VILLA ROMANA: Leii și… bikini, MAPAMOND2 nr. 157

= 193

Cu ani în urmă vizitând Paul Gettty Museum din Los Angeles, am aflat că forma și poziționarea acestuia pe un promotoriu stâncos din apropierea metropolei californiene, ca de altfel întregul proiect arhitectonic au fost inspirate de o veche vilă romană, aflată undeva în Sicilia. Mi se părea normal ca atunci când voi pune pentru prima dată piciorul pe insula italiană să caut… sursa de inspirație.

Așa că iată-mă într-o zi ploioasă, în care apa ne-a pătruns parcă până la oase pornind temerară spre Piazza Armerina, un mic sat de pescari aflat nu departe de Agrigento. Nimic din cea ce văzusem până atunci nu m-a pregătit pentru ceea ce a urmat. În gândul meu am binecuvântat ploaia care a rărit numărul vizitatorilor și m-a făcut să mă simt un oaspete privilegiat, având și spațiu dar și timpul necesar să-mi hrănesc sufletul și ochii cu splendoarea locului.

 

A fost construită în secolul al III-lea e.n, și se presupune că ar fi aparținut împăratului Maximilianus Herculus și lui Dioclețian ce au folosit-o ca reședință de vânătoare. Un cataclism natural, de care firește nu e străin vulcanul Etna, a făcut ca această clădire să zacă îngropată sub pământ aproape o mie de ani. Datorită progresului unui șantier arheologic în secolul XX au demarat excavările și săpăturile arheologice care au durat mai bine de 30 de ani (1929-1960). Specialiștii au adus la viață numeroase artefacte dar și cele 500 de încăperi a căror valoare istorică și artistică este inestimabilă. De altfel întregul ansamblu, mărturie a spendorii artei romane, face azi parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Dacă arhitecții în momentul organizării pentru vizite turistice a acestui palat unicat nu ar fi abordat o soluție originală apelând la construirea unor punți și poduri suspendate ochiului nu i s-ar fi putut oferi panorame generoase cu mozaicurile recondiționate până la cele mai mici detalii. Deplasarea în interiorul Vilei Casale este facilitată și de circuitul creat de specialiști pe două nivele astfel întregul sit fiind perfect protejat.

De ce se presupune că a fost folosită ca reședință de vânătoare? Pentru că aproape toate încăperile sunt decorate cu mozaicuri ce redau asemenea scene. Unele seamănă cu mozaicuri descoperite la Cartagina, în nordul Africii -, și se presupune că ar fi fost realizate de meșteri cartaginezi. Mozaicurile, atât murale cât și de pe pardoseli, redau scene ample de viață din Roma antică, spectacole de circ, peisaje marine și chiar aspecte de curele cu ape termale, scene de vânătoare și, nimic suprinzător, scene erotice. Momentul întâlnirii cu marele mozaic lung de 59 de metri care redă o scenă de vânătoare africană te lasă mut de admirație. Cuvintele pălesc în fața desăvârșirii artistice. Privești și parcă aștepți să se repeadă la tine un leu fioros, sau simți că ai vrea să o iei la picior din calea puternicelor cvadrige. De pe alt perete te țintește Arione cu lira ei ce îmblânzea delfinii, din alt mozaic auzi parcă sunetele muzicii lui Orfeus domesticind fiarele sălbatice. În alt mozaic Ulisse se luptă cu Polifem în timp ce fete suave împletesc cununi de flori și lauri pentru viitorul învingător. Parcă ai vrea ca struții, tigrii și elefanții închiși de vânători în cuști spre a fi trimiși în circurile romane să scape și să se întoarcă în pădurile și deșerturile Africii. Dar nu se poate căci se vede clar cum talentul mozaicarilor i-a închis în capsula timpului lor. Așa că îți rămâne să profiți de șansa ce ți se oferă să fotografiezi aproape pe ritm de… automat pentru ca după aceea să poți admira tot ce ai capturat digital. În acest photo-safari cultural prin fața obiectivului se derulează, și asta îți atrage în mod special atenția, manechinele mozaicurilor într-o veritabilă paradă a costumelor moderne de baie, practicând sporturi ca volei, baschet, atletism, gimnastică artistică! O trimitere la sporturile olimpice ? Trupurile celor zece grațioase îți reactualizează memoria făcându-te să spui: nimic nu este noi sub soare! Și când te gândești că Brigitte Bardot a fost creditată drept prima femeie care a îmbrăcat un costum bikini? Se întâmpla pe o faleză la Cannes în urmă cu 70 de ani ( s-au împlinit în 2016). Ulterior a fost susținută de Ursula Andress, Catherine Deneuve, Raquel Welch, Marilyn Monroe ori Elizabeth Taylor. Este adevărat, minunile mozaicurilor de la Villa Casale erau încă sub pământ și ”așteptau” să prindă viață sub mâinile arheologilor.

Recomandarea noastră, poate nefirească, dar utilă. Nu fiți triști dacă plouă în ziua când vizitați Muzeul Villa Casale. Veți avea mult mai multe satisfacții, în comparație cu un circuit turistic făcut vara când riscați să vă sufocați de înghesuială, de clima călduroasă și aprigă precum sunt și sicilienii.

DOINA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 157 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*