PAUL BOCUSE – Un Regal aniversar
Euro-Toques International şi-a desfăşurat lucrările Adunării generale pe 2013 la Lyon prilej cu care s-au reformulat proiectele şi priorităţile acestei importante organizaţii care-şi are biroul reprezentativ la Bruxelles. Evenimentul a avut mai multe semnificaţii deoarece el s-a desfăşurat chiar în momentul în care maeştri bucătari şi chefi din întreaga lume l-au aniversat pe un legendar bucătar francez, fondator, printre altele, Asociaţiei Euro-Toques International. Paul Bocuse a împlinit 87 de ani. Aniversarea a fost marcată printr-o Seară de gală la care a fost de faţă şi delegaţia României. Ea a fost alcătuită din 8 membrii Euro-Toques din România şi patroni de restaurante româneşti din Franţa şi Luxembourg. La propunerea lui Didier Peschard, preşedintele Euro-Toques Franţa, în cinstea muncii iniţiate de Paul Bocuse, prin crearea asociaţiei ce are ca scop păstrarea moştenirii culinare europene, fiecare ţară membră a prezentat la eveniment un produs tradiţional creat sub sloganul tematic: «Lobby-ul nostrul este produsul ». Maeştrii francezi au avut ocazia să-şi etaleze talentul prin crearea unui meniu special dedicat “Oscarului Gastronomiei”. Iată descrierea lui Dumitru Burtea, preşedintele Euro-Toques România, prezent la acest moment memorabil: « S-a început cu Supa de trufe negre V.G.E, creată de Paul Bocuse în 1975 la Elysée, în onoarea preşedintelui Republicii Franceze – Valery Giscard d’Estaing. După care au urmat Cassolette de homar cu legume; Suprême de pui cu fois gras şi ciuperci morilles; Saint-Marcellin afinat cu « Mère Richard » şi brânză proaspătă de capră sau cremă de brânză albă; Delicii şi deserturi fine; Petits fours şi ciocolată. Toate acestea au fost armonizate cu şampanie: Brut Royale Réserve en magnum, Brut Grand Blanc 2005 Pur Chardonnay, Royale Réserve Non dosé, Brut Cuvée 1522 Grand cru 2004 respectiv cu vinurile: Haut Médoc Château Peyre Lebade 2009 – Baron Benjamin Rothschild, Porto Taylor’s Select Reserve Port. Am fost onoraţi să participăm la acest eveniment unic care a cinstit cariera marelui Bocuse. De altfel elita bucătarilor români a fost alături de familia profesioniştilor Euro-Toques Franţa în 2008 şi 2010, cand l-a vizitat pe Paul Bocuse la el acasă, acesta fiind plăcut impresionat de prezenţa delegaţiei române. »
Dumitru Burtea a ţinut să ne precizeze că de altfel la începutul acestui an tot la Lyon s-a desfăşurat Finala Concursului Bocuse d’Or 2013. Medalia de aur, trofeul şi suma de 20.000 de euro au fost câştigate de maestrul bucătar francez Thibaut Ruggeri, acesta fiind al şaptelea reprezentant al Franţei care şi-a adjudecat distincţia. El a fost secondat de danezul Jeppe Foldager (argint), respectiv japonezul Noriyuki Hamada (bronz).
Dar programul deplasării în Franţa a echipei de bucătari români a inclus şi participarea la un Colocviu ce avut ca temă pescuitul durabil, eveniment organizat în parteneriat cu Alianţa Produselor Marii. În scopul promovării produselor piscicole din ţara noastră, membrii Euro-Toques România au realizat reţete pe bază de peşte, crustacee şi fructe de mare. Ele au fost publicate în « Pescuitul şi acvacultura în Europa », revistă a Comisiei Europene tradusă şi distribuită în 24 de ţări europene. La realizarea preparatelor au contribuit nume prestigioase: Dumitru Burtea (Medalion de nisetru cu raci, icre negre şi ouă de prepeliţă), Nicolae Urs (Saramură românească de crap cu ganitură de mămăliguţă), Ioan Florescu (File de calcan posat cu legume gratinate), Cornelia Ghişoi (Somon în mantie aurie cu garnitură de legume gratinte), Robert Man (Lup de mare în crustă de cartofi şi dovlecel), Liviu Onica (Dorada cu sos de roşii şi piure de ţelină), Giovanii Piselli (Paste cu midii şi cartofi, gătite în stil italian), respectiv Jakob Hausmann (Păstrav la cuptor în sos piperat de muştar).
DOINA CONSTANTINESCU