România (țară membră SUERD), are la dispoziție circa 60 de milioane de euro prin care va susține în perioada 2014-2020 investiții care să ducă la valorificarea superioară a potențialului turistic național conectat la Dunăre. Fluviul reprezintă un rezervor uriaș de dezvoltare dacă resursele sale sunt bine gestionate. 14 state riverane, dintre care 9 membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria), și 5 ne-membre (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina) sunt implicate în acest mare proiect. Două dintre ele – România și Austria -, au inițiat încă din 2008 Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) ce are în vedere dezvoltarea economică a macro-regiunii.
Chiar dacă Ministerul turismului nu gestionanează direct acest program la nivel național el interacționează permanent cu autoritățile și instituțiile centrale, regionale și locale, universități și alte organizații care participă la consultările realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în vederea lansării proiectelor pe segmentul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. În plus sunt studiate și oportunitățile de accesare a fondurilor europene disponibile prin POR, care vizează revitalizarea urbană, patrimoniul turistic, infrastructura drumurilor județene etc.
“REMARKETING ROMANIA” SE REEDITEAZĂ
Asociația ArtTour România (www.arttour.ro) organizează la jumătatea lunii septembrie ediția a doua a proiectului ReMarking Romania, cea mai amplă activitate de remarcare a traseelor montane din țară. Prima ediție a avut ca rezultate remarcarea a 8 trasee montane din masivul Piatra Craiului, și valorificarea potențialului turistic și gastronomic al stațiunii Dâmbovicioara.
A II-a ediție se va desfășura în perioada 15-17 septembrie 2017, în Predeal, (județul Brașov), unde vor fi reabilitate peste 10 trasee din masivele montane aferente Predealului. Acest eveniment este realizat în parteneriat cu Salvamont Predeal, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Predeal și asociații din București, Brașov și județele limitrofe Brașovului. Deoarece ArtTour România susține și gastronomia românească, gazdele vor pregăti, pentru toți participanții, o masă festivă, unde producătorii locali vor promova produsele și preparatele tradiționale din zona Predeal. Acest eveniment va oferi nu doar o oportunitate de colaborare pentru organizațiile pasionate de mediu, turism, sport și gastronomie, ci și experiențe unice pentru cei peste 100 de voluntari implicați. Traveller Magazin este Partener Media și al acestei ediții. (SERA VOICA)
SINAIA : O carte inspira un film
De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte a inspirat un film! În lunile iulie-septembrie, pe canalele TVR1, TVR2 şi TVR HD, rulează o serie de 60 de episoade intitulată „Sinaia la pas în 60 de secunde”, realizată de către regizorul Cornel Mihalache.
În incursiuni de câte 60 de secunde, telespectatorii vor (re)descoperi Sinaia din perspective inedite. Cum ar fi să îl vizităm pe Ion Luca Caragiale în Casa Gentillini din Sinaia, clădire care se găseşte şi astăzi pe str. Avram Iancu la nr. 28? Cum ar fi ca, trecând prin Sinaia Nouă, cartierul Cumpătu de azi, să auzim revărsându-se din Vila Luminiş acordurile compoziţiilor cu care maestrul Enescu a cucerit întreaga lume? Sau i-am putea urmări cântând alături de el pe discipolii săi, Yehudi Menuhin şi Dinu Lipatti, ei înşişi deveniţi maeştri între timp. L-am putea saluta pe Nicolae Iorga aplecat asupra mesei sale de lucru din casa ce i-a aparţinut, aflată şi în prezent în cartierul Furnica. Ori am putea să dăm mâna cu Nicolae Titulescu, proaspăt întors în ţară, din Elveţia. Istoria prinde viaţă şi, prin ea, o Românie mult mai europeană decât cred scepticii. Filmul este realizat de Blue Masters Marketing, companie care deţine editura Princeps Publishing, cu sprijinul Qfort, în parteneriat cu Societatea Română de Televiziune. (ION BADEA)
AUR ȘI ARGINT la Debrecen
Muzeul „Déri” din Debrecen (Ungaria) prezintă între 12 iulie și 15 octombrie 2017, expoziția temporară itinerantă „Aurul și argintul antic al României”. Evenimentul este organizat de către muzeul gazdă în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României. Peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României sunt aduse în fața vizitatorilor. O serie dintre acestea fac parte din categoria Tezaur. Muzeul Naţional de Istorie a României, a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013 în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga ţară. Până în prezent, expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad, Galați. Acum este prezentată pentru prima dată la nivel internațional, în Ungaria – a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Naţional de Istorie a României. (MARA ANTON)
TRANSALPINA FEST – 3 zile de festival pe roți
SlowRiders RC, în parteneriat cu Primăria Baia de Fier, Prefectura Gorj și Consiliul Județean Gorj, au organizat între 14 și 16 iulie un eveniment sportiv și artistic incendiar: Slowride Transalpina Fest. Este vorba de cel mai mare festival moto organizat pe Transalpina. Participanții au petrecut o mini-vacanță, bucurându-se de o experiență completă: au avut la dispoziție zonă de campare cu toate facilitățile incluse, food & bar, concursuri moto cu premii, activități în aer liber, o zonă dedicată copiilor și expoziții de accesorii și produse moto cu vânzare. Nu au lipsit nici serile folk, la foc de tabără. Pe scena amplasată în fața Peșterii Muierilor au concertat cele mai iubite trupe ale rock-ului românesc: Trooper, Altar, Bucovina, ZOB, Alex and The Fat Penguins și mulți alții.”SlowRiders RC aniversează 5 ani de prietenie și plimbări moto, 5 ani de existență și responsabilitate în trafic. Ne-am dorit ca această cifră să fie sărbătorită cum se cuvine și am ales un loc în inima Carpaților, plin de frumusețe și spirit liber”, a declarat Bogdan Mitu, președintele SlowRiders RC. Slowride Transalpina Fest a marcat cu acest prilej încă o premieră: în cadrul paradei moto organizate pe 15 iulie, pe Transalpina, a fost format un tricolor uriaș din motociclete. Alte detalii despre Slowride Transalpina Fest aflați pe www.slowridetransalpinafest.ro. (ION BADEA).
TOP CHRISTIAN TOUR
Cele mai vândute 7 destinații ale verii au fost Antalya, Mallorca, Creta, Lefkada, Rhodos, Tenerife, Santorini. În acest an, topul celor mai căutate destinații de vară reconfirmă zone din Grecia și Turcia, dar vine și cu o nouă vedetă estivală: Spania. Această destinație a crescut per general cu 300% față de anul trecut, în special datorită zborurilor directe din provincie. ”Pentru Mallorca, de exemplu, avem zboruri directe nu doar din București, ci și din Cluj-Napoca sau Timișoara. Până de curând, Tenerife era considerată o destinație exclusivistă. Am reușit să oferim pachete cu un raport calitate-preț foarte bun. Conform statisticilor de vânzări pe care le avem la sfârșitul lunii iulie, numărul de turiști care au ales în acest sezon să meargă în vacanță cu agenția noastră depășește 150.000. În acest moment, avem un grad de ocupare de 75% și suntem în creștere cu 10% față de perioada similară anului trecut – a declarat Marius Pandel, CEO Christian Tour. (C. MARIAN)
10 ANI DE COOPERARE INTRE ROMÂNIA ȘI NORVEGIA
800 de proiecte au fost finalizate cu succes în aceastã perioadã, în cadrul Granturilor SEE și norvegiene, în domenii precum sprijinirea afacerilor ecologice, cercetare, turism, justiție incluziune socialã etc. Granturile SEE și norvegiene sprijină dezvoltarea socială și economică a României, precum și relațiile bilaterale și cooperarea dintre România și Norvegia, Islanda și Liechtenstein încă din anul 2007. Ambasadorul Regatului Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la Hanul Gabroveni (obiectiv restaurat cu ajutorul unor fonduri în cadrul Granturilor SEE 2007-2009), despre rezultatele pozitive obținute. Au fost menționate și prioritățile următoarei perioade de finanțare 2014-2021, în valoare totală de 502,5 milioane euro. (ALEX BARBU)
STREET FOOD, PAPA BUN
După ce în ultimii ani a fost găzduit de mai multe orașe, conceptul de street food a devenit din 2017 un festival urban gastronomic: Street Food Festival (SFF). El a debutat la Oradea (în luna mai), va ajunge în 9 orașe (Iași, Sibiu, Arad, Cluj-Napoca, Brașov, Alba Iulia, Bacău) și se va încheia în septembrie la Timișoara. ”Festivalul are o dinamică impresionantă de la o ediție la alta. Ne adaptăm la tot ce e nou, ne bucurăm de sprijinul necesar din partea autorităților dar și al unor sponsori și parteneri de nădejde” – afirmă Nely Borza, Project Manager SFF. Alte amănunte pe streetfoodfestival.ro.
LA CLEJANI au pedalat și în horă au intrat!
100 de bicicliști, majoritatea din București, au pedalat pe 8 iulie aproape 80 de km, pe traseul Bucșani-Clejani-Bulbucata, la al patrulea eveniment cicloturistic cu plecare din Bolintin Vale. Participanții au vizitat obiective istorice și culturale giurgiuvene din apropierea Bucureștiului, precum Conacul Anghelescu din Bucșani, biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Clejani. “Cicloturiștii s-au relaxat, s-au bucurat de apropierea de natură, de bunătățile pregătite de oameni primitori din zonă, precum și de demonstrațiile realizate de meșteșugarii locali. Cum muzica, dansul și gastronomia unesc oameni diferiți, evenimentul a atras turiști care apreciază autenticitatea”, a spus Mircea Crisbășanu, organizatorul turului din partea Asociației ROI și a Outhentic Cycling Romania. Următorul tur cicloturistic a avut loc pe 15 august la Potlogi. Evenimentul „Pedalăm pe urmele istoriei la Bucșani, Clejani și Bulbucata” este organizat de către Outhentic Cycling Romania și Asociația ROI, cu susținerea OMV Petrom. (ANGELA SIMION)
@ DOUĂ AERONAVE NOI AU INTRAT în flota TAROM, ca să înlocuiască cele două Airbus-uri care au fost retrase, iar până la sfârșitul anului vom mai achiziționa încă două aeronave în leasing operațional, care vor deservi rute long-curier”, a precizat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Acesta a mai adăugat că tot în acest an TAROM intenționează să reia zborurile către China și SUA. Potrivit sursei citate, TAROM are nevoie în momentul de față de o regândire a conceptului de business, iar managementul actual al companiei lucrează la un asemenea plan.
@CHRISTIAN BĂRHĂLESCU a devenit noul lider al Asociației Litoral-Delta Dunării, după ce Corina Martin a renunțat să mai candideze după zece ani în fruntea asociației. Bărhălescu a fost secretar de stat în Ministerul Turismului și manager al unei agenții de turism. Corina Martin a declarat că dorește să se implice mai mult la nivel național în calitate de președinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică–FAPT.