Muzica domnilor, muzica !, EDITORIAL nr.164-166

Marian Constantinescu

Ce poate fi spus despre muchia dintre anii 2017 și 2018? S-au dorit multe în turism, dar zgomotul de fond a fost mai mare decât lucrurile care au împins industria înainte. Cel mai mare eveniment a fost, după atâtea amânări începerea acordării Voucherelor de vacanță pentru salariații din sectorul de stat. Creșterile pe segmentul turismului intern se datorează unei părți din cei 1,35 milioane de bugetari (circa 30% din totalul de 4,61 de milioane de salariaţi din economie). Din 2018 situația se va schimba radical. Toți salariații de la stat vor beneficia de indemnizații de vacanță sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei per persoană. Lesne de înțeles, 2018 va deveni cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimul sfert de secol. Circulația voucherelor va face mai sănătos turismul românesc, și, sperăm, mai exigent pe consumatorul autohton.

Marile eșecuri ale lui 2017 au constat în amânarea implementării Sistemul de înregistrare a turiștilor în unitățile de cazare și desființarea ultimelor noastre Birouri de Turism din străinătate. Este clar că interesul unor mari dar și mici întreprinzători este ca Sistemul de evidență al turiștilor să fie amânat cât mai mult. Motivele pentru a bloca implementarea lui sunt puerile și lipsite de logică într-o lume a profesioniștilor. Cât despre desființarea Birourilor de turism din străinătate, nu ar fi fost mare pagubă dacă în locul lor ar fi apărut o altă structură mai eficientă.

Siguranța turistului? Sfârșitul lui 2017 a consemnat un nou faliment, transformat într-un show lamentabil. Omnia Turism și managerul său George Negru au fost ajutați să se ”sinucidă”. Ce au căutat în povestea asta trei ministere – Externe, Interne, Turism? În 2017 a fost pentru prima dată când Ministerul s-a implicat în blocarea unei firme private de turism. Agenția a fost îngropată pur și simplu fără a exista un raport clar asupra daunelor aduse turiștilor ? El va fi furnizat presei de către ANAF! Cândva, adică niciodată. Steag fals. Ca să-și justifice decizia pripită ministrul Mircea Titus Dobre, greșit consiliat de un om de afaceri vocal în turism, a declarat, că prima misiune a Ministerului pe care-l conduce ar fi securitatea și siguranța turistului. Fals! Prima misiune a ministerelor de profil de pe mapamond este cea de a promova, promova și iar promova atracțiile turistice menite să atragă, în fiecare an, câți mai mulți călători. Sunt alte structuri care garantează siguranța turiștilor. Totuși, e vremea să zâmbim! Acum, pe muchia dintre ani, pentru toate cele împlinite, vrute ori neputute, ridicăm un pahar de șampanie în cinstea cititorilor noștri. Sărbători Fericite!

Marian Constantinescu

ANUNȚ IMPORTANT
Începând cu 2018 revista Traveller Magazin va apărea de 6 ori pe an, la interval de 2 luni. Eventualele suplimente și inserturi vor fi distribuite gratuit. Prețul abonamentului rămâne neschimbat – 60 de lei pe an, cu toate taxele incluse.

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Editorial, Marian Constantinescu, Numarul 164-166 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*