Alba Iulia a crescut şi vrea turişti!, BIBLIOTECA nr. 128

Cum se poate naşte un simbol: IA
carte IIE
O cărticică îngustă cât palma, elegantă şi simplă, prezintă ia românească pe înţelesul tuturor, în română şi engleză. A apărut la Paideia. Doina Berchina porneşte în „Povestea iei” de la ceramica de Cucuteni, aminteşte de pasiunea Reginei Maria pentru costumul popular românesc dar selectează, pe lângă fotografii de epocă, şi tablouri ori schiţe ale artiştilor care au reprezentat femei purtând această piesă vestimentară (Amedeo Preziosi, Nicolae Grigorescu, Henry Matisse). Revenită la modă, ia românească a inspirat creatorii contemporani (Oscar de la Renta, Kenzo, Yves Saint Laurent) şi, într-un final, ar putea deveni un simbol, de ce nu o altă formă de promovare a ţării. Amintind că anul trecut data de 24 iunie a fost declarată „Ziua Internaţională a iei” Doina Berchină ajunge la concluzia că: „Ia este până la urmă, o necesară şi din când în când stimulatoare căutare a rădăcinilor pe drumul definirii propriei identităţi, dar şi o modă cu o apăsată componentă etno apreciată mai ales de străini. Dar şi o frondă…”

Alba Iulia a crescut şi vrea turişti!
carte alba Iulia
Lucrarea a fost pregătită de către inginerul Alexandru Borza pentru anul 1976, în cadrul unui proiect finanţat atunci de Institutul de Cercetări pentru Turism. Republicarea ei s-a făcut anul acesta. Pe bună dreptate v-aţi putea întreba ce importanţă mai are acum un studiu atât de vechi despre potenţialul turistic din Alba!? Merită să parcurgeţi cartea, chiar şi numai cu titlu comparativ. „Valorificarea turistică a patrimoniului material şi imaterial al Judeţului Alba” descrie riguros regiunea, traseele dar şi obiectivele turistice. Inginerul Borza a călătorit şi a studiat zona cu ochiul unui cunoscător iar ideile sale de investiţii şi calculele propuse pot echivala cu un „master plan” modern. Informaţiile sunt actualizate de profesorul Nicolae Lupu. După 40 de ani Colecţia permanentă de etnografie visată de Borza completează acum Muzeul Unirii, Sala Mare a Peşterii Gheţarul de la Scărişoara este iluminată cu leduri, iar Alba Iulia trăieşte o nouă viaţă: are o superbă cetate Vauban unică în România. În aceeaşi zi, în acelaşi spaţiu, te plimbi printre bastioane şi porţi imperiale, figuri ale celor ce au gândit şi trăit Unirea Transilvaniei cu România. „Valorificarea turistică a patrimoniului material şi imaterial al Judeţului Alba”, editată de Altip – Alba Iulia, este încă un argument pentru a vă programa o vacanţă aici.

Invitaţie pentru suflet
carte Romania„Made in Romania” este un nou album ale cărui fotografii poartă amprenta lui Florin Andreescu. Artistul, împreună cu Mariana Pascaru, editoarea textului, aduc în faţa turistului străin, necunoscător de România, 10 motive pentru a-şi alege ţara ca următoare destinaţie. Natura, oamenii dar şi interesantele perioade politice traversate de ţară apar menţionate deopotrivă. Albumul este un format mic, accesibil, iar fotografiile transmit, aşa cum ne-a obişnuit în timp autorul, despre un spirit bun, ingenu, idilic pur al locurilor. Piscurile munţilor înroşite de soarele de apus, răsăritul alburiu peste copacii în floare ai Maramureşului, drumuri de ţară cu flori de câmp adunate pe margini, brazde tăiate geometric şi şiruri la fel de frumos ordonate de pari pentru viţa de vie stau alături de păsările Deltei şi de tinerii, perechi moderne, pe străzile Bucureştiului. Albumul a apărut la Ad Libri.

SÎNZIANA CONSTANTINESCU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 128 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*