BERLIN: Am lansat Explore.RO, EVENIMENTE nr.156

= 482

BERLIN: Am lansat ”Explore.RO”

La ITB Berlin, unul dintre cele mai mari târguri de travel din lume Ministerul român al Turismului a lansat o aplicație menită să crească vizibilitatea și atractivitatea destinațiilor din țara noastră. Între 8 și 12 martie vizitatorii standului național au avut ocazia să testeze serviciile oferite de ”Explore RO”. Aplicația, disponibilă în limba engleză, este destinată turiștilor din întreaga lume, care iubesc să călătorească chiar și virtual. Cu aceasta ei pot descoperi România și resursele ei: natură, tradiții, cultură, istorie, educație, arte. Aplicația reprezintă, în același timp, un ghid turistic al României, în variantă electronică, al cărei conținut este semnat de Ministerul Turismului. Pe scurt, ”Explore RO” îi arată oricărui turist unde poate să meargă în România și ce tip de experiențe poate să trăiască în țara noastră. ”Explore RO” este disponibilă pentru platformele iOS și Android și este furnizată în mod gratuit de către compania sibiană Eventya, ce are și calitatea de partener al acestui proiect. În ceea ce privește infrastructura tehnică a ghidului turistic mobil al României, acesta a fost construit pe o platformă care rulează pe un sistem cloud, ce permite interconectarea cu alte site-uri web și aplicații turistice. Aplicația va fi actualizată permanent. În viitorul apropiat vor fi dezvoltate variante și în alte limbi de circulație internațională.

Printre personalitățile cu care s-a întîlnit Ministrul Turismului Mircea-Titus Dobre la ITB Berlin s-au numărat Secretarul General al OMT Taleb Rifai și Directorul General pentru Europa al OMT, Isabel Garana. Rifai, s-a declarat un susținător al României de a deveni un jucător important pe piața turismului. ”Orice succes al dumneavoastră și al României va fi și succesul meu, ca Secretar General și al OMT – a subliniat acesta. (MARA ANTON)

TURDA: Salina e cea mai tare !

Cel mai fascinant obiectiv turistic subteran din țara noastră – Salina Turda a primit anul trecut 617.890 de turiști. Cu acest record, cel mai mare din istoria minei, ea a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic public din România. Ziua magică a fost în 2016 cea în care a căzut Sfânta Maria când au fost înregistrați peste 8.000 de vizitatori, trafic la care a fost nevoie de temporizarea fluxurilor subterane de turiști – spune Simona Baciu, directorul Salinei Turda.

Numărul în creștere al călătorilor i-a determinat pe cei din conducerea salinei să decidă o mărire a spațiului de vizitat, prin reabilitarea minei Iosif. Pentru acest lucru se intenționează obținerea unor fonduri printr-un nou proiect european, noile amenajări presupunând costuri ridicate. Salina Turda, ce a fost modernizată în urma cu câțiva ani cu bani europeni -, oferă spații de joaca pentru copii, un carusel uriaș, zone de sport – minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, un lac pe care turiștii se pot plimba cu barca, un amfiteatru pentru spectacole, dar și zone destinate întreținerii sănătății unde oamenii își pot trata rinitele, astmul bronșic, infecțiile respiratorii etc. (ION BADEA)

ANDREESCU: Maramureșul ca document

Artistul fotograf se simte bine când scrie cu luminã. Florin Andreescu se numãrã printre cei mai mari ”gurmanzi de luminã” din România. Platoul sãu de creație este concentrat pe Maramureș, o zonã care are ambiția sã-și conserve tradițiile dar și sã se reinventeze. Pe aceste douã tematici a fost organizatã o expoziție la Institutul Cultural Român din București. Împreunã cu Editura Ad Libri, care este business-ul lui de familie, artistul fotograf a oferit în același timp și un film documentar despre ”Maramureș țarã veche, țarã nouã”. Filmul de 60 de minute (comentariu Dana Ciolcã, lectura Mihai Gruia Sandu, montaj Alexandru Stãnescu), a apãrut pe DVD, în limba românã, cu subtitrare în englezã, francezã, germanã, spaniolã și italianã. La eveniment au participat realizatorii documentarului, cercetãtorii Ana Bârcã și Doina Ișfãnoni etc. Ei au radiografiat Maramureșul zilelor noastre, o lume în care stilul de viațã simplu și formele vechi de culturã coexistã cu modelele și obiceiurile aduse de tinerii care lucreazã în strãinãtate. (M.CONSTANTINESCU)

THE TELEGRAPH: Dunărea și Transfăgărășanul în Top 25

Publicația britanică „The Telegraph“ a selectat într-un top al locurilor din Europa de Est pe care orice om trebuie să le vadă cel puțin o dată în viață și două atracții din România: Delta Dunării respectiv Transfăgărașanul. Potrivit unui studiu recent, tot mai mulți britanici renunță la destinații precum Franța, Spania ori Italia în favoarea celor din Europa de Est. Printre principalele motive se numără costurile accesibile unei astfel de călătorii, dar și nivelul ridicat de siguranță. În acest context, „The Telegraph“ a plasat Delta Dunării pe locul 2, notând: „Al doilea cel mai lung fluviu din Europa – 2.864 de kilometri – își intinde cortina peste litoralul românesc al Mării Negre. Își revarsă sufletul în Rezervația Biosferei Delta Dunării, 2.732 de kilometri de zone umede protejate.“ Pe locul 10 se află Transfăgărașanul, despre care jurnalistul de turism Adrian Bridge scrie: „Nu sunt deloc surprins că, în căutarea celui mai bun drum rutier din lume, Jeremy Clarkson a declarat că l-a găsit în mijlocul României sub forma Transfăgărașanului. Indiferent din ce parte îl privești, ideea liderului comunist Nicolae Ceaușescu este o extraordinași curajoasă invenție inginerească. (…) În cazul în care ideea ta de Rai este să conduci pe un drum cu serpentine care se întinde pe 80 de kilometri, atunci Transfăgărașanul este ceea ce cauți“ – scrie Bridge.

Pe locul 1 în Top 25 locuri din Europa de Est se află Tallinn (Estonia) iar pe trei Riga (Letonia). Alte aprecieri au fost exprimate pentru Moscova (Rusia), Munții Tatra (Slovacia/Polonia), St. Petersburg (Rusia), Praga (Cehia), Kotor Bay (Muntenegru), Dubrovnik (Croația), Parcul Național Triglav (Slovenia), Budapesta (Ungaria) etc.

TRAVEL: Ora exactă

Conform datelor fostei ANT, azi convertită în Ministerul Turismului, în România mai activează circa 2.600 de agenții de turism licențiate. La acest număr s-a ajuns după ce au fost retrase 1.080 de licențe în domeniu. Alte 162 de licențe sau anexe ale licențelor au fost radiate anul trecut la cererea companiilor ce lucrează în acest sector. De asemenea la secțiunea ”Autorizare Turism” a fost publicată și lista structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, a celor cărora li s-a retras certificatul de clasificare, lista restaurantelor clasificate, care sunt stațiunile turistice atestate, pârtiile de schi omologate, precum și lista ghizilor care dețin atestat de ghid de turism.

Conform reglementărilor fiecare agenție este obligată să încheie o poliță de asigurare împotriva insolventei sau a falimentului și să facă dovada existenței acesteia. Polițele acoperă despăgubiri de 10.000 de dolari, în cazul agențiilor de turism detailiste, și de 50.000 de dolari pentru touroperatori. Tot pentru a proteja turistul de riscuri o parte din asociațiile și federațiile din turism militează pentru înființarea unui Fond privat de garantare îturism până în anul 2018, din care vor fi despăgubiți turiștii în cazul în care o agenție intră în insolvență sau în faliment. (ALEX BARBU)

PARAVION ÎN CREȘTERE LA CITY BREAK

Capitalele și orașele importante europene au devenit tot mai accesibile turiștilor români. Majoritatea celor care aleg să călătorească în sezonul de primăvară, respectiv 55%, cumpără vacanțe care nu costă mai mult de 250 de euro, potrivit unui studiu al Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România. „De la an la an observăm o creștere semnificativă a apetitului turiștilor români. Numărul pachetelor vândute pentru primăvara acestui an a crescut cu 30% față de perioada similară a anului precedent. Florența, Roma și Praga domină topul preferințelor turiștilor noștri care își doresc să descopere frumusețea și cultura locurilor, fie că sunt amatori de relaxare” – a declarat Remus Vișan, Director General al Paravion.

CENTRU AIRBNB LA BUCUREȘTI

Platforma americană Airbnb, prin care pot fi închiriate direct de la proprietari camere, case sau apartamente, a anunțat că va inaugura un centru de servicii suport în București, unde va angaja, într-o prima fază, 200 de oameni. Compania va intra pe piața locală prin intermediul unui parteneriat cu o firmă de consultanță poloneza. Fondată în 2008 cu sediul în San Francisco (California), platforma Airbnb a avut pană în prezent peste 60 de milioane de utilizatori. Ea oferă suport în peste 34.000 de orașe și 191 de țări. În 2016 Airbnb a înregistrat venituri de circa 900 milioane de dolari.

ASOCIAȚIA ROMÂNÃ PENTRU SMART CITY

și Mobilitate (ARSCM) va participa pe 3 mai 2017 la cea de-a doua ediție a workshop-ului internațional, Smartpolis Workshop on Smart Cities (Budapesta). Invitația vine din partea Institutului de Excelențã în Smart City, cu sediul la Budapesta, iar ARSCM va fi reprezentatã de o delegație condusã de Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației. ARSCM este onoratã sã fie parte a unui astfel de proiect internațional. La manifestarea de anul trecut au participat reprezentanți din țãri ca: Slovenia, Slovacia, Serbia, Germania, Polonia și mai multe orașe, universitãți și companii multinaționale din Ungaria. Peste douãzeci de organizații au semnat Declarația de Intenție exprimându-și interesul de a coopera cu Centrul de Excelențã pentru Orașele Inteligente (Smartpolis) din Budapesta pentru a promova dezvoltarea de soluții inteligente în orașele și țãrile de origine. Tema centralã de anul acesta, separat de proiectul Smartpolis, este organizarea unui forum în care țãrile din Centrul și Estul Europei pot accera schimbul de opinii.

ȘCOLARIZĂRI ȘI PRACTICĂ

Hotelierii din Republica Moldova au stabilit un parteneriat cu cei din România, de la care doresc să învețe metodele de management folosite în cadrul diferitelor departamente: vânzări, rezervări, promovare, dar și lucrul cu personalul. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a anunțat că tinerii din țara vecină vor veni să se specializeze în mai multe stagii de practică în unitati de cazare din București, membre ale FPTR, ce vor oferi module de aplicații speciale pentru cursanți.

DRUMUL MĂTĂSII CU BANI EUROPENI

Oficialii Ministerului Turismului și cei ai Organizației Mondiale a Turismului analizează oportunitatea dezvoltării unor programe comune transnaționale, în care țara noastră este parte, respectiv Strategia Dunării și Convenția Carpatică. Ele vor fi susținute cu finanțări nerambursabile europene. Ministrul Mircea-Titus Dobre a anunțat că România se va implica puternic în proiectul Silk Road (”Drumul Mătăsii”), inițiat de OMT, care vizează dezvoltarea economică a țărilor partenere, turismul fiind unul dintre sectoarele vizate.

Despre Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
Acest articol a fost publicat în Evenimente, Numarul 156 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*