Castle Break caută ”Oamenii patrimoniului”
În această primăvară Asociația ARCHÉ a invitat pasionații de patrimoniu să descopere castelele și conacele mai puțin cunoscute din România. Cum? Printr-o serie de tururi culturale inedite, reunite sub umbrela proiectului Castle Break. Aflat la a 6-a ediție, programul propune vizite la peste 20 de castele, palate, cule, curii sau conace, aducând mai aproape reședințele elitelor de altădată de cei care vor să le viziteze. Anul acesta, tururile culturale aduc în atenția publicului larg noi obiective de patrimoniu. Printre acestea se numără castelul baroc al familiei Bornemissza din Gurghiu, castelul Ugron din Zau de Câmpie, Castelul Bethlen din Racoș, Castelul Teleki din Uioara, Palatul Pleșia din Obârșia de Câmp și Palatul Reginei Maria din Balcic. Nu vor lipsi din itinerarii nici obiective „vedetă” ale proiectului Castle Break, precum Castelul Bánffy din Bonțida, Castelul Sturdza din Miclăuşeni sau Castelul Teleki din Gornești.
În plus, în 2018, proiectul Castle Break va include un tur tematic dedicat oamenilor și organizațiilor care se implică în proiectele de salvgardare a patrimoniului. Intitulat, sugestiv, „Oamenii Patrimoniului”, turul are în program întâlniri cu antreprenori, arhitecți și alți actori implicați în revitalizarea patrimoniului cultural – ne-a precizat, reprezentanta Asociației, arhitectul Carmen Popa. Alte amănunte pe site-ul: www.castlebreak.ro.
MARA ANTON
BALOTEȘTI: Primul club de matematică a golfului
Champ du Golf, primul Club de Golf indoor din România a fost realizat cu licența TrackMan University. Acesta e singurul Club de acest gen din Sud-Estul Europei. Investitia, ce se ridica la aproximativ un milion de euro, funcționează la Balotești. Champ du Golf se adresează atât jucătorilor profesioniști cât și celor amatori. În fiecare lună, în incinta Clubului se desfășoară workshop-uri de golf susținute de profesioniștii PGA la care pot participa sportivi din țară cât și din străinătate, în vederea înțelegerii aprofundate a matematicii jocului de golf.
Clubul și-a propus să sprijine și să depună toate eforturile pentru a forma jucători de golf români care să ne reprezinte în competițiile internaționale.El deține 3 simulatoare TrackMan, fiecare având un ecran de 5 metri lungime și 3 metri înălțime. De asemenea, fiecare simulator deține 86 de terenuri de Golf realizate la o scara de 1 la 1 care oferă posibilitatea unei experiențe de joc incredibilă cu acuratețe de 100%. Champ du Golf, mai deține: un Puttin Green acreditat de PGA, Whiskey Club, Gin Bar, Gourmet Area, cameră de socializare, Pro Shop, Gift Shop, vinotecă, vestiare, stație de încărcat mașini electrice și parcare proprie. Alte amănunte aflați pe: www.champdugolf.ro
ALEX BARBU
CONSTANȚA: Primul oraș cu plajă specială
Începând cu sezonul estival 2018, Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul este inițiat de psihologul Adrian Gemănaru, nominalizat la World Autism Festival pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar și cu alte dizabilităti. Sectorul de plajă din zona Faleză Nord, întins pe o suprafată totală de 22.000 metri pătrați și cu o deschidere la mare de 200 metri, este pus la dispoziție de Administrația Bazinală Dobrogea-Litoral pentru activități terapeutice, organizate de Centrul “Marea Neagră” din Constanța. Parcul terapeutic va cuprinde două zone de șezlonguri (100 de locuri), două zone de cearșafuri (1.000 de locuri), rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă și una de stimulare vizuală și tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități și un cort de prim ajutor. În prima decadă a lunii mai peste 1.500 de oameni vor fi pe plaja din stațiunea Mamaia – la evenimentului sportiv “Alerg 24h pentru Autism Marea Neagră” – pentru a promova şi pentru a strânge fondurile necesare proiectului. Astfel municipiul Constanța va deveni primul oraș din Europa care va dispune de o plajă special amenajată pentru persoanele cu dizabilități.
MARA ANTON
BRUXELLES: UE a lansat European Capital of Smart Tourism
De anul viitor vom avea și premii decernate pentru orașe inteligente ( European Capital of Smart Tourism). Inițiativa ce aparține Parlamentului European, a fost lansată în primăvară (luna aprilie) de către Comisia Europeană, în scopul susținerii promovării turismului inteligent, inovativ și sustenabil într-o serie de orașe europene. Competiția se adresează localităților cu o populație mai mare de 100.000 de locuitori. Câte 2 orașe vor fi premiate anual la 5 categorii – accesibilitate, sustenabilitate, digitalizare, patrimoniu cultural respectiv creativitate.
Distincțiile European Capital of Smart Tourism 2019 vor fi anunțate în cadrul unei ceremonii, la Bruxelles, pe 7 noiembrie 2018, de Ziua Europeană a Turismului. Câștigătorii vor beneficia pe parcursul unui an de seturi de servicii de comunicare, branding și promovare, de video-marketing și o sculptură reprezentativă pentru a fi amplasată în centrul orașului. Cu 10%, industria turistică este al treilea ”contribuabil” la bugetul UE. Ea asigură circa 25 de milioane de locuri de muncă.
TIMIȘOARA: La VINVEST a plouat cu AUR
Vincon Romania, gama Sigillum Moldaviae, cu sortimentul Tămâioasă Românească; Domeniile Recaş, cu sortimentul Muscat Ottonel; Hermeziu, C’est Soir, cu sortimentul Busuioacă de Bohotin; Dealu Mare, gama Lacerta Rezerva, cu sortimentul Cabernet Sauvignon; Dealu Mare, gama Premium Budureasca, cu sortimentul Sauvignon Blanc Fume; Hermeziu, gama Thrubilo, cu sortimentul Spumant Sec.
Aceștia sunt cei 6 câștigători ai Mari Medalii de Aur la Salonul Vintest și ai Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice de la Timișoara. Din cele 129 de probe de vinuri înscrise de 25 de producători românești juriul a recompensat calitatea la patru categorii (vinuri albe, rose, roșii și aromate) cu 18 medalii de aur și 14 de argint. Printre aceștia s-a numărat pentru prima dată și un producător de apă plată – ne-a precizat Lucia Pârvu, organizatorul evenimentului ajuns la a 15 ediție. Traveller Magazin a fost Partener Media al manifestării.
MARIAN CONSTANTINESCU
BLUE AIR – primul TripAdvisor Travelers’ Choice Awards
Blue Air, cea mai mare companie aeriană românească, a câștigat TripAdvisor Travelers’ Choice Award 2018, secțiunea Travelers’ Choice Low Cost Carrier pentru zona Europa. Acest premiu este o realizare de excepție și exprimă gradul de satisfacție ridicat al pasagerilor Blue Air. Este pentru prima oară când o companie aeriană românească primește acest premiu, iar Travelers’ Choice Awards este cea mai mare distincție oferită de TripAdvisor.com, celebrul site de recenzii în turism. ”Suntem încântați de acest premiu. Anul trecut, la bordul aeronavelor Blue Air au călătorit peste 5 milioane de pasageri spre o sută dintre cele mai atractive destinații din Europa. Suntem conștienți că această distincție ne obligă în fața pasagerilor noștri” – a declarat Tudor Constantinescu, Director Comercial Blue Air.
În 2009 Blue Air a fost recompensată cu Golden Apple, decernat de către FIJET (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Editorilor de Turism),
în premieră, unei companii comerciale, pentru implicarea în dezvoltarea și susținerea unor proiecte turistice.