HORECA știm că poți: fă-ne fericiți pe toți !, INDUSTRIE HOTELIERA nr. 174

Oricât de greu îi e industriei turistice, care nu e doar HoReCa, ea merge mai departe cu investițiile. La Piatra Neamț clasicul devine modern, la Herculane se mizează pe proiectul Herculum Spa, Courtyard aterizează în zona Pipera iar tineretul caută … porți deschise.

Central Plaza a împlinit 45 de ani

Singurul complex de 4 stele din Piatra Neamţ, Central Plaza Hotel (fostul Hotel Central, cum a fost denumit iniţial) şi-a întâmpinat primii oaspeţi în urma cu 45 de ani, pe 16 august 1975. Cu o înălţime de 43 de metri, cu 155 de camere, 3 restaurante, saloane de evenimente, săli de conferinţă şi business center – el a fost proiectat de arhitectul A. Bojescu şi a fost apreciat la acea vreme ca un „edificiu arhitectonic monumental” al județului. Construcţia hotelului a început în 1974, iar din 1975, când şi-a deschis portile, şi până în prezent a trecut prin mai multe renovări şi modernizări. Salonul Clasic de evenimente, reprezintă cea mai recentă investiție a cărei valoare se ridică la circa 200.000 euro .Ea urmează altor investiții derulate anul trecut în valoare de peste 350.000 de euro, printre care refacerea și dotarea în întregime a bucătăriei principale a hotelului. “Planurile de dezvoltare nu se opresc aici. În următorii ani vom investi într-un centru SPA şi wellness. În cei 45 de ani de funcţionare Central Plaza Hotel am găzduit peste 4.500.000 de turiști, peste 12.000 de evenimente private şi peste 6.000 de evenimente corporate”, ne-a declarat Cătălin Roca, General Manager Central Plaza Hotel.

Bacolux își mărește patrimoniul

Cea mai recentă investiție a grupului Bacolux condus de familia de investitori Băzăvan este reprezentată de hotelul Hefaistos din Eforie Nord, un proiect ambițios și inovativ, care va exprima o nouă etapă în evoluția brand-ului Bacolux Hotels România, locație a cărei inaugurare este preconizată la deschiderea sezonului estival 2021. Conform Marinelei Badea, Deputy Director of Business Development, Bacolux Hotels România ”grupul nostru, care a împlinit 26 de ani de existență, cu capital 100% românesc, încurajează petrecerea vacanțelor în România, în locațiile din Herculane, de pe litoral sau de la munte, sau organizarea de conferințe, evenimente și team building-uri la Herculane sau Craiova.”


În acest context reamintim că anul trecut, în Croația, Gala premiilor ESPA, Innovative Spa Awards 2019, a reunit lideri din industria SPA din 21 de state membre, precum și specialiști din SUA și China. România a fost reprezentată în competiție de Afrodita Resort & Spa din Băile Herculane cu proiectul Herculum Spa. Complexul a obținut premiul la categoria Innovative Spa Concept.
Proiectul a fost demarat în urmă cu patru ani, când s-a început segmentul de prospectare și forare al unui izvor de apă termo – sulfuroasă, cea mai mare investiție de acest tip din ultimele două decenii pentru Băile Herculane, ce astăzi alimentează direct din izvor bazinele din Herculum Spa. Ulterior, consultantul SPA Bacolux Hotels, Maria Rendeș, a oferit proiectului
un concept unic, destinat acestei locații. La gala din Croația au fost prezenți, din partea României, Ioana Marian, Secretarul General al OPTBR precum și reprezentații companiei Bacolux Hotels.

Emoțiile au fost mari pentru echipa României. Juriul a fost format din specialiști europeni foarte exigenți iar proiectele s-au situat la un nivel foarte înalt. Ne bucurăm că am obținut acest premiu pentru industria din România și că am putut să dovedim că Herculane se află la în topul european la capitolul inovație. Este una dintre țintele pe care le-am setat încă de la început. Pentru realizarea acestor merite întreaga echipă a lucrat intens în ultimii ani și am un sentiment minunat observând că munca atâtor oameni implicați dă roade”, ne-a declarat Florin Băzăvan, Director General Bacolux Hotels. „Pentru mine, proiectul de la Afrodita Resort & Spa a fost unul provocator și interesant chiar de la început. Acest premiu vine după un an de colaborare.

Herculane este o locație atât de încărcată de istorie de spa, cu resurse naturale cu o valoare recunoscută de milenii. Ceea ce am propus prin Conceptul Herculum a fost să transpunem aceste valori la cerințele de azi. Nu punem în umbră metodele balneare tradiționale, dar în paralel, folosindu-ne de aceleași valori și rezerve, răspundem și altfel nevoilor omului modern de revigorare, de relaxare etc” – sublinia Maria Rendeș, Consultant Spa Bacolux Hotels.

ESPA (European Spas Asociation) este un organizație non profit înființată în 1995, al cărei scop este suținerea industriei SPA din Europa. România este reprezentată în board-ul ESPA de către Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR).

Courtyard în Pipera

A intrat în circuit, conform prognozelor, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu (zona Pipera) din București primul hotel cu acest brand din cadrul lanțului Marriott International Inc. Courtyard by Marriott din România s-a deschis într-o clădire nou-construită, cu 13 etaje, clasificat la 4 stele. El deține 259 de camere – a subliniat Adrian Adam ce a fost numit director general al viitorului Courtyard by Marriott Bucharest. Adam vine de la Radisson Blu unde a ocupat poziții de conducere, are o experiență de 20 de ani în industria hotelieră, consolidată în unitățile unor branduri internaționale precum Crowne Plaza, Hilton, Park Inn etc.

În portofoliul Apex Alliance vor fi adăugate și alte branduri distincte – precum Moxy by Marriott ori Autograph by Marriott.

Soluții pentru ospitalitate

4.000 de liceeni au fost invitați anul trecut în circa 100 de hoteluri din 30 de orașe din țară, pentru a vedea cum se lucrează în turism, sub egida unui eveniment numit „Ziua porților deschise în industria ospitalității”. Regia” acestuia a fost asigurată de Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism și Institutul Francez din România. Criza forței de muncă reprezintă în momentul de față cea mai mare provocare pentru industria ospitalității.

FIHR a propus 3 soluții pentru atenuarea efectelor de criza forței de muncă: Organizarea periodică a evenimentului național „Ziua Porților Deschise în Industria Ospitalitatii”; sprijinirea dezvoltării Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT), respectiv susținerea învățământului dual în turismul românesc. Presedintele FIHR, Călin Ile, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că în turism și domeniile conexe din România lucrează în jur de 500.000 de persoane dar ar mai fi nevoie de încă 100.000. El crede că soluția de durată nu este aducerea de personal din străinatate, ci pregatirea tinerilor liceeni români. În câteva orașe din România învățămantul dual deja funcționează. FIHR va susține clase pentru turism pentru specializarea bucătar, ospătar și lucrător hotelier, program în care s-au înscris deja 12 hoteluri. „De ce credem noi în aceast proiect pe care l-am lansat anul trecut? Pentru că putem să-i invităm pe elevi și studenți la noi acasă. E în tradiția românului ca atunci când îi inviți la tine acasă să le arăți ce e mai frumos și mai bun. Putem să o facem la nivel mare, la nivel național, la nivel profesionist” a declarat Călin Ile – Președinte FIHR.

ANGELA SIMION, ION BADEA, ALEX BARBU

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Industrie hoteliera, Numarul 174 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*