Fabrică de bere pe un vapor. Danubiana, visul artistic al unui olandez și a unui slovac. Ce ascund subteranele Castelului Stâncii Roșii? Dar mai ales cum au ajuns gâștele să aibă monument și festival? Răspunsurile le veți afla călătorind în Slovacia.
Dar mai interesante par împrejurimile capitalei Slovaciei. La circa 20 de kilometri sud faţă de Bratislava, pe malul Dunării, aproape de frontiera cu Ungaria, se află Danubiana. Este o destinaţie recomandată iubitorilor de artă, celor care vor să stea în mijlocul naturii, amatorilor de turism activ şi, nu în ultimul rând, practicanţilor de sporturi extreme pe apă. Pe o peninsulă aflată pe malul stâng al Dunării, olandezul Gerard Meulensteen şi slovacul Vincent Polacovic au fondat, în anul 2000, un muzeu de artă contemporană – Danubiana Meulesteen Art Museum. În interior, pe acoperişul transformat în zonă de expunere şi în exterior se află opere ale unor artişti din întreaga lume. Muzeul are o expoziţie permanentă şi expoziţii temporare. Zona cea mai spectaculoasă este cea amenajată pentru practicarea raftingului şi a surfingului. Aici se antrenează, de obicei, sportivii de performanţă, însă acest veritabil poligon nautic atrage, în egală măsură, mulţi vizitatori străini.
La circa 35 de km de Bratislava se află Castelul Stâncii Roşii, o fortificaţie care îşi are începuturile în secolul al 13-lea şi care a făcut parte din sistemul de apărare al regatului Ungariei. Numele i se trage de la stânca de culoare roşie aflată la bază şi care poate fi văzută în subteranele castelului. De-a lungul istoriei, castelul a avut mai mulţi proprietari însă la forma actuală a fost adus de familia nobiliară Pálfy care l-a deţinut din secolul al 16-lea până în secolul al 20-lea. Castelul Stâncii Roşii a fost distrus şi refăcut de mai multe ori. Din 1949, a devenit muzeu, iar în camerele şi holurile sale se află foarte multe piese de mobilier istorice. După vizitarea subteranelor pe drumul de întoarcere spre Bratislava, pot fi explorate şi galeriile pline cu sticle de vin ale cramelor de la Pezinok. Aici se află un alt obiectiv de interes turistic, Muzeul Carpaţilor Mici, unde puteţi afla istoricul viticulturii din această zonă deluroasă a Slovaciei, aflată la capătul lanţului Carpaţilor. O expoziţie de teascuri de lemn din secolele 19 – 20 reprezintă o invitație deschisă mai ales că aici puteți savura şi soiuri locale de vinuri.
Un brand naţional poate fi considerat Slovensky Grob, localitate situată tot în apropiere capitalei. Turismul s-a dezvoltat datorită creşterii … gâştelor. Este o tradiţie a locului ca înaripatele crescute la Slovensky Grob să fie valorificate pe pieţele din Bratislava. De menţionat este faptul că friptura de gâscă este felul tradiţional al slovacilor pentru masa de Crăciun. În urmă cu peste 20 de ani, proprietara unui restaurant a avut ideea de a oferi vizitatorilor friptură de gâscă. Afacerea a început într-un garaj, care a devenit între timp un cochet restaurant cu terasă şi spaţiu de joacă pentru copii. Pregătirea unei gâşte se face într-un vas de ceramică şi durează circa 4 ore, timp în care trebuie întoarsă şi stropită cu sos de vreo 6 ori. Un meniu pentru 4 persoane costă 65 de euro. Iniţiativa a fost multiplicată, iar în prezent pensiunile şi toate restaurantele de aici sunt în măsură să ofere tradiţionala friptură de gâscă. Drept recunoştinţă, locuitorii din Slovensky Grob au ridicat în centrul comunei un monument al gâştei. Dezvelirea lui a avut loc la ediția din acest an a tradiţionalului Festival al Gâştei, organizat în primul weekend din luna septembrie.
ȘTEFAN & RADU-GEORGE BACIU