Adrian Voican: ”The Big Book of Romanian Travel” este o premieră!”, EVENIMENTE nr. 153

Piața de turism intern a crescut în ultimii cinci ani cu peste 65%, iar 2016 a cunoscut cea mai mare dezvoltare din ultimul deceniu. În acest context Bibi Touring, singurul touroperator specializat pe vacanțe în România, a lansat la Târgul Național de Turism, prima enciclopedie a turismului românesc în limba engleză: „The Big Book of Romanian Travel”.
Ev bibi Adrian Voican

Evenimentul a fost susținută de ambasadori ai turismului românesc precum: Octavian Bellu, Grigore Leșe, Ovidiu Lipan Țăndărică etc. The Big Book este un instrument foarte util pentru sistemul de lucru direct între agentul de turism și clienți. Astfel, turiștii străini ori români, îşi vor putea planifica vacanţa, ”oriunde în România”, în opt regiuni turistice consacrate: Delta Dunării, Litoralul Mării Negre, Valea Oltului, Valea Prahovei, Banat-Crişana, Transilvania-Maramureş, Moldova-Bucovina. ”Ofertele au fost integrate într-un concept unic și revoluționar: Evolutiv RO 8.0. Noua platformă găzduiește numeroase noutăți și aduce în prim plan noi valori ale turismului. Este cea mai amplă publicație dedicată turismului românesc. Cele peste 700 de pagini cuprind 1.000 de hoteluri din 100 de staţiuni, pentru 10.000 de vacanţe” – a declarat Adrian Voican, director general Bibi Touring. (M. CONSTANTINESCU)
Ev Bibi Evolution

DANIEL JOARZÃ – Competitor la categoria… Cocoș

Regiunea Catalunia din Spania a gãzduit anul acesta competiþia culinarã pentru premiul Tinerilor Bucãtari Europeni (European Young Chef). Participanþii au venit din 10 þãri ori regiuni si au avut între 18 si 28 de ani. Românul Daniel Joarză a reprezentat Sibiul, oraş deja desemnat Regiunea Gastronomică Europeană a anului 2019.
Ev Young chef

Preparatul său de concurs a fost “Cocoş cu şuncă şi fasole”. Competiţia tinerilor bucătari are ca scop aducerea în actualitate a preparatelor tradiţionale, promovarea gusturilor locale din diferite regiuni ale Europei şi atrage atenţia asupra metodelor ecologice, sustenabile, de a produce ingredientele pentru mâncare. Viitori ambasadori ai culturilor culinare din zonele din care provin, tinerii bucătari trebuie să convingă juriul nu numai prin selecţie, prezentare în farfurie şi gust dar şi prin povestea din spatele preparatului. Câştigătorul ediţiei de anul acesta a fost Stamatios Misomikes. Reprezentând Sudul Egeei, Gregia, el a propus un preparat cu 19 ingrediente locale, denumit “Salas, bucuria creaþiei”. Concursul Tinerilor Bucãtari Europeni este un proiect anual al Institutului Internațional de Gastronomie, Culturã, Artã ºi Turism (IGCAT). (SÂNZIANA CONSTANTINESCU)

TRAVELBIRD: Capitala este foarte… romantică!

Specialiştii de la TravelBird au analizat anul acesta 85 de destinaţii din lume şi au poziţional Bucureştiul pe locul 20 la capitolul romantism. Companii artistice, şcoli de artă, galerii de artă, muzee, producţie muzicală şi de film dar şi idei noi care au nevoie de finanţare au fost criteriile punctuate în cazul fiecărei destinaţii. TravelBird a vrut să afle cât de atractive sunt şi cât de mult pot inspira eventualul vizitator cele 85 de oraşe, atât vara cât şi iarna. Fiecare locaţie a primit apoi un alt punctaj în funcţie de numărul de căutări cu cuvinte cheie romantice (cină romantică, loc romantic etc.) realizate pe Google, raportate la 100,000 de locuitori. La capitolul inspiraţie, Bucureştiul este pe locul 67, iarna urcă pe 48 iar vara pare mai puţin atractiv, situându-se pe locul 55. Ne aflăm însă pe locul 20 la căutări romantice. Conform studiului cele mai atractive 10 oraşe ale lumii sunt: Miami, Bruges, San Francisco, Bristol, Reykjavik, Santiago de Compostela, Salzburg, Zurich, Heidelberg şi Florenţa. TravelBird este o aplicație prin care utilizatorii îşi pot crea şi rezerva vacanţe. Ea este disponibilă gratuit în 13 ţări europene.
Ev Bucuresti romantic

BUCUREȘTI: Locul 20 în Topul… tatuajelor!

 Aplicația de vânzari YEAY a studiat anul acesta felul în care consumatorii din toată lumea înţeleg şi achiziţionează serviciile pentru tatuaje. Rezultatele s-au adunat într-un index care arată poziția oraşelor în funcţie de preţul pe oră practicat pentru realizarea unui tatuaj şi de numărul de saloane disponibile la 100.000 de locuitori. De asemenea analiştii studiului au urmărit şi felul în care se achiziţionează serviciile de tatuare.  

Rezultatele arată cu Bucureștiul ocupă locul 26 la capitolul cât de uşor putem găsi un salon, cu 0.80 locaţii la 100.000 de locuitori. Costul mediu pe oră al unui serviciu de tatuare este de 45 de euro, ceea ce situează capitala pe locul 12 la categoria preţ. În Indexul Global, cel mai ieftin oraş pentru a-ţi face un tatuaj este Colombo (Sri Lanka), cu 20 de euro pe oră, iar cel mai scump este San Francisco, SUA, cu 250 de euro. În Bucureşti doar 3% dintre serviciile de tatuare sunt achiziţionate de către turişti iar 10% din total sunt cumpărate pentru a fi oferite cadou. (ALEX BARBU)  

Târgul de Crăciun – București 2016

Pentru prima dată în istoria Capitalei, Târgul de Crăciun invită oraşul la o expoziţie românească, modernă şi cu gust tradiţional în acelaşi timp, în Piaţa Constituţiei. Amplu, organizat, vesel şi luminos, târgul poate fi vizitat zilnic, în perioada 1-30 decembrie 2016, în intervalul orar 10:00 – 22:00. Spaţiul pieţei a fost împărţit în zonă gastronomică, târg de meșteșuguri, casa lui Moș Crăciun, patinoar şi carusel. Trenulețul pentru cei mici, concertele unor artişti ori formaţii precum Fuego (25 decembrie), Iris (26 decembrie), Oana Sârbu şi Ştefan Hruşcă (27 decembrie) dar și spectacole ansamblurilor tradiționale românești (Fabrica de Folclor, Doiniţa, Căluşarii Slatinii) înfrumuseţează fiecare seară de decembrie.

La cele peste 100 de căsuţe de lemn vizitatorii sunt tentaţi de o mulţime de produse: de la bijuterii hand-made, obiecte sculpate în lemn, poclăzi ori ii tradiţionale, până la felicitări, globuri pentru brad, săpunuri naturale şi perne cu levănţică ori ierburi de câmp. Fumul aromat de la grătare, tăvile generoase cu cârnaţi şi ceaunele cu sarmale îmbie pe oricine iar cozile la vin fiert vorbesc oricărui privitor de pasiunea românilor pentru bucate gustoase şi dorinţa de a petrece cum se cuvine.

Vizită plăcută şi Sărbători îmbelşugate!

CALEA VICTORIEI: Drumul de aur al hotelăriei

Cel mai fascinant bulevard al Capitalei României, este considerat în același timp și Drumul de aur al hotelurilor din ”Micul Paris”, denumire ce a fost dată Bucureștiului din perioada interbelică. Periodic cercetătorii se apleacă asupra arhivelor și descoperă noutăți despre viața plină de eleganță și parfum a Căii Victoriei. Nicolae Lupu, cadru universitar la ASE și Ion C. Rogojanu, hotelier și bibliofil au tipărit (într-un format care trimite direct la publicația ”Bilete de papagal” editată de Tudor Arghezi), ”Contribuții la istoria ilustrată a turismului dintr-o arhivă de hotelier – A-propos de Calea Victoriei a ”Micului Paris”. Lucrarea constituie un periplu pe axul Calea Victoriei până la Piața Operei, dar și prin zonele adiacente unde se aflau faimoase grădini de vară, terase și cafenele. Călătoria imaginară, care e ajutată de fotografii de epocă, ne poartă prin spațiile Hotelurilor Continental, English, Esplanade Palace, Splendid, High Life, Elysee, Union, Metropol, Luvru, Grand Hotel de Boulevard, Athenee Palace, Majestic, Imperial, Hanu lui Manuc, ori celebrele cofetării – Capșa și Nestor. Unele mai există și azi, altele nu, în timp ce anumite clădiri și-au schimbat destinația. Că exista o viață bogată ne-o exprimă și statistica dintr-un anuar din 1930 care consemna că în București funcționau 85 de hoteluri. Lucrarea a apărut la Editura ASE.
Ev Retro carte

(M. CONSTANTINESCU)

PRIMUL PATINOAR ÎN INTERIORUL UNUI HOTEL

Până la sfârșitul lunii decembrie la Complexul Athenee Palace Hilton din București este deschis primul patinoar din România instalat în incinta unei unități de cazare. El este disponibil atât pentru turiști proprii cât și pentru publicul larg. Patinoarul are o suprafață de 72 de metri pătrați și este deschis de luni până vineri în intervalul 13.00-16.00 iar sămbăta între 12.00 și 18.00. În timpul săptămânii, dupa ora 17.00, patinoarul este disponibil doar pentru rezervări de grupuri și petreceri. Intrarea pentru persoanele ce nu sunt cazate în hotel este 15 lei, preț în care e inclusă și închirierea patinelor. Pentru clienții hotelului patinoarul și echipamentele sunt incluse în pachetul de cazare.

TÂRGUL CU BUNĂTĂȚI ȘI DICHISURI…

a fost din nou la Ploiești. Cea de-a doua ediție din acest an s-a desfășurat înainte de Sărbători în Parcul Toma Soolescu. Gurmanzii au avut în fața ochilor o ofertă tradițională ce le-a stârnit papilele gustative: preparate din carne de porc şi vită – cârnaţi tăiaţi la topor, şuncă ţinută la baiţ în usturoi şi mirodenii, muşchi și ciolan afumate numai bune pentru fasolea la ceaun, brânză și urda de burduf sau cu sare și mărar, specialități din brânză de oaie și vacă din zonă FundataBran, compoturi, siropuri, zacuscă, şerbeturi și dulcețuri, de la Bughea de Jos din Argeş, toate drese cu un strop de palincă curată de Bihor sau cu un vin de la Valea Călugărească. Fructele de la Voineşti, kurtos-ul secuiesc şi ciocolata de casă au îndulcit vizitele participanților – ne-a informat Veronica Constantinescu, organizatorul Târgului.
Coloana Tirg Bunataturi Ploiesti

REPATRIOT A FOST LA ROMA

O nouă acțiune RePatriot “Repatriere prin antreprenoriat” s-a desfășurat în decembrie la Roma. Aici s-au reunit timp de 3 zile antreprenori români din Italia, Grecia, Spania și Franța. Acțiunea RePatriot a avut în centrul ei o dezbatere găzduită de Accademia di Romania, unde au participat peste 100 întreprinzători și a fost urmărită live de peste 5.400 de persoane din toată lumea. Această conferință, a 8-a organizată în străinătate, a prilejuit opinii și intervenții ale unor oameni de afaceri ca Felix Patrăşcanu – Fondator FAN Curier, Bianca Dăncilă – Fondator GripADs, Magdalena Lupoi – Avocat Partener la Noerr, Lucian Rotar – Director Loginet Conseil, Marius Bostan – Antreprenor și inițiatorul proiectului RePatriot, alături de mai mulți antreprenori din Roma. Ei au prezentat oportunități de afaceri în țară, s-a discutat despre bariere, birocrație, simplificare și corupție. 

AIR MOLDOVA A REINTRODUS

cursa aeriană București-Chișinău. Zborurile pe această rută vor fi operate cu o aeronava Embraer 190, de 6 ori pe săptămână, cu excepția zilei de sâmbătă. Pe lângă noua cursă către București, compania aeriană națională a Republicii Moldova operează zboruri directe spre încă 25 de destinații precum: Atena, Antalya, Barcelona, Bologna, Bruxelles, Dublin, Londra, Madrid, Milano, Veneția, Sankt-Petersburg etc.

PREMIERĂ ÎN ISTORIA SPORTURILOR AERONAUTICE

În noiembrie, Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română au organizat şi găzduit, la Bucureşti, conferinţa CIVA (Comisia Internaţională pentru Acrobaţie Aeriană) din cadrul Federaţiei Aeronautice Internaţionale. A fost pentru prima dată în istoria sporturilor aeronautice când o conferinţă de acest fel a avut loc în România. Între altele, s-au luat decizii privitoare la modificarea şi completarea regulamentelor specifice competiţilor de acrobaţie cu avioane şi planoare, precum şi la calendarele competiţionale pentru anii următori. Urmare a prezentărilor susţinute de membrii delegaţiei ţării noastre şi a organizării foarte bune a Campionatului European de Acrobaţie Avion care s-a desfăşurat la Deva în anul 2015, România a primit dreptul de a organiza în 2018 Campionatul Mondial de Acrobaţie Avion – clasa Advanced la Strejnic – Ploieşti şi în anul 2019 Campionatul Mondial de Acrobaţie Planor la Deva. Va fi pentru prima dată când în ţara noastră se vor desfăşura competiţii aviatice de asemenea anvergură – ne-a precizat George ROTARU, director general al Aeroclubului României.

UNUL DIN TREI ROMÂNI…

care caută pe internet informații despre turism o face prin intermediul telefonului mobil, a declarat Ana Sipciu, industry manager Google Romania. Din toate căutările legate de turism făcute în 2015, 33% au fost realizate de pe mobil, dublu față de 2014. Asta include tot: research, informații, locație. Potrivit reprezentantului Google Romania, aceste date arată că turismul este una dintre industriile orientate puternic către segmentul comunicațiilor mobile.

BANI PENTRU AMENAJĂRI ECOTURISTICE

Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor (MMAP), a lansat programul ECO-Turism, ce beneficiază de o finanțare totală de 20 de milioane de lei. Acesta se desfășoară pentru prima dată în România. Sunt finanțate în cadrul acestuia realizări de infrastructuri pentru acces nemotorizat, precum poteci tematice, podețe pentru activități de cicloturism, călărie, caiac-canoe, trasee de aventură, via ferrata (trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice), dar și infrastructura aferentă acestora (rasteluri pentru bicicletă, locuri de adăpost și hrană pentru cai, debarcader, refugii alpine etc) și construirea de puncte de informare turistică și protecția mediului/refugii, amenajarea peșterilor, centrelor de vizitare, realizarea și refacerea traseelor de drumeție etc. Reprezentanții Ministerului Mediului au subliniat că finanțarea maximă pentru un proiect poate ajunge la 900.000 de lei. Programul a fost gândit ca o componentă de completare a Strategiei Naționale de dezvoltare a ecoturismului în România, elaborată de Autoritatea Naționala pentru Turism (ANT).

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 153-154 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*