HAFERLAND – puțin înseamnă mai mult, ETNOTURISM nr. 160-161

= 201

În cazul Festivalului Săptămâna Haferland care a ajuns la a 5-a ediție lucrurile s-au potrivit de minune. Există o singură mare sărbătoare de aducere aminte a sașilor și ea a crescut de la an la an. Astfel între 9 și 14 august au fost așteptați peste 5500 de turiști care s-au grupat în funcție de interesul manifestat pentru tradițiile săsești.

O altă performanță o reprezintă participarea la Criț, în 13 august a nu mai puțin de 1500 de turiști sași veniți acasă. Cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania a atras participanți de toate vârstele datorită programului variat de activități din Criț, Viscri, Roadeș, Meșendorf, Saschiz, Rupea, Cloașterf, Homorod, Bunești și Archita.

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru. Sloganul ediției 2017 a fost “Tradiții săsești în bucate de poveste!”. Săptămâna Haferland și-a propus să deschidă apetitul turiștilor pentru mâncarea tradițională săsească, dar și rețete locale. Drept urmare cei prezenți s-au putut bucura de zeci de feluri de mâncare, pregătite atât de localnici din zonă, cât și de chefi experimentați. Printre preparatele degustate la festival se numără ciorba de borboane, supa de găină cu tăiței de casă, rulada de fașirt, lichiul sau prăjitura cu rubarbă.

Prima zi de festival a coincis cu manifestarile din Archita și Roadeș. Dacă în primul sat, turiștii au putut admira expoziția de fotografie și degusta preparatele locale, în cea de-a doua localitate, la Roadeș, s-au bucurat de muzică și dansuri tradiționale, sărbătorind alături de copii din Clubul Tabaluga și au participat la ateliere și activități pentru toate vârstele. Ziua principală a festivalului a fost 13 august, ce a marcat ziua satului Criț, al cărei program a inclus muzică de orgă, brunch săsesc cu vechi rețete și preparate redescoperite, activități pentru copii, muzică de fanfară și dansuri, recital de pian și prezentare audiovizuală – ”Pe urmele copilului genial din Ardeal, Carl Filtsch”, piesa de teatru ”Oglindă… a timpului”, precum și o combinație captivantă de stiluri cu Acker Quartet.

Și actuala ediție s-a bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania. Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundația Mihai Eminescu Trust și asociații ale sașilor din Transilvania, și-au propus să impulsioneze turismul în zonă, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel că inițiativele de promovare nu se opresc aici, aceștia organizând constant concerte, evenimente sportive și gastronomice, precum și alte activități care oferă participanților experiențe autentice în satele săsești din Haferland.

„An de an, ne străduim să facem mai mult și mai bine. Am extins aria de desfășurare a festivalului, activitățile din programul acestuia, dar și opțiunile culinare, mai ales că ediția de anul acesta a avut ca tematică gastronomia locală. Ne bucurăm că eforturile noastre au fost răsplătite de prezența miilor de turiști, precum și de personalitățile pe care le-am avut alături de noi. Sperăm că Haferland va deveni o destinație din ce în ce mai populară pentru turiștii din România și de peste hotare” – declara la conferința de presă Michael Schmidt, președintele Fundației Michael Schmidt.

Evenimentul din acest an a beneficiat de sprijinul partenerilor festivalului: Kaufland, Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck & BUS – în calitate de parteneri principali, dar și al altor susținători printre care Neumarkt, Boromir, Cristim, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Schaeffler Romania etc.

 

ALEX BARBU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Etnoturism, Numarul 160-161 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*