată de-a lungul albiei râului Patapsco, pe o suprafață de circa 55 de kilometri. Aici amatorii de drumeții au la dispoziție peste 350 de kilometri de trasee marcate și întreținute de voluntarii parcului. Această rezervație are la origini o inițiativă patronală ce s-a concretizat prin amenajarea unui parc de recreere și refacere a minerilor care lucrau în carierele din zonă.

Lincoln, Zinfandel și afine

O altă vizită scurtă, pentru energizare, am bifat-o cu succes la fabrica ”Lost Ark Distilery”. Un business aparte, bazat pe testări rapide de whisky, produs după rețete artizanale proprii. Acționarii tineri, ambițioși, ne amintesc de dificultățile prin care au trecut până au ajuns la dotările moderne de fabricație dar și la serviciile în centrul cărora stă atenția acordată detaliilor. Sticle prelucrate manual, personalizate pentru fiecare băutură și materiale promoționale atipice, toate acestea trimițând spre istoria regiunii. Lost Ark s-a impus ca o amprentă specifică în turismul zonei Maryland.

Ei bine, merităm să facem și o incursiune în istoria căilor ferate. Old Ellicott City s-a dovedit a fi ideal pentru a începe această călătorie. Prin orășelul-bijuterie nu mai trece niciun tren, dar spațiile gării, încadată de străduțe în pantă, găzduiesc azi un muzeu feroviar generos. Locul vorbește prin documente de prima cale ferată din zonă și mai ales de istoriile legate de Războiul civil, cel care a limpezit apele și a trasat drumul spre Statele Unite ale Americii de azi. Nu lipsesc nici Abraham Lincoln și telegraful care au marcat, fiecare în parte și împreună, dezvoltarea politicii comunicațiilor moderne. Și aici am fost împreună cu Eric Masterton, director de vânzări la Group Tour/Visit Baltimore, respectiv de Philip F. Shelton, care ne-au asigurat un spațiu confortabil pentru documentare.

Muncă, muncă, dar din călătoria noastră nu au lipsit nici vinul și nici distracția… culinară. Prima parte am consumat-o la domeniul viticol Boordy Vineyards. Într-un ambient clasic de film american, am descoperit vița de vie în floare și savorile vinurilor testate împreună cu gazdele. Vinuri sprințare, ușoare, aromate, potrivite pentru orice ocazie. Preferințele noastre s-au concentrat pe Vidal Blanc Great Blue Heron, un demidulce produs din strugurii podgoriei și White Sangria, un vin ușor, de vară, cu aciditate moderată ce punea în valoare arome de lămâe și fructe tropicale. Provocator a fost și Zinberry, un cupaj creativ de Zinfandel și afine, cu o notă finală fructată, acidă și dulce. Unde a fost distracția? La Ultimate Watersports’ Sunset Cove – adică plajă, caiac, Tiki Bar, muzică live, intrare ștampilată pe mână, selectarea foarte exigentă a clientelei, familii, copii care-și aduc părinții aici, tineri îndrăgostiți, într-un apus de soare, cu o lumină aproape ireală.

 

DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU

Mulțumiri pentru sprijinul logistic acordat US TRAVEL ASSOCIATION și VISIT BALTIMORE

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 169 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*