USA TODAY: România este o bijuterie turistică, EVENIMENTE nr.109

= 138

USA TODAY: România este o bijuterie turistică

Editorii cotidianului USA Today au realizat un top cu zece destinaţii care merită văzute de către turiştii americani. Printre ele se numără şi România. Ţara noastră este descrisă ca o bijuterie turistică ascunsă. Ea oferă o atmosferă medievală fascinantă şi staţiuni turistice la malul Mării Negre care nu sunt aglomerate. Poţi vedea frumoasele oraşe de la malul mării care sunt mai puţin costisitoare comparativ cu preţurile practicate în cele din  Vestul Europei, se precizează în documentarul publicat.
Celelalte destinaţii recomandate americanilor pentru călătorii sunt: Thailanda, Cambodgia, India, China, Belize, Ungaria, Peru, Bolivia şi Costa Rica.

CLUJ NAPOCA – Capitală Europeană a Tineretului în 2015

Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Documentaţia care a stat la baza acestei decizii susţine că tineretul este o investiţie serioasă pentru dezvoltarea urbană sustenabilă şi responsabilă. Numele programului prezentat este SHARE, un concept puternic, clar, solid, diversificat şi interesant.”SHARE promovează împărţirea spaţiului, a culturii, a puterii, a muncii, a bucuriei, a viziunii şi a valorilor europene comune, prin intermediul subiectelor ca avocatură, mobilitate, dialog structurat şi informaţii pentru tineri. Cu ajutorul unei focalizări pe dimensiunea europeană şi cooperarea cu universităţile, societatea civilă şi partenerii locali, Cluj-Napoca se pregăteşte să ofere consultanţă permanentă în procesele legate de problemele tinerilor”, se arată în comunicatul youthforum.org.
Farkas Andras, reprezentantul unui ONG care a promovat şi alte proiecte de succes cu finanţare europeană a declarat că: “Nu pornim de la zero, există foarte multe programe pentru tineri în Cluj-Napoca. Titlul de Capitală Europeană de Tineret este un instrument pentru promovarea imaginii Clujului în Europa şi oferirea de perspective tinerilor ca să trăiască la municipiu. Vom avea un portofoliu de proiecte cu activităţi de voluntariat, sportive, schimburi de experienţă, concerte, care să se deruleze în 2015.” Titlul de Capitală Europeană a Tineretului a fost acordat pentru prima dată în 2009 oraşului Rotterdam, urmat apoi de Torino, Anvers, Braga, Maribor. Salonic va deţine acest titlu în 2014.

SFÂNTU GHEORGHE vrea să fie… Capitală Culturală

Conducerea municipiului Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna) a anunţat că va depune  candidatura pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Primarul Antal Arpad s-a documentat şi a constatat că pentru fiecare an este stabilit ce ţări pot candida pentru a deveni Capitală Culturală Europeană, iar în 2021 va fi rândul României şi Greciei. El mai apreciază că proiectul conceput are şanse mari să câştige deoarece, până în prezent, localitatea pe care o conduce este singurul oraş care candidează pentru a promova o regiune culturală şi turistică reprezentată de Ţinutul Secuiesc.

 

Recomandări pentru primăvară

Delta Dunării figurează într-un top al recomandărilor făcute de către editorii National Geographic Traveler pentru călătoriile din această primăvară. Această atracţie naturală din România se află printre cele 9 propuneri turistice pentru locurile unde ai putea să-ţi petreci vacanţele. Celelalte destinaţii se află amplasate în Noua Zeelandă, Olanda, SUA, Portugalia, Argentina şi Africa de Sud.
Situată în sud-estul României, la confluenţa dintre Dunăre şi Marea Neagră, Delta Dunării se află în patrimoniul UNESCO. Ea este descrisă pentru potenţialii săi vizitatori drept locul ideal unde poţi admira, din aprilie şi până în septembrie, milioane de păsări migratoare în habitatul lor natural. Acest spaţiu găzduieste peste 300 de specii de păsări, cum ar fi pelicanii, gâştele cu pieptul roşu sau cormoranii pitici, numeroase alte specii faunistice ori floristice cu caracter de unicat. Ultimul premiu important primit de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării – “Golden Apple” -, a fost decernat de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Editorilor de Turism (FIJET), în anul 2009, şi se află expus la Muzeul Ecoturistic  din oraşul Tulcea, capitala judeţului Tulcea.

 

Remember TIA PELTZ

Pînă pe 2 iunie aveţi ocazia să vă delectaţi cu o parte din lucrările create de Tia Peltz, vizitând retrospectiva iniţiată de Muzeul Naţional Cotroceni. Expoziţia „Linie şi Culoare”, marchează împlinirea a 90 de ani de la naşterea artistei care ne-a părăsit în urmă cu mai bine de un deceniu. Evenimentul este organizat în colaborare cu instituţii prestigioase şi cu colecţionari particulari printre care se numără: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Muzeul Naţional de Artă al României, , Muzeul de Artă Constanţa, Colecţiile Pavel Şuşară, Rodica Lăzărescu, Silviu Angelescu etc. Expoziţia, ce reuneşte 134 de lucrări, readuce în atenţia publicului o parte din universul Ernestinei Peltz (Tia) care s-a născut în 1923, în Bucureşti,  în familia scriitorului Isac Peltz. A participat la numeroase expoziţii internaţionale printre care cea de Grafică de la Berlin (1965), de Artă Românească de la Köln (1968), dar a ilustrat numeroase romane şi cărţi pentru copii. Tia Peltz a fost membră a Academiei de Arte Frumoase de la Roma (1976) şi a  Academiei „San Sal Maggiore” din Parma, dar s-a numărat şi printre fondatorii Uniunii Artiştilor Plastici din România. Expoziţia – ce poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 9.30 şi 17.30 -, beneficiază de un catalog color pe care vizitatorii îl pot achiziţiona de la magazinul muzeului. Traveller Magazin este partener media al evenimentului.

 

RUGINOASA A REINTRAT ÎN CIRCUIT

Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, din Ruginoasa a fost redeschis pentru vizitare, dupa 6 ani de restaurare minuţioasă. Pentru reabilitarea lui a fost necesari 2,6 milioane de euro, acoperiţi din finanţare europeană. Reamenajarea interioară a fost făcută pe baza unor documente originale de epocă, conform detaliilor orginale de decoraţii de la stofă până la tapiserie, pentru fiecare cameră în parte – a declarat  Vlad Velcu, reprezentantul firmei care a executat lucrările. Pentru a satisface cerinţele vizitatorului modern, Palatul de la Ruginoasa a fost dotat cu echipamente de ultimă generaţie de sonorizare şi proiecţie. Astfel turistul este întâmpinat cu un film în care sunt redate cele mai importante fragmente din discursurile primului domnitor al Principatelor Unite.

ANTREC A LANSAT….

…a XXI-a ediţie a Programului „Vacanţe la ţară” În perioada 14 aprilie 2013 – 15 iunie 2013 se desfăşoară cea de-a XXI-a ediţie a Programului Special „Vacanţe la ţară”. Conform tradiţiei programul este organizat de  Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC România. El se adresează tuturor categoriilor de turişti, care au ocazia de a descoperi viaţa satului, tradiţiile, ospitalitatea specifică acestui tip de turism şi gastronomia locală – ne-a declarat Marilena Stoian, Preşedinte de onoare al ANTREC. Pachetul de cazare oferă sejururi de cinci nopţi/ şase zile la: pensiuni de 2 margarete la preţul de 150 lei/ persoană, respectiv la pensiuni de 3 şi 4 margarete la preţul de 195 lei/ persoană.În tarif sunt incluse 5 nopţi de cazare în cameră dublă, prima noapte de cazare fiind aferentă zilei de duminică. Din partea casei se oferă micul dejun. Informaţii actualizate puteţi obţine pe site-ul www.vacantelatara.ro.

FLORI ŞI TURISM la Arad

Între 18 şi 21 aprilie Expo Arad Internaţional a găzduit o nouă ediţie a Târgului de turism Estival şi a Târgului de flori şi grădinărit  Gardenia, ce au reunit expozanţi din România şi Ungaria. Estival, târgul destinat ofertelor turistice, a venit în întâmpinarea vizitatorilor cu oferte inedite şi pachete atractive. Pe perioada celor 4 zile de expoziţie, Estival a grupat agenţii de turism hoteluri şi spa-uri, care vin cu sejururi relaxante, croaziere în insule exotice, dar şi cu circuite aventuroase în ţară şi în străinătate. În ultima zi de târg cei mai norocoşi vizitatori au avut parte de premii şi surprize din partea organizatorilor şi a expozanţilor – ne-a precizat Gabriela Bora, manager de proiect. Traveller Magazin a fost unul dintre Partenerii media ai Târgului de turism Estival.

Avem și “O SĂPTĂMÂNĂ LA MUNTE” 

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) au lansat cea de-a X-a ediţie a Programului Special “O săptămână la munte”. El se desfăşoară între  14 aprilie şi 14 iunie 2013. Conform lui Dragoş Răducan, unul dintre liderii FPTR, “tarifele practicate în cadrul programului special de către hotelurile de la munte sunt fi neschimbate, cu până la 40% mai mici faţă de tariful de recepţie practicate în această perioadă. Durata unui sejur este de 5 nopţi, începând cu ziua de duminică. Tarifele per loc, fără servicii de masă, sunt următoarele: 161 de lei  (hotel, vilă, cabană de 2 stele), 259 de lei (3 stele), respectiv 369 de lei, la hotel şi vilă 4 stele, per sejur. Prin acest program sunt puse la dispoziţie aproape 600 de locuri pe serie, ceea ce înseamnă că în cele 9 serii circa 5.400 de persoane vor putea să petreacă o săptămână la munte în condiţii avantajoase.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 109 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*