HARMONY OF THE SEAS – Minunea minunilor, CROAZIERE nr.153

Da, am călătorit cu cea mai mare navă de croazieră din lume! Are 226.000 de tone, o lungime de 362 de metri. Harmony of the Seas face parte din cea mai mare, şi la propriu şi la figurat, familie de vase din lume – Oasis Class. Ea are două “surori gemene” ceva mai mici – Oasis şi Allure.
Harmony D 494

Fiecare cântăreşte 225,282 de tone şi sunt mai “scurte” cu câţiva centimetri decât Harmony. Pe Allure am făcut un reportaj după ce a fost lansată la apă. Azi suntem foarte mândri că am călătorit cu 2 din cei 3 giganţi ai apelor, nave proprietate a Royal Caribbean International. Vasele de croazieră sunt promovate ca veritabile oraşe plutitoare pline de galerii comerciale, ca hoteluri de lux cu restaurante sofisticate, ca uriaşe cazinouri plutitoare, dar în aceeaşi măsură şi ca parcuri naturale sau de distracţie şi aventură. Toate serviciile sunt asigurate de peste 2.000 de angajaţi. Toate superlativele şi comparaţiile sunt adevărate şi o spunem în cunoştinţă de cauză.

Despre Harmony of the Seas se spune printre altele că are încorporate cu 30% mai multe piese decât Tour Eiffel şi că este mai înalt decât ansamblul sculptural de la Yelowstone. Nu întîmplător am selectat doar aceste două comparaţii… artistice. E mai puţin cunoscut de către amatorii de croaziere turistice că aceste nave sunt veritabile mega-galerii de artă. Piesele expuse încântă discret ochiul în toate spaţiile şi promenadele existente pe etajele superioare. Aceste colecţii sunt organizate tematic. Astfel pe Oasis puteţi admira serialul plastic “Minunea lumii noastre”, pe Allure, “Cultura lumii” iar pe Harmony “Lumea în care trăim”. Numărul creaţiilor din cea mai recentă selecţie se ridică la 3.000 de opere de artă internaţională semnate de artişti ce exprimă spiritualitatea a 60 de naţionalităţi din Argentina, Mexic, Canada, Cehia, Albania, Grecia, Maroc, Korea, Australia etc. Pentru achiziţionarea lucrărilor au fost investiţi circa 6,3 milioane de dolari. Alegerea şi integrarea operelor în spaţiile navei de croazieră este o muncă plină de responsabilitate. “Lucrez de 30 de ani în domeniul artelor iar operele pe care le-am adus pe Harmony, din mediile pe care le-am selectat, alcătuiesc o poveste pe care am dorit să o creem pentru vizitatorii ori turiştii noştri. Ei au posibilitatea să exploreze noi oportunităţi şi să se bucure de noi expresii şi experienţe memorabile ce sunt asamblate într-un program artistic eclectic” – declara Mariangela Capuzzo, directorul curator al International Corporate Art (ICArt) din Miami, care a derulat proiectul artistic pentru Harmony of the Seas. Piesa centrală este fără îndoială “Head”, o sculptură cinetică, futuristă, creată pentru Promenada Regală a vasului, de către artistul ceh David Cerny. Foarte apreciate şi vizitate sunt şi creaţiile unor artişti ca Jeffrey Milstein, Carlos Rolon, Anne Marie Karlsen, Hester, Micki Crock, Norbert Brunner, Adrian Navarro, Felipe Barbosa, Christian Faur, Susane Barbon, Mario Dalpra, Stephanie Hirsch etc.

După cum am observat operele de artă acoperă un filon al expresivităţii generoase. Central Park, este un ansamblu marin-natural, foarte apreciat de amatorii de promenade; intrarea în Ultimate Abyss, cel mai tare loc de aventură acvatică de pe vas, te lasă cu “gura deschisă”, robotul de la “Bionic Bar”, îţi prepară nu numai un cocktail ci şi o experienţă memorabilă, la fel de năucitoare ca structurile roz şi galbene, grupate în expresia “pop colors”, ce domină visual verticale pe care circulă o parte din lifturile vasului. Alte zeci de atracţii vă aşteaptă să le descoperiţi. O puteţi face foarte simplu. Apelând la serviciile oferite de compania World Travel, reprezentantul exclusiv al Royal Caribbean International în ţara noastră. Drum bun!

MARIAN & DOINA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Croaziere, Numarul 153-154 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*