Glenn Miller orchestra la Ateneul Roman, SPECTACOL nr. 179

= 194

GLENN MILLER ORCHESTRA LA ATENEUL ROMÂN

„It’s Glenn Miller Time!” este recomandarea revistei noastre în topul spectacolelor lunii aprilie. O invitație ce nu trebuie ratată, un îndemn pe care toţi iubitorii de muzică ar dori să-l îmbrăţiseze! Unde? La Ateneul Român! Când? Pe 13 aprilie 2024, începând cu ora 20.00! Ce veți rememora? Fervoarea anilor ’30 – ’40, într-un spectacol complet şi copleşitor. Oaspeți? ”Magicienii jazzului” de la THE WORLD FAMOUS GLENN MILLER ORCHESTRA, dirijor Wil Salden, care revin în concert, după succesul memorabil din 2017. În întâmpinarea acestui eveniment Wil Salden a transmis un mesaj video publicului din România. „Bună ziua, doamnelor si domnilor! Numele meu este Wil Salden şi sunt liderul Glenn Miller Orchestra. Am fi foarte fericiţi dacă aţi veni la concert. Vom călători cu minunata formaţie la Bucureşti, pe data de 13 aprilie. Am pregătit un program excelent şi sper să vă puteti procura biletete cât mai curând, fiind sigur că vă veți delecta ascultând excelentul nostru big band. Ne vedem la concert! Mulţumesc!”

Orchestra, cu experimentaţii muzicieni Big Band (4 trompete, 4 trombone, 5 saxofoane, 1 clarinet, tobe, pian), se prezintă absolut remarcabil iar interpretarea celebrelor piese, atât de vie şi de fidelă, va emoționa şi va energiza audienţa de toate vârstele! Punctul culminant al show-ului va fi evidenţiat de momentul sugestiv „Moonlight Serenaders”. Iar piesa cu totul specială a serii swing de la Ateneul Român va avea in centrul atenţiei astrul mult prea iubit, cântat şi recitat: LUNA! „Moonlight Serenade” & „Blue Moon”. Piese de colecție precum „In the Mood”, „Rhapsodie in Blue”, „Leroy Brown”, „Pennsylvania 6-5000”, „String of Pearls”, „Chattanooga Choo Choo” (un alt regal pentru cunoscători), „At Last” vor fi alte câteva evergreen-uri. Chiar și astăzi, după 85 de ani de la fondarea Glenn Miller Orchestra (1938), universul muzical este imbogăţit de aceste memorabile melodii şi aranjamente orchestrale.
Alton Glenn Miller s-a născut pe data de 1 martie 1904 în Clarinda, un orăşel din Iowa, SUA. După o perioadă de căutari, părinţii lui s-au stabilit în Tryon, Nebrasca, pe un teren concesionat de stat. Mama lui Glenn cânta la orgă şi a pus bazele şcolii locale. În 1915, familia Miller s-a transferat la Grant City, Missouri, unde Glenn a urmat şcoala primară.
În 1922, a intrat in Holly Moyer Orchestra reprezentând și un avantaj financiar consistent pentru a-și plăti studiile la Universitatea din Colorado. Cu toate acestea Glenn a renunțat la universitate. Preocupările artistice s-au dovedit a fi primordiale în viaţa lui. Primul lui contract a fost ca trombonist si aranjor muzical al orchestrei Tommy Watkins.

Nemulţumit de felul cu evolua din punct de vedere muzical, s-a mutat in Los Angeles unde a obţinut un post în orchestra lui Ben Pollack, un baterist experimentat si cu fler în descoperirea de noi talente. Formată în martie 1938, Glenn Miller Orchestra a început curând să aibă succes răsunător pe Coasta de Est. În 1939, Miller a semnat un contract pentru un program care se transmitea în direct la radio, dându-i posibilitatea să atragă atenţia ascultătorilor într-un mod greu de imaginat în zilele noastre.”Chattanooga Choo-Choo” a fost primul single care a primit certificare din partea RIAA (Recording Industry Association Of America) pentru că a vândut peste un milion de exemplare şi pentru care a obţinut oficial un Disc de aur.

Glenn Miller a fost cel mai bine vândut artist în perioada 1939-1943. Avea reputația unui personaj complicat și a unuia dintre cei mai talentați oameni de afaceri care a condus vreodată o orchestră de jazz. El este considerat și astăzi unul dintre principalii artişti-cult din industria muzicală a tuturor timpurilor! Glenn Miller moare pe data de 15 decembrie 1944, când avionul pe care-l pilota a dispărut deasupra Canalului Mânecii.”The Glenn Miller Story”, drama biografică din 1954 ce povestește viața muzicianului american, s-a bucurat de un mare succes. Nominalizat la trei premii Oscar el a câştigat la categoria Cel mai bun mixaj sonor, iar coloana sonoră a ajuns pe locul întâi in topul Billboard.
Ce fantastică a fost viața acestui artist. Și când te gândești că primul job al lui Glenn Miller a fost… ca lustragiu în magazinul de încălţăminte al directorului orchestrei locale, John Mosbarger, de la care a primit şi primul trombon.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 179, Spectacol and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*