CRICOVA – a 8-a minune a lumii, TURISM VINIVITICOL nr.164-166

= 122

Legenda spune că după vizita sa în Cramele subterane de la Cricova, astronautul Yuri Gagarian, primul om care a zburat în spațiul cosmic, s-ar fi clătinat mai mult decât atunci când a revenit pe Pământ.

Primul lucru la care te gândești ca turist este că Gagarin, care și-a lăsat și un mesaj cu autograf aici la Cricova, s-ar fi clătinat datorită în principal consumului de licori bahice. Parțial, probabil, așa a fost. Dar cealaltă parte de adevăr, aici la numai 11 kilometri distanță de Chișinăul Republicii Moldova, este că toate informațiile pe care le afli într-un circuit de vizitare și testare, sunt amețitoare prin vechimea veșnic nouă și consistența lor. Pornim în aventura noastră aflând încă de la suprafață cam pe unde ne vor umbla roțile și picioarele. Ne îmbarcăm în trenulețe cochete, formate din vehicule similare cu cele folosite pe terenurile de golf. Ghidul subliniază că trenulețele sunt alimentate electric, deci nu poluează spațiul, iar bateriile rezistă, în funcție de traseele parcurse, circa o zi. Despre ce distanțe poate fi vorba în Orașul subteran Cricova, care se află chiar sub orășelul cu același nume? Unii acreditează ideea că ar fi 120 de kilometri, alții 100 de kilometri de drumuri labirintice. Dar toți specialiștii au convenit că vreo 60 de kilometri sunt organizați și utilizați numai pentru depozitarea și prelucrarea industrială a vinului. Locul a fost cândva o mină. Amenajările ulterioare au pus în valoarea parametrii climatici. La peste 100 de metri adîncime temperaturile se păstrează constant între 12 și 14 grade, ideale pentru a proteja un tezaur format din 1,25 de milioane de sticle de vin rare și de colecție la care se adaugă stocajul de circa 30 de milioane de litri produse anual.

O parte din cantitate este păstrată în butoaie uriașe de circa 7.000 de litri. Ctitorul Cricovei subterane a fost Petru Ungureanu, unul dintre fondatorii Combinatului. A fost denumit Dom Pérignon-ul de la Cricova, iar numele său a apărut pe cartea emblematică ”Bazele vinificației în Moldova”, tipărită în 1960, De atunci a început să crească povestea celui mai valoros brand din Republica Moldova – ”Cramele Cricova”. Valoarea lui era estimată în urmă cu 5 ani la circa 35 de milioane de dolari. Valoare de tezaur care crește în fiecare an. Numai colecția națională de vinuri cuprinde peste 200 de mărci istorice intangibile, pentru că fac parte din patrimoniul național al Moldovei. Cea mai scumpă este sticla de vin produsă în 1902 din care a rămas o singură butelie, dintr-un lot de 400 de exemplare. Nu va fi niciodată vândută. La ultima evaluare a ”bătut” la aproximativ 150.000 de euro. Poate credeți că spusele ghidului sunt gogoși umflate. Poate, dar asta e soarta turistului. Dacă vreți să aflați mai multe despre istoria Cramelor Cricova, cunoscute drept unul dintre cele mai mari orașe subterane din Europa, puteți să intrați la Cinema. Aici rulează un film care amintește de anul 1952, când a fost fondat Combinatul de vinuri Cricova dar și de 2003, când a fost declarat prin Lege obiect al patrimoniului cultural – național al Republicii Moldova, de generațiile anterioare, care au pus câte ceva la creșterea celebrității vinurilor de Cricova, în special a celor spumante. Și ce poate fi mai plăcut decât să degustați un pahar de spumant (șampanie), inclus în prețul biletului de intrare (circa 15 euro)!? Dacă dorești ceva mai de clasă, firește, și prețul e pe măsură. Poate crezi că aici se termină călătoria ta subterană! La ieșirea din sală ești preluat și invitat să te plimbi pe străzi și bulevarde ce poartă numele de Cabernet Sauvignon, Fetească, Chardonnay, Aligote, Dionis, Legenda Plaiului etc. La străzile amintite s-au adăugat în ultimele decenii, investițiile făcute în amenajarea a 5 mari săli pentru reuniuni: ”Sala Europeană”, ”Fundul Mării” (care amintește de Marea Sarmatică pe al cărui fund se pare că umblăm), ”Sala Prezidențială”, ”Sala cu șemineu” și ”Casa Mare”, în care se împletesc elemente de arhitectură clasică cu detalii plastice de factură modernă, elemente decorative de mare rafinament, opere de artă și mobilier unicat. Impresionantă prin unicitate ni s-a părut sala ”Fundul Mării”, cu niște vitralii extraordinare, loc de pierzanie, ni se spune, pentru mulți somelieri și degustători. Tot aici aveți și un spațiu special dedicat ceremoniilor de căsătorie. Pentru acesta firmele de evenimente fac rezervări cu multe luni înainte. Dacă te rătăcești printre sticle, asta e! Vor da de tine următorii turiști. Ceva mai bine dispus, ceva mai fericit! Cam așa au ieșit probabil de aici demnitari internaționali printre care Vladimir Putin, care și-a sărbătorit a 50-a aniversare, Angela Merkel ori, mai nou Klaus Johannis.

La ieșire mai colectăm de la însoțitoarea noastră și această informație. În Republica Moldova sunt și alte crame subterane de vinuri, mult mai mari decât cea de la Cricova, dar mai puțin cunoscute. Cricova a câștigat competiția pe termen lung prin investițiile făcute în marketingul și managementul brandului. Aici se decantează realitatea unei lumi de succes, a cărei istorie am vizitat-o și care ne-a inspirat să vă urăm ”Un An prosper, plin de noroc și vinuri bune”.

 

MARIAN & DOINA CONSTANTINESCU

 

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 164-166, Vin si stil and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*