“GOLDEN APPLE” va beneficia de o promovare extinsă, REDESCOPERA ROMANIA nr.157

15 jurnaliști români și străini și-au dat întâlnire la Târgu Jiu, ultimul oraș care a fost distins cu Trofeul ”Mărul de aur” (Golden Apple) de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET). El a recompensat patrimoniul artistic unicat creat de către titanul sculpturii mondiale Constantin Brâncuși.

Scopul reuniunii? Prezentarea unor experiențe alternative de valorificare a acestui premiu, considerat un echivalent al Oscarului în turism, decernat de presa internațională de specialitate. Forța organizației este exprimată de cei peste 600 de membri, dintre care circa 25 din România. Toți sunt preocupați să crească vizibilitatea ”Golden Apple”. Din nefericire în România, cu excepția autorităților din Județul Gorj, această oportunitate nu este valorificată la nivel central, nici regional de către administratorii promovării turistice. Primul ”Măr de Aur” a recompensat picturile murale din Bucovina (1974). El stă ferecat sub trei lacăte, dacă nu s-or fi adăugat și altele, și e păzit cu strășnicie la Mănăstirea Moldovița. Alte 3 decernate în 2009 (Mărginimea Sibiului, Rezervația Biosferei Delta Dunării respectiv compania Blue Air), se află închise în două muzee și un birou. Cel mai recent, cel legat de orașul lui Brâncuși, beneficiază și de o copie dar și de o bună vizualizare. Din 2014 el a fost prezentat la numeroase expoziții de turism și ulterior a fost pus în valoare de către organizația de promovare ”Acasă la Brâncuși” care deține un sediu elegant dar și un Centru de informare turistică. Sigur, nimeni nu spune că aceste trofee turistice unice trebuie plimbate ca Sfintele Moaște prin întreaga țară. Și totuși, alții se încăpățânează să o facă. Și au și rezultate!

În acest context Primăria Municipiului Târgu Jiu a lansat ideea constituirii unei asociaţii a oraşelor care au primit, de-a lungul timpului, trofeul “Mărul de Aur” din partea FIJET. Primarul municipiului, Aurel Popescu, a făcut această propunere cu ocazia unei dezbateri organizate la Palatul Administrativ din Târgu Jiu şi care a avut ca scop identificarea unor modalităţi de promovare a oraşului de pe Jiu. Plamen STAREV, secretar general UBJET Bulgaria (membru al Comitetului executiv FIJET, preşedintele comisiei „Golden Apple” (care analizează dosarele de candidatură pentru obţinerea trofeului „Mărul de Aur”), jurnalist la WeekPress Agency, a arătat că inițiativa organelor locale este binevenită. ”Sunt pentru a doua oară la Târgu Jiu. Mă bucur să observ că ”Orașul lui Brâncuși” este promovat susținut ca o destinație importantă a culturii europene. Înainte de a veni aici am vizitat Băile Herculane și vă pot spune că și noi la Plovdiv suntem preocupați să punem în valoare vestigiile romane. Anul trecut am obținut premiul ”Golden Apple” care ne susține în eforturile de promovare a orașului ce a fost declarat pentru 2019 ”Capitală culturală europeană”. Noi, jurnaliștii de travel, credem că este foarte important să nu uităm istoria locurilor și să o reutilizăm pentru a remodela mesajele dominante ale civilizației moderne. Târgu Jiu, Plovdiv, în curând Bratislava, sunt destinații de aur aflate alături de Moscova, Cairo, Dubrovnik, spre exemplu”.

Preşedintele Clubului Presei de Turism FIJET România, Ştefan Baciu, a anunţat că FIJET intenţionează să realizeze un album în limba engleză, “The Golden Book of the Golden Apples”, în care să fie prezentate toate destinaţiile care au primit acest trofeu din partea Federatiei Internationale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism. În total în peste 63 de ani de existență FIJET a decernat nu mai mult de 80 de asemenea trofee. Cam câte premii sunt oferite în doi ani la Hollywood. Aflată la prima vizită în România, Maria del Mar Garcia Aguilo, secretar general FIJET Spania și membră în Comitetul executiv al FIJET, a apreciat ospitalitatea deosebită a gazdelor. Ea a fost de părere că ”O țară care deține 5 Golden Apple ar trebui să accelereze pe acest drum. Aveți multe modalități de exprimare și eu aș sublinia doar contribuția tinerilor voluntari la diversificarea ghidajelor turistice. Ei ar putea să poarte tricouri imprimate cu imaginea Golden Apple, ceea ce ar contribui creșterea vizibilității destinației premiate. Apoi broșurile și pliante ar trebui inscripționate cu această imagine. După câte observ Golden Apple și creațiile lui Brâncuși se armonizează estetic foarte bine”. Alte opinii au fost exprimate de către Lilia Stareva (FIJET Bulgaria), jurnalistă la postul public de radio din Bulgaria, scriitoare; Robert Matejovic (FIJET Slovacia), de la ziarul „Dimenzie”; Kamenko Milenkovici, director de programe RT Vojevodina Novi Sad și Slavica Subotic Braun, jurnalist la aceeași instituție media, respectiv Sanja Prazen, (FIJET Croația)redactorul emisiunii „Alpe, Danube, Adria”, difuzată de canalul Croatia TV.

Pentru că în lumea bună se obișnuiește să și mulțumești pentru organizare întreaga delegație a apreciat sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, a Consiliului Judeţean Gorj, a Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului “Acasă la Brâncuşi” şi al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. Mulțumiri speciale viceprimarului Adrian Tudor care ne-a însoțit și sprijinit în documentările noastre la Ponoare, Hobița, Tismana și Schela, unde am făcut descoperiri ce merită împărtășite. Despre ele în edițiile viitoare.

MARIAN & DOINA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 157, Redescopera Romania and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*