Sinaia intoarce foaia, BIBLIOTECA nr. 146

Sinaia este cea mai elegantă staţiune montană pe care o are România. Merita o carte-album care să o prezinte în plinătatea ei, o lucrare care să refacă, în imagini şi cuvinte bine alese, istoria scrisă dar şi vizuală a Perlei Carpaţilor. Astfel au apărut proiectul cultural şi cartea “Sinaia, Oraşul Elitelor” – semnată de arhitectul Dan Manea.
carte sinaia

Cartea este o invitaţie de a străbate sălile acestui imens muzeu în aer liber care poartă numele Sinaia: Perla Carpaţilor, capitala turismului românesc, staţiunea cu două Gări Regale, în care opreşte Orient Express-ul, oraşul reşedinţă regală sau capitala de vară a României, aşa cum i s-a spus de-a lungul vremii. Nu poţi preţui, dacă nu cunoşti este motto-ul care m-a călăuzit în dorinţa de a dezvălui tuturor celor dornici să descopere dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber, ce înseamnă acest oraş şi modul unic în care el îmbogăţeşte patrimoniul universal.” – afirma Dan Manea.
Carte arh. DanManea1

Până acuma “Sinaia, Oraşul Elitelor”, volum tipărit de către Princeps Publishing, a avut parte de două lansări şi prezentări elegante organizate de compania de evenimente Bluemaster. Prima a fost găzduită în martie de Cazinoul din Sinaia, proiectul bucurându-se nu numai de sprijinul a numeroşi sponsori privaţi dar şi de cel al Primăriei Sinaia. A doua lansare a avut loc la Muzeul de Istorie a Bucureştiului. Ambele evenimente s-au bucurat de prezenţa academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici şi a istoricului Adrian Majuru. Prin poveştile lor cu parfum de epocă, autentice şi spuse cu tâlc, ei au condus publicul în lumea elegantă, vibrantă şi în acelaşi timp atât de liniştită a Sinaiei anilor 1900: holul de la Palas plin de fum de ţigară şi rochii foşnitoare în care se întâlnea toată lumea bună, concursurile sportive, fanfara din parc, cafenelele…
Carte Sinaia lansare

În “Sinaia, Oraşul Elitelor” Dan Manea trece cu multă dragoste şi atenţie prin istoria de 300 de ani a stațiunii. Scrie despre vilele oraşului şi arhitecţii lor, despre fântânile, băncile şi planurile de organizare ale Sinaiei. Câteva mii de documente şi fotografii inedite, vorbesc despre pasiunea pentru frumos a autorului. Nu lipseşte nimic: de la schiţele făcute pe pereţii chiliilor mânăstirii de către Regina Elisabeta, Stânca Sf. Ana, până la vizitele împăratului Franz Iosef. Cartea-album este însoţită şi de o hartă pliantă în care autorul sugerează câteva trasee de parcurs în oraş. Despre derularea amplului proiect “Sinaia, Oraşul Elitelor” găsiţi mai multe pe www.sinaiaorasulelitelor.ro
C Balaceanu Stolnici si dir Adrian Majuru Bucuresti

SÎNZIANA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 146 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*