Ce e gratis, e imoral, toxic si ingrașa, EDITORIAL nr. 167

De MARIAN CONSTANTINESCU

Brambureala birocratică continuă cu succes stoparea până la anulare și a inițiativelor turistice. De frica ANAF ori a DNA, bugetarii care se află la butoanele deciziei finale, suflă și în iaurt înainte să mai aprobe o finanțare pentru o manifestare, un infotrip, o broșură, o campanie de promovare. Exemple antologice mai jos.

Ministerul român al Turismului a restituit Guvernului la sfârșitul anului trecut 3,5 milioane de euro, din cele 5 milioane alocate pentru promovare. La vremea respectivă era un buget care promitea industriei de vise, o mai mare vizibilitate. Acum ce ar trebui să facem?! Să aplaudăm, din nou, pentru economiile importante de 3,5 milioane de euro. În condițiile în care nu am ieșit cu nicio campanie de promovare pe rețelele internaționale, pe la jumătatea anului am desființat toate birourile de turism din străinătate, iar Internetul turistic nici n-a auzit de România. Cîțiva touroperatori germani importanți – Dertour și TUI -, s-au săturat de jocul de picioare și de gogoși propagandistice -, și ne-au eliminat din broșurile lor pe 2018. Simplu, pentru că nu s-au plătit vreo 50.000 de euro. La Dertour, spre exemplu. E clar, la nemți gratis nu se poate.

Se poate însă la români. La recenta ediție a ITBerlin, o placă turnantă a turismului mondial, în toate comunicatele transmise de Minister s-a   repetat insistent că toți artiștii autohtoni (că au fost muzicieni simfonici, de Eurovision, populari, pictori de icoane ori pe ouă, meșteșugari), n-au primit niciun ban pentru prestațiilor lor. Au evoluat din spirit patriotic și voluntar pentru că ei iubesc România. Nu e nimic rău în asta. Dar dragostea de frumusețile patriei e una, plata pentru evoluțiile artistice e alta. Chiar dacă îl va suprinde noul ministru Bogdan Trif, ar trebui să afle că artiștii sunt oameni care plătesc taxe, impozite, întreținere, energie etc. Că pentru a se forma profesional au cheltuit o avere. Propunere. Transformați măcar edițiile interne ale Târgurilor de Turism, în opere de caritate. Atunci voluntarii vor fi aplaudați.

Și alta scurtă. La o activitate de control s-a constatat printre altele că actualul Minister al Turismului a moștenit un depozit cu zeci de tone de broșuri și alte materiale de promovare uzate moral. Întrebarea este de ce n-au fost distribuite în perioada respectivă. Soluții? Cel puțin două. Să se facă ceva bani prin reciclarea lor. Pe de altă parte cele mai recente lucrări să fie refăcute, cu coperți actualizate și injectate în… promovarea României. Din milioanele de euro mai recuperăm câteva mii. Tot e ceva – ar ajunge să fie plătite prestațiile artiștilor români. Și, sper, că n-ați uitat vorba aceea: ce e gratis, e imoral, toxic și îngrașă.

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Editorial, Marian Constantinescu, Numarul 167 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*