TUICA – o poveste de razboi, BIBLIOTECA no 164-166

Dacă tot suntem în curțile marilor Sărbători de iarnă, alături de bucatele sfinte, de căldura familiei, vă recomandăm 3 cărți care vă vor face petecerile mai rotunde și bogate. Hrană pentru suflet. Prima ar fi ”Povestea Țuicii”, o scurtă istorie a acestor băuturi și a altor ”udături” românești, din vremuri de demult până în ziua de azi… Ea a văzut drumul tiparului la editura Paideia, ediție de buzunar, concepută și istorisită de Radu Lungu. Savuros conținut. Din el aflăm, printre altele că la Caransebeș, a avut loc un război despre care prea puțini au aflat. E vorba despre Marea bătălie a țuicii din 1788 în care au fost implicați habsburgi și turci. Alte istorii curgătoare veți afla și despre horincă, palincă, rachiu, turț, secărică, șliboviță, tescovină sau vinars, și despre felul lor de a ne fi făcut viața mai… vorbăreață. La fel de inspirată și ilustrația fotografică.

 

DOINA RUȘTI: Unde-s ascunși amanții Bucureștilor?
„Era noapte de octombrie și tot Bucureștiul mirosea a must și-a grătare. În curți strugurii fermentau cu năduf, iar mâini mulțumite strângeau clăbucii de sânge în castroanele albe, împodobite pe margini cu albăstrele și flori roșii de mac. Nu avea nimeni o preocupare mai importantă decât această spumă pe care strugurii o revărsau vulcanic peste marginea butoaielor noi. Din ea se făceau mici turte liliachii, frământate cu făină de grâu, un fel de bănuți cât smochinele uscate, pudrate la sfârșit cu mălai și lăsate la soare zile în șir. Bucureștiul era înconjurat de podgorii. Aproape că nu găseai om care să nu aibă un pic de vie sau măcar o rudă ori o moșie din care să poată să fure niște struguri brumați”. O colegă de redacție, entuziasmată, după ce a citit ”Manuscrisul fanariot” al Doinei Ruști, mi-a spus că s-a reîndrăgostit de acest oraș. Credem că așa se va întâmpla chiar și cu cei mai aspri critici ai Bucureștiului. Privită dintr-o perspectivă turistică savoarea romanului e decorată documentaristic cu repere strălucitoare, demne de un bijutier al cuvintelor. Autorul a rostogolit povestea lui Leum, într-un oraș balcanic, unde s-a auzit că lumea ar cânta și dansa de dimineața până seara. Magicul București fanariot.

 

JAMIE OLIVER: Vrăjitorul cu 5 ingrediente
„Odată înarmat cu această carte, aș vrea ca fiecare dintre voi să gătească orice, cu plăcere, pornind de la zero – nu mai există nicio scuză să nu izbutiți! Am conceput-o astfel încat orice novice să poată deveni autorul unor mâncăruri extraordinare. Iar asta, indiferent de ocazie – de la o cină rapidă în timpul săptămânii până la un îmbelșugat ospăț de weekend cu prietenii. ” E un citat din noua carte-episod, de bucate, semnată de Jamie Oliver, „5 ingrediente. Mese rapide și ușoare”. Nu aveți destul timp pentru gătit? V-au mai rămas doar câteva lucruri în frigider? Rețetele din „5 ingrediente”, se concentrează pe combinații culinare inspirate. Sunt ușor de preparat, cu un timp de pregătire de doar 10 minute. Fiecare dintre cele 130 de rețete și capitole ( despre pui, vită, porc, miel, pește, legume, salate, paste, orez și tăiței, deserturi), include un ghid vizual al ingredientelor, informații nutriționale etc. Artistul bucătar Jamie le-a împachetat pe toate grupându-le într-un singur loc, împreună cu trucuri, ponturi și tehnici inteligente.

 

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 164-166 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*