Despre ce vorbim? Despre comorile Palmei de Mallorca. Despre unele am scris. Despre cele subterane o facem acum. Căci insula nu este cunoscută doar pentru soare, apă și nisip ci și pentru peșterile din adâncurile sale. Ci mai ales pentru modul în care sunt valorificate pentru turism.
Puțini știu că în Palma au fost identificate peste 800 de peșteri care oferă vizitatorilor experiențe unice, memorabile. Dacă porniți spre sud-estul insulei, așa am făcut noi, veți găsi în vecinătatea satului de pescari Porto Cristo, exotica Coves del Drac. Inutil să mai traducem. Săpată în solul calcaros se află o peșteră care se întinde pe 1,6 kilometri. Este renumită pentru privilegiul de a avea cel mai mare lac subteran din… lume. Nu exagerăm, asta spun specialiștii. Lago Martel poartă numele speologului francez care l-a descoperit în 1896. Și doar atât. Întâmplarea fericită a făcut ca pământurile sub care se afla această peșteră să intre în posesia familiei lui Don Petro Caldentey, un alt speolog al vremii. El redescoperă acestă tărâm subteran în martie 1905. Istoria descoperirilor s-ar putea încheia aici. Dar nu s-a întâmplat așa. Localnicii au simțit gustul banului atras de turism iar soluțiile au apărut de unde nu se așteptau.
Fiul exploratorului, Lorenzo Caldentey, proiectează un sistem de iluminat al peșterii care o transformă într-un tărâm de vis. Mai mult a fost creat și un traseu turistic al cărui punct culminant este ”Marea Veneției”. Lacul despre care vorbeam a fost transformat într-o feerie vizuală și muzicală. Din ambarcațiunile care străbat lacul se aud acorduri și interpretări vocale inspirate de muzica lui Mozart. Programul artistic a fost inaugurat în 2010 și a avut un succes fantastic la publicul turistic. Traseul pe care l-am parcurs are o lungime totală de 850 de metri, cu numeroase coborâri și urcări facilitate de scări cu protecție maximă. Luați în calcul încălțăminte antiderapantă deoarece cimentul este alunecos datorită climatului interior.
Pe parcursul rutei sunt programate opriri… tematice în puncte denumite expresiv: 2 martie, Visul unui înger, Paradisul pierdut, Valea Deliciilor, Sala imaginilor sau Palatul imperial. Toate îți procură o mare satisfacție. O altă perspectivă artistică îți este oferită de stalactitele și stalagmitele iluminate multicolor ce contribuie din plin la completarea unei atmosfere magice.
Ne tragem sufletul și credem că am văzut și auzit totul ”sub pământ”. Dar ne-am înșelat. Surpriza se numește Jules Verne. Un spațiu de mari dimensiuni este amenajat în forma unui Auditoriu. Aici ai ocazia să trăiești o experiență multisenzorială unică, amplificată de cele mai noi tehnologii audio-vizuale, într-un spațiu în care îți sunt proiectate visele fantastice ale celebrului scriitor. Unele dintre ele au devenit realitate în secolele următoare. Bine lucrat din punct de vedere documentar dar și artistic spectacolul a fost premiat în 2006 cu locul I de către Consiliul Internațional al Muzeelor.
Cum era de așteptat ideile ingenioase din subteran au fost susținute prin parteneriate și expertiza unor țări cu experiență turistică. Austriecii au oferit sprijinul pentru show-ul ”Magicul Mozart”. Francezii, prin ”La Maison de Jules Verne” din Amiens, s-au implicat cu consultanța la programul ”Vise fantastice”, dedicat temerarului scriitor. Uite, așa fac alții turism din pământ și… calcar!
DOINA CONSTANTINESCU