Kaplan printre oglinzile istoriei, BIBLIOTECA nr.168

”Să citești înseamnă să afli despre contextul istoric în care ai crescut. Punându-mă în contact cu Europa Războiului Rece în următorii nouă ani, Skilling, mai mult decât oricine altcineva, m-a făcut să conștientizez pe deplin natura epocii în care mă născusem. Cartea lui m-a transformat în corespondent de presă, chiar dacă nu mă angajase nimeni.” Confortabilă, dar plină de necunoscute, a fost perspectiva din care Robert D. Kaplan a abordat spațiul Țărilor balcanice. ”În umbra Europei – Două războaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea” este o carte care îți propune alte ”ancore” decât cele clasice pe care merită să le aprofundezi. Călătoriile spirituale și fizice ale lui Kaplan alcătuiesc un pachet în care istoria și politica se dovedesc elemente majore, nerepetabile, în viața românilor. Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Familia Regală, Ion Antonescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Iuliu Maniu, Gheorghiu Dej, Nicolae și Elena Ceaușescu, Ion Iliescu, sunt o parte din personalitățile care au marcat destinele istoriei autohtone. Cum au făcut-o? Aici ni se oferă evaluări originale. ”În umbra Europei” (Editura Humanitas), ce conține observații fine făcute de un globetrotter politic, se citește pe nerăsuflate. Nu întâmplător Kaplan a fost și consilierul mai multor președinți, secretari de stat și miniștrii americani ai apărării.

„Supereroii din farfurie”, pentru cei mici

Prezentatoarea TV Anca Lungu, a lansat o nouă carte pentru copii, cu ilustraţii de Annabella Orosz și sfaturi pentru părinți de Alina-Nicoleta Balațchi. Curtea Veche propune prin „Supereroii din farfurie” un set de reţete care pot fi gătite împreună cu cei mici. Gătitul în familie poate da naştere unor experienţe magice! Micii pofticioşi vor învăţa lucruri noi, îşi vor dezvolta vocabularul, îndemânarea şi abilităţile de lucru în echipă şi vor deveni mai independenţi şi mai împliniţi. Jocurile, Annabellei Orosz îi vor ajuta pe copii să descopere şi să iubească superalimentele bogate în vitamine şi minerale, esenţiale pentru sănătatea lor. „Cu multă răbdare, indicații citite cu grijă împreună și puțină practică, chiar și cei mai mici dintre bucătari pot realiza lucruri mărețe în farfurie. Sentimentul de independență și împlinire care vine odată cu acțiunea de a-și prepara singur de mâncare sporește stima de sine“ este de părere Alina-Nicoleta Balațchi.

ANGELA SIMION

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 168 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*