Pur și simplu SUA, BIBLIOTECA nr.156

= 420

Puține edituri s-au încumetat până acum să tipărească un ghid turistic despre Statele Unite ale Americii. Una dintre aceste Case de editură este DK Travel Guides și a publicat de curând, a cincea ediție a Ghidului USA, în colecția Eyewitness Travel.O asemenea ediție, care încorporează o muncă imensă numai pentru actualizare – ne-a parvenit la redacție. Dacă spunem că are peste 785 de pagini probabil că nu impresionează prea mult.

Dacă amintim că ghidul conține circa 1400 de fotografii, peste 100 de hărți detailate și 60 de ilustrații desenate atunci e clar că ne aflăm în fața unei munci care merită aplaudate la scena deschisă. De la parcurile tematice, naturale, până la cele de distracții ori la miezurile culturale ale marilor metropole, de la sporturile emblematice (trei dintre ele fiind fotbalul american, baschetul și golful) până la rampele de lansare de Huston ori Cap Canaveral, toate formează acel mixt care atrage anual milioane de turiști.

Cu un asemenea ghid sub braț nu ai cum să ratezi nici Marile Canioane, nici locurile pe unde a trăit Hemingway, nici covorul roșu ori stelele aurite de la Hollywood.

Banul sau laleaua

Deși Olanda este Țara Lalelelor, Turcia este cea care a urcat ca semn sacru de prețuire, laleaua pe insemnele naționale. Nu întâmplător. În perioadele de glorie anumite specii de lalele valorau cât saci de monede de aur, iar în contul acestora s-au consumat pasiuni, iubiri, falimente și chiar mici războaie. E greu de spus la ce gen literar poți încadra ”Mania lalelelor” scrisă Mike Dash. A apărut în colecția ”Povestea banilor” a editurii Humanitas, dar nu este o carte de finanțe. Deși ar fi putut fi. Puțini știu că modelul de organizare a burselor de flori olandeze a stat la baza organizării primelor burse financiare.

Este o carte de aventuri? Și asta poate fi! Cum altfel am putea privi drumurile fantastice pe care pornește exportul contemporan de bulbi din Olanda, nu mai puțin de 35 de milioane, livrati anual în străinătate . Dacă nu credeți aflați că în perioada anilor 1600-1650 un bulb de lalea Semper Augustus, costa mii de guldeni, echivalentul unor proprietăți înstărite. Prin această carte Olanda este la o… lalea distanță de călătorul modern.

ANGELA SIMION

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 156 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*