Policolor – Redescopera culorile satelor, EVENIMENTE nr.146

Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR) în parteneriat cu Policolor a lansat la Muzeul Satului Dimitrie Gusti (care aniversează în această lună 80 de ani de existență) o nouă etapă a Campaniei Culorile României 2016. În cadrul proiectului în acest an 3 sate frumoase propuse de AFSR vor beneficia de donații (vopseluri, lacuri și alte materiale) pentru renovarea, restaurarea obiectivelor turistice și culturale de pe raza localităților componente. Așezările sunt Mânzălești (județul Buzău), Corbi (Argeș), Luncavița (Tulcea). ”Aceasta este doar o etapă din campania noastră de responsabilitate socială. Ne-am propus să fim un promotor și partener în această minunată campanie inițiată de Policolor. Ea oferă modele de renovare și revalorificare a patrimoniului arhitectonic românesc. Anul trecut satul Ciocănești (județul Suceava) a fost inviorat prin campania ”Redescoperă culorile României” inițiată de Policolor România. Au fost redecorate circa 180 de case. Valoarea acestui demers s-a ridicat la circa 250.000 de euro – ne-a precizat Nicolae Marghiol, președintele AFSR.

(ION BADEA)
Ev sate policolor 1

TIMIȘOARA: Florile au fost în festival
Workshop-uri despre flori; expoziții ale floriștilor de la AFR cu tema buchete de mireasă și ultimele trenduri în materie; show-uri culinare susținute de către Andreea Stor și Viorel Bârsan; concert Analia Selis și Filarmonica Banatul; Show de specialitate al floristului olandez Dennis Knnepkens; deschidere oficială în ritmul fanfarei Big Band; Fashion Show cu Piotr Marszec și Andreea Stor; Concert Ricardo Caria; Două Ateliere de Ikebana, respectiv de pictură pe basorelief ( reproduceri arheologice din culturile lumii antice) – organizate de Asociația Culturală Noua Acropolă și nu în ultimul rând Concertul Orchestrei Filarmonicii Banatul Timișoara cu tematică muzicală inspirată de creații celebre din filme etc.
Ev expo timisoara 2
Acestea au fost o parte din ingredientele ediției din acest an a Festivalului Timfloralis, care a transformat centrul orașului într-o imensă și inedită grădină botanică. Opt arcade de flori au încadrat piața Operei în a cărui interior până la Catedrală, au fost amenjate veritabile plantații de lalele multicolore sau covoare cromatice din flori de primăvară. Între 22 și 24 aprilie timișorenii dar și turiștii care au trecut pe aici s-au delectat admirând sutele de aranjamente florale supervizate de o echipă de creatori olandezi și români (Denis Kneepkens, Alina Naghy-Ghinea precum și experți ai Horticultura SA). Timfloralis s-a dovedit a fi mai mult decât un Festival, un mod original prin care bănățenii au deschis cu optimism ușile primăverii.
(MARA ANTON)

EQUESTRIA a redeschis “Clinică de Dresaj”

După 8 ani Clubul de echitație Equestria a readus în centrul atenției prima ”Clinică de Dresaj din România”. Antrenamentele clinicii au fost sunt susținute în prima decadă a lunii mai de multiplul campion olandez de dresaj Eddy de Wolff van Westerrode și au cuprins ședințe de pregătire personalizate în manejul acoperit al Bazei Hipice Equestria cu cei 15 cai înscriși. Numărul mare de solicitări a determinat primirea a 15 cai din România și Ungaria la Clinica de Dresaj, cu toate că limita pentru astfel de sesiuni este de 12 cai. Equestria a participat la sesiunea de dresaj cu caii San Landino, al cărui bunic a fost campion olimpic la dresaj, Stormy Weather, Con Palermo și Elmo. Aceștia au fost încălecați de Maria Ardelea Bogoescu și Ozana Moraru care și-au etalat îndemânarea și eleganța.
Ev. Clubul Equestria

În cadrul Clinicii de Dresaj, caii și călăreții înscriși au avut ocazia să exerseze și să-și perfecționeze tehnicile cu sprijinul profesionistului olandez. În plus, fiecare călăreț a asistat la evoluția celorlalte cupluri și a avut ocazia să asculte și să învețe din sfaturile oferite de antrenor. Iubitorii de echitație au putut urmări antrenamentele și demonstrațiile în manejul acoperit al clubului Equestria accesul fiind liber. (ALEX BARBU)

TASTE AMBASSADORS – O altă lume

Maeștrii bucătari, sau cum sunt alintați azi Chefii Joseph Hadad, Ștefan Popescu, Ana Consulea, Adrian Hădean, Ioan Florescu, Mihai Neacșu, John Menumorut, Cătălin Jeroiu, Pippo Giuseppe, Emanuel Mocanu și mulți alții, au fost actorii principali ai ai show-ului internațional Taste Ambassadors. El a fost dublat, la hotelul Radisson Blu din Capitală, de o expoziție cu produse variate, de la vinuri până la noi tipuri de cafea, de la ingrediente până la ustensile care fac viața mai gustoasă și mai simplă în bucătăriile profesioniste. Manifestarea a fost o premieră. Ea se va repeta în fiecare an. Cele câteva sute de participanți, au urmărit transformarea produselor de bază (carne, legume, fructe), în veritabile opere de artă. Organizatorii au precizat că ”Taste Ambassadors” își dorește să fie ”un nou concept de eveniment unde chefii, barmanii profesioniști, administratorii și proprietarii de restaurante dar și achizitorii din retailul local și internațional -, să descopere noutățile menite să reformuleze prepararea produselor alimentare și băuturilor pe piața românească”. Sfatul nostru, după ce am urmărit mai multe demonstrații: nu încercați acasă, n-o să vă iasă! (C. MARIAN)

COLIBIȚA – aer pur și legende de la 1883

Cererea turistică a determinat și apariția unor oferte pe măsură la Colibița, așezare pentru care autoritățile bistrițene au depus la ANT toate documentele necesare obținerii statutul de stațiune de interes local. Cel mai important potențial este cel natural, aceasta fiind una dintre cele două zone din țara noastră (alături de SovejaVrancea) cu cel mai pur aer. În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentrației maxime de ozon măsurată în Colibița este de 90 micrograme/pe metru cub. Cote similare de puritate se regăsesc și în Alpi” – declară Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit legendei, în 1883, o fetiță din Bistrița, fiica unui sas înstărit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoză datorita aerului puternic în ozon. Și Erika Schuller, o arhitectă din Bistrița, a scăpat de teribila boală a vremii și a construit un sanatoriu cu 16 camere, unde erau tratați bolnavii de tuberculoză. Baza de tratament a funcționat până în 1944, cănd a fost distrus de un incendiu în timpul Războiului. Din 1923 până în 1975, Colibița a funcționat ca stațiune balneo-climaterică. În 1980 întreaga așezare, inclusiv stațiunea, au disparut, aici fiind amenajat un lac de acumulare.

Până în urmă cu 10 ani, la Colibița erau doar circa 50 de case ale localnicilor stramutati. Azi există 400 de case de vacanță, vile și pensiuni. Aici se pot face excursii, drumeții, ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania, dar și cu barca pe lac. Autoritățile județene au prevăzut pentru perioada 2014-2020 amenajarea unui domeniu schiabil ce va fi configurat din 13,8 kilometri de pârtii de schi, 7 instalații de transport pe cablu, 10 telegondole, 3 telescaune și 3 teleschiuri.

CARAIMAN – O altă soluție pentru Eroi

După ce s-au încercat diverse variante, de la accesări de fonduri europene până la granturi norvegiene, inclusiv o campanie de strîngere de resurse financiare ”Dați un ban pentru Caraiman”, care nu s-au bucurat de succes, Ministerul Apărării Naționale a luat decizia de a se ocupa de reabilitatea Monumentului Eroilor-Cruce de pe Masivul Caraiman. Practic el a fost trecut – conform unui comunicat de presă din domeniul public al Orașului Bușteni în domeniul public al statului, direct în administrarea Ministerului. Decizia a fost luată În semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuți în războiul de reîntregire a neamului, M.Ap.N. își propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri. Monumentul a fost construit între anii 1926 și 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea și sfințirea acestuia. se precizează în comunicat.

LA VREMURI NOI TOT NOI

Alin Burcea, (Paralela 45), a fost ales în funcția de Președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), organizație pe care a mai condus-o mai mulți ani din pozițiile de Președinte sau prim-vicepreședinte. El este și fondatorul acestei organizații pe care a înființat-o în urmă cu 26 de ani, împreună cu alți cinci investitori din turism. Burcea a fost și secretar de stat în Ministerul Turismului (2001-2002). Programul său de management la conducerea ANAT, pentru următorii doi ani, vizează rezolvarea unor probleme stringente printre care: găsirea unei variante potrivită pentru piața românească de asigurare a agențiilor de turism în caz de insolvență și faliment, completarea Contractului cu turistul, respectiv punerea în aplicare a Legii voucherelor de vacanță, pentru care ANAT a luptat 11 ani. Din conducerea noului Consiliu Director fac parte personalități ale travel-ului românesc, precum Adrian Voican și Ciprian Popescu (prim-vicepreședinți), Antonio Niţu, George Sorin Nicolescu, Lucian Boronea, Mircea Vladu (vicepreședinți).

SPRINGTIME SUSȚINE „CĂRȚILE COPILĂRIEI”

Lanțul de restaurante s-a alăturat programului național de lectură “Cărțile copilăriei” dezvoltat de Asociația Curtea Veche. Prin acest parteneriat oferă clienților săi posibilitatea de a realiza donații în urnele amplasate la casele de marcat din restaurantele bucureștene situate în zonele Piața Victoriei, zona Universitate, Gara de Nord, Mall Vitan, Calea Floreasca și zona Izvor. ”Întreaga sumă colectată va fi utilizată pentru donații de carte către copiii din satele românești care nu au acces la biblioteci sau volume proprii. Parteneriatul între Springtime și Asociația Curtea Veche a început la cea de-a XXII-a ediții a Târgului Internaţional Gaudeamus” – a precizat Loredana Vătăvoiu, Brand Manager Springtime.

DELTA VIE LA MUZEU

Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” și partenerii săi, Societatea Ornitologică Română și Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” au deschis Centrul de promovare și educație despre Delta Dunării și păsări amplasat chiar în incinta Muzeului. Prin realizarea unui set de activități educative, de informare și de agrement cu lotci din Deltă, acest Centru va deveni o vitrină a turismului lent din Delta Dunării. În cadrul evenimentului a fost lansat programul de agrement cu lotca și au avut loc exerciții de birdwatching. Pe lângă deja celebrele lotci marca Patzaikin, pe lacul Herăstrău (porțiunea de apă adiacentă Muzeului) au fost instalate și două insule plutitoare acoperite cu stuf pentru cuibărirea păsărilor din zonă.
Ev. Coloana Patzaikin la Muzeul Satului


PESTE 100 DE PROIECTE TRANSFRONTALIERE

Programul de cooperare transfrontalieră Interreg V-A România-Bulgaria, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, din generaţia 2014-2020 deține un buget total de 258,4 milioane de euro, din care 215,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). El este disponibil pentru 7 județe din România (Constanța, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași) și 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich). Programul urmărește creșterea calității vieții și dezvoltarea zonei de graniță, inclusiv cea turistică, prin proiecte comune, cu impact transfrontalier, implementate până în 2020. Autoritatea Națională din Bulgaria este Ministerul Dezvoltării Regionale. Secretariatul Comun activează în Călărași, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru Granița România-Bulgaria, cu o sucursală la Ruse (Bulgaria). Alte informații pe site-ul www.cbcromaniabulgaria.eu.

INVESTIȚIE LA ȘUGAȘ BĂI

În ultimii 3 ani, au fost investiți peste 6,6 milioane lei în dezvoltarea și modernizarea stațiunii Șugaș Băi din județul Covasna, printr-un proiect cofinanțat prin POR. El a inclus construirea unor terenuri de mini golf, de tenis cu gazon sintetic, precum și unul pentru sporturi extreme, care include și un perete artificial de escaladă, de 12 metri înălțime și 9 metri lățime, o rampa de racing pentru cicliști, un parc de aventură amenajat în pădurea din stațiune etc. Conform viceprimarului Tischler Ferenc au fost reabilitate complet imobilele achiziționate în 2009 de Consiliul Local Sfântu Gheorghe de la SC Turism Oltul SA, respectiv baza de tratament, bazinul de apa minerală, mofeta și fostul restaurant.


CE PERSPECTIVE ARE INDUSTRIA BALNEO

Dezvoltarea acestui segment depinde de modul în care actorii economici dintr-o regiune reușesc să coopereze pentru a crea și dezvolta o identitate competitivă a zonei. Este doar una dintre concluziile care s-a degajat în urma evenimentului organizat de Centrul USH Pro Business împreună cu OPTBR, la jumătatea lunii mai. În cadrul seminarului „Perspectivele Industriei Balneo în România” au pledat pentru idei fezabile specialiști în domeniul clusterelor, structuri asociative și industriei hoteliere. Costin Lianu, membru fondator Clustero, Francois Renaut, reprezentant al Vichy în România, Dr. Ion Pârgaru, Președinte OMTR, Adrian Voican, Președinte al APDT Prahova, Rodica Pencea, secretar general al OPTBR, Marius Andra, Directorul Direcției de Turism în cadrul Ministerului Economiei, Iuliana Barbu, Director de Marketing al Centrului Sanconfind Câmpina etc.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 146 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*