Micul Paris pe CNN, EVENIMENTE 162-163

MICUL PARIS PE CNN. Bucureștiul era cunoscut în trecut sub numele de „Micul Paris”, fiind o capitală înfloritoare în timpul domniei regelui Carol, care a adus arhitecți francezi cu misiunea de a oferi orașului un nou tonus. Acum el își formulează un nou stil de viață care se reflectă în modernitatea arhitecturală ce scoate în evidență clădiri clasice.

Centrul Vechi, Palatul Parlamentului, concertele organizate la Ateneul Român, Biserica Stavropoleos și librăria Cărturești Carusel se numără printre atracțiile turistice selectate într-un articol publicat pe site-ul postului de televiziune american CNN, dedicat capitalei României. Jurnalista CNN, Marissa Tejada s-a declarat impresionată de arhitectura amețitoare a metropolei, bazată pe combinația fascinantă de stiluri. Între blocurile cu apartamente din era comunistă se află clădiri bizantine, biserici vechi de mai multe secole și reședințe Art Nouveau care ies în evidență ca un fel de supraviețuitori ai cutremurelor, războiului si mutilărilor urbanistice. Palatul Voievodal Curtea Veche, în trecut reședința foștilor prinți valahi, inclusiv al lui Vlad Țepes, care l-a inspirat pe Bram Stoker când a scris romanul „Dracula”, a avut întotdeauna legături cu regalitatea. Palatul Parlamentului, acest colos arhitectural a stabilit mai multe recorduri, fiind desemnat cea mai grea clădire din lume, cea mai mare clădire din Europa și a doua cea mai mare clădire administrativă din lume (dupa Pentagon).

BUCUREȘTI: George Enescu aduce 5 milioane de euro. O mai bună și diversificată promovare a Festivalului Internațional George Enescu, ar putea să marcheze, din doi în doi ani, un veritabil boom pentru turismul cultural din România. Când se desfășoară acest eveniment cultural unic ( recenta ediție s-a consumat între 2 și 24 septembrie) industria hotelieră românească resimte un impact financiar pozitiv. Astfel, conform evaluărilor lui Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), încasează zilnic, numai din cazări circa 80.000 de euro, respectiv 2,4 milioane de euro pe tot parcursul evenimentului. Însă, conform aceleași surse, un turist cheltuiește zilnic pe masă și diverse cumpărături în București aproape tot atât cât pe cazare. Practic, Capitala României câștigă de pe urma turiștilor veniți special pentru festival în jur de 5 milioane de euro în aproape o lună de spectacole.

Participanții, artiști, soliștii, impresarii, organizatorii, jurnaliștii dar și turiștii veniți pentru acest eveniment au închiriat pe parcursul festivalului aproximativ 30.000 de camere de hotel. În principal au fost căutate unitățile de 4-5 stele din zona centrală, unde se cazează artiștii. Multe dintre hoteluri aveau cu o lună înainte de începerea Festivalului un grad asigurat de ocupare pentru septembrie de 80%. Cererea globala generată de Festivalul internațional George Enescu a asigurat în aceeași perioadă plus al gradului de ocupare de circa 10% pentru hotelurile din Bucuresti – a mai precizat liderul FIHR.

SIBIU:Turism responsabil și sustenabil.
”Valorile culturale, diversitate și patrimoniu: piloni ai turismului durabil pentru dezvoltare” a fost tematica pe care s-au concentrat participanții la Conferinţa Internațională pentru Turism Cultural din Europa. Specialiști din 15 țări s-au reunit la Sibiu între 19 și 21 septembrie chemați de inițiativa organizatorilor: Asociația Județeană de Turism Sibiu şi Reţeaua Europeană pentru Turism Cultural în parteneriat cu programul Interreg Europe, prin proiectul CHRISTA (Cultură şi Patrimoniu pentru Acţiuni Turistice Responsabile, Inovatoare şi Sustenabile). Manifestarea a făcut parte din agenda oficială a evenimentelor ce susţin aria de interes „Valori culturale, Diversitate şi Patrimoniu” a Anului Internaţional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare 2017/ IY 2017.

Printre invitați s-au numărat partenerii Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu din proiect, din regiuni ale Europei preocupate de îndeplinirea obiectivelor Europa 2020: Organizaţia regională de turism Pafos (Cipru), Regiunea Veneto (Italia), Regiunea Centrul Macedoniei (Grecia), Regiunea Västra Götaland (Suedia), Consiliul Provinciei Granada (Spania), Asociaţia de turism Vidzeme (Letonia), Municipalitatea Burgas (Bulgaria), Comunitatea Intermunicipală a regiunii Ave (Portugalia). Au fost prezenţi experți în planificare strategică şi marketing, autorități publice din aria de expertiză a dezvoltării responsabile, profesionişti din organizaţii de turism, cadre universitare şi cercetători din 15 ţări. Printre aceștia s-au numărat Iulia Niculică de la European Travel Commission (www.etc-corporate.org, www.visiteurope.com), Thorsten Ludwig, Director al Asociației Europene pentru Interpretarea Patrimoniului (Interpret Europe, www.interpret-europe.net) Piet Jaspaert, vicepreşedinte Europa Nostra (www.europanostra.org), Manos Vougioukas, secretar general al Reţelei Europene pentru Turism Cultural (www.culturaltourism-network.eu) etc. (Mara Anton)

CARAIMAN: Monumentul eroilor va fi modernizat.
În primavara anului viitor va începe reabilitarea Crucii de pe Masivul Caraiman, au anunțat oficiali ai Ministerului Apărării Naționale. Lucrările urmează să fie încheiate în 2019. Proiectul prevede și amenajarea, în spațiile monumentului, a unei expoziții moderne în care să predomine informația digitizată, holograme, alte suporturi de informare. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 19,3 milioane lei, din care aproximativ 16,4 milioane reprezintă finanțare externă nerambursabilă, iar aproape 2,9 milioane de lei constituie valoarea cofinanțării eligibile asigurată de MApN.

Pentru a realiza restaurarea monumentului, Ministerul a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului. Monumentul Eroilor Crucea Caraiman se află la o altitudine de 2.291 metri și are o înălțime totala de 39,3 metri și o deschidere a brațelor orizontale de aproximativ 15 metri. În 2013, crucea a fost declarată cea mai înaltă de acest gen din lume amplasată pe un vârf montan, și a fost inclusă în Guiness Book of Records.

A ȘAPTEA EDIȚIE A FESTIVALULUI TULCEI a fost un succes.
RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, a fost inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea. El a atras peste 850 de sportivi ”de apă și de uscat” din țară și din afara granițelor, care s-au întrecut în: Competiția pescărească „Ivan Patzaichin” – concursul de vâslit în canotcă între pescarii din satele Deltei Dunării (câștigător echipa Sulina); Finala Descoperă Rowmania – campania națională de redescoperire a patrimoniului hidrografic național prin concursuri în canotci de 10+1 (Echipa Veteranii, din Galați); respectiv competițiile de triatlon (MiniTRI, ETU Triathlon Junior Cup, Delta Rowmania Triathlon) la care au participat sportivi din 17 țãri. (ION BADEA)

5 PENTRU 3 LOCURI.
Localitățile Piscu (comuna Cioplani, județul Ilfov – reprezentată de Asociația Piscu Nostru (Adriana și Virgil Sciprcariu) – 1151 puncte); Vorona (județul Botoșani, reprezentată de Primar Ștefan Aurel – 1101 puncte); Sângeorgiu de Mureș (județul Mureș, reprezentată de Primar Sófalvi S. Sándor Szabolcs – 1075 de puncte); Bonțida (județul Cluj, reprezentată de Primar Cărhaţ Aurel Emil – 1075 puncte) – ultimele 3 s-au situat pe locul 2; respectiv Miroslava (județul Iași, reprezentat de consilierul Ștefan Susai – 1057 puncte) au fost desemnate cele mai valoroase Sate Culturale ale României pe 2017. Clasamentul a fost alcătuit de către Asociația Cele mai frumoase sate din Romania (AFSR). Programul cultural lansat în 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Valonia – Bruxelles are drept obiectiv promovarea patrimoniul cultural și turistic ale satelor românești. La actuala ediție au participat 41 de comune din România. (ALEX BARBU)

Este ROMÂNIA cea mai frumoasă ȚARĂ ?
Potențialul turistic al României a fost evidențiat într-un articol publicat în septembrie pe site-ul The Huffington Post. În acesta se afirmă că țara noastră ar putea fi considerată „cea mai frumoasă din Europa”. Patti Morrow, fotograf și jurnalist specializat în călătorii, a fost impresionată, printre altele, de Transfăgărășan, arhitectura cosmopolită din București, bisericile fortificate din Transilvania și de castelele Bran și Peleș. În articolul intitulat „Is Romania Europe`s Prettiest Country? It Just Might Be” („Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Chiar ar putea fi”), Patti Morrow abordează câteva obiective turistice ale țării: „piețe din orașe încântătoare ce datează din timpuri medievale, dealuri cu pante blânde care se întind cât vezi cu ochii, castele învelite în misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stâncoase ale munților și o rețea ce pare infinită de fortarețe și biserici.(…) Patti Morrow a grupat obiectivele turistice în trei categorii principale: „Orașe, cetăți și sate”, „Castele, fortărețe și biserici fortificate”, respectiv „Alte atracții”. După documentarea sa în România, Patti Morrow spune că țara noastră – și în special Transilvania – este locul în care se afla „unele dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa”.

”EUROPA ÎN MIȘCARE”. A fost tematica unui pachet de dezbateri deschise, organizate la București de către Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR. Evenimentul l-a avut ca invitat pe reprezentantul Comisiei Europene – Eddy Liegeois, Șef de Unitate Transport Rutier DG MOVE. Dezbaterea pachetului rutier cu CE s-a dovedit a fi extrem de necesară în acest moment când transportatorii rutieri români așteaptă măsuri urgente din partea Comisiei Europene pentru stoparea legilor naționale protecționiste din Vestul UE și aplicarea unitară a legislației UE în scopul realizării pieței unice a transporturilor. Pachetul rutier al CE cuprinde un amplu set de iniţiative legislative cu impact major asupra viitorului transportatorilor români în UE. (ANGELA SIMION).

ROMÂNII POT CĂLĂTORII în Qatar fără viză, alături de cetățeni ai altor 79 de țări, au anunțat oficialii de la Doha. Pentru a călători în Qatar, turiștii trebuie să aiba pașaport valabil încă minimum 6 luni de la data călătoriei, dar și un bilet de întoarcere.

PRIMA ASOCIAȚIE DE STREET FOOD din România a fost fondată la Cluj Napoca, unul dintre orașele gastronomice de top ale Transilvaniei. ”Street Food Revolution” își propopune să creeze un cadrul legal care să permită dezvoltarea unei culturi culinare de stradă veritabilă, durabilă și sustenabilă, afirmă inițiatorii mișcării. ”Am făcut un pas firesc în 2017. De la primele noastre interacțiuni cu chefi bucătari de street-food am descoperit dorința acestora de a se dezvolta, de a-și pune în evidență creativitatea și cel mai important de a oferi publicului cât mai multe experiențe inedite” a declarat Călin Câmpean, președintele Asociației Street Food Revolution și Comercial Manager al Street Food Festival.

A FOST LANSATĂ CARAVANA SMART CITY.
În ultima decadă a lunii septembrie a pornit la drum Caravana Smart City. Inițiat de Asociația Românã pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM), aflat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei. Acesta este cel mai amplu program de promovare a industriei Smart City din România. Cu acest prilej, Președintele ARSCM, domnul Eduard Dumitrașcu a lansat Strategia Naționalã pentru Dezvoltarea Orașelor Creativ-Inteligente. În cadrul acesteia, Președintele ARSCM a evidențiat implementarea standardelor ISO pentru Smart City, lansarea Apelului de Proiecte și Ghidului de Achiziții Publice – ambele documente dedicate administrației centrale și locale, alãturi de inițierea de cãtre grupurile de experți naționali și internaționali ai ARSCM privind auditul smart city. (C. MARIAN)

STAȚIUNILE DE PE LITORAL AR TREBUI ADMINISTRATE de o companie formată pe modelul stațiunilor franceze. Aceasta ar trebui să aibă la bază un parteneriat public-privat, cred reprezentanții patronatelor din turismul românesc. „Toate stațiunile turistice se pot autofinanța din taxele și impozitele pe care le plătește mediul privat” – a apreciat Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În urma unor analize a reieșit că aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru eficientizarea activităților și administrarea stațiunilor. ”O astfel de entitate, care ar reprezenta 40% din capacitatea de cazare a țării noastre, ar putea stopa și criza forței de muncă cu care se confruntă turismul litoral în mod special, caracterul sezonier al activității adâncind această criză” – a declarat Dragoş Raducan, primVicepreședinte Executiv al FPTR. (ALEX BARBU)

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 162-163 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*