MARRAKESH – Magia Grădinilor
Un loc mai inspirat nici că se putea. Să selectezi Muzeul Apei și Civilizației din Marrakesh pentru a găzdui al 60-lea Congres al FIJET World (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism). Să prezinți ziariștilor de travel un zăcământ cu o valoare inestimabilă în dezvoltarea omenirii. Apa.
Tema generică a Congresului a fost ”Tourism & Culture. What relation? What future?”. Organizatorii marocani ne-au prezentat nu numai strategii sustenabile pentru turism ci și oameni îndrăgostiți de ceea ce fac. Am observat asta în alocuțiunea lui Mohamed Sajid, Ministrul turismului și transportului aerian, al artizanatului și economiei sociale, care dincolo de datele statistice și proiecțiile acestei industrii, ne-a vorbit de infrastructură, de ambiția sa și visul pe care îl dorește împlinit până la sfârșitul mandatului.
Ca marile orașe marocane, în parte și destinații turistice, să beneficieze alături de autostrăzi moderne și de rețele pentru TGV. Nu întîmplător Marocul se află în Top 10 mondial, din punct de vedere al vitezei pe rețeaua feroviară. Turiștii, locuitorii autohtoni dar și unitățile industriale vor beneficia de acest mare avantaj în deplasările lor dar și în transportul de mărfuri. Chiar la sfârșitul lunii decembrie 2018, o parte din acest vis s-a împlinit prin inaugurarea de către Excelența Sa Regele Mohammed al VI-lea, al primului tronson de 200 de kilometri ce leagă Tanger de Casablanca via Rabat. Al Boraq, cum a fost denumit acest TGV, reprezintă o investiție marocano-franceză, în proporții de 50% fiecare, cu o valoare totală de 2,1 miliarde de euro. Printre principalii beneficiari industriali se numără și Dacia, care produce în fabricile din Tanger și Casablanca. Vom mai spune că Tijani Haddad, președintele FIJET, a subliniat că ediția din Maroc a Congresului (29 noiembrie și 3 decembrie) s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Casei Regale. Mesajul Excelenței sale s-a concentrat pe importanța dimensiunilor culturale și ecologice ale popoarelor și pe rolul turismului, un liant ideal pentru cunoaștere și schimburile de idei între oameni. În prima zi a Congresului – 1 decembrie, Ziua noastră națională și aniversarea Centenarului Marii Uniri -, delegația FIJET România, s-a ”desfășurat” o zi întreagă în costume naționale. Am arătat, simplu, cum știm să ne promovăm și cum ne iubim țara. Am făcut-o cu plăcere și pentru asta am primit aplauze de la colegii noștri (au participat circa 250) din zeci de țări. Asta știm și cu asta defilăm de mai bine de 10 ani de când am revenit în Federația Internațională de specialitate. Reîntorcându-ne la Muzeul apei din Marrakesh vom spune că nu trebuie ratat ca și Menara, Palatul Bahia, Piața Jamaa El Fna (patrimoniu UNESCO), faimosul spectacol de la Restaurantul Chez Ali etc.
Un tip pe nume Majorelle
Nici acesta nu trebuie ratat. Povestea lui începe cu anul 1924 când Jacques Majorelle, care sosise în Maroc cu șapte ani mai devreme, construiește o vilă în zona verde a Marrakesh-ului. Era liniște, mulți palmieri și puțini vecini. Loc ideal pentru a-și amenaja în 1931 un atelier de pictură. Proiectarea aparține arhitectului francez Paul Sinoire. De-a lungul mai multor decenii Majorelle construiește o grădină fantastică, cu jocuri tainice de culori și forme, cu simboluri doar de el știute. Pădurea de bambuși, cactușii majestoși, fântânile, aleile cu borne colorate, totul exprimă dragostea creatorului. Culoarea predominantă este ”albastru Majorelle” inspirat din cultura berberă, care hipnotizează ochiul și vrăjește privirea. În aceeași măsură l-a captat și pe celebrul Ives Saint Laurent, care cumpără proprietatea în 1980, la 20 de ani după moartea pictorului. Salvată de la degradare ea este ulterior introdusă ulterior în circuitele turistice. În anul 2008 atelierul de pictură a fost convertit în Muzeul Berber (Marrakesh este considerat ”inima berberilor”). Distincția, culoarea și bogăția exponatelor pun în lumină cultura unui popor mîndru de istoria sa. Unele simboluri (soarele, de exemplu) și țesăturile în roșu, galben și albastru, te poartă fără să vrei, spre spațiul civilizației rurale românești.
Manechine și bijuterii marca YSL
”Îi sunt dator acestei țări, puternicelor sale armonii, combinațiilor îndrăznețe, creativității sale frenetice. Cultura marocană a devenit a mea…” – declara frecvent Yves Saint Laurent, atunci când își exprima public dragostea față de această țară. La numai câteva sute de metri de Grădinile Majorelle se află modernul muzeu dedicat acestei personalități, designer și creator de modă. Clădirea, un spațiu cultural generos, celebrează atât modernitatea cât și tradiția marocană. Nici o fereastră nu sparge fațada, la fel ca în vechiul Medina. Colecțiile muzeului (a fost inaugurat la sfârșitul lui 2017 ca și cel de la Paris), reunesc circa 5.000 de articole vestimentare, 15.000 de accesorii couture și zeci de mii de schițe și desene. Interioarele generoase adăpostesc o bibliotecă cu peste 5000 de volume dedicate artei arabo-andaluziene, culturii berbere, botanicii, modei și istoriei acesteia. În ”Auditorium”, sală cu 150 de locuri, sunt prezentate documentare despre viața și sursele de inspirație ale artistului dar și concerte live de operă. Foarte frecvente sunt colocviile și conferințele. Expozițiile anuale ale fotografilor care au lucrat cu YSL îmbracă pereții Galeriei iar în holul Teatrului sunt expuse schițe și costume create de acesta pentru numeroase filme și piese de teatru. Dar ”vedeta” muzeului este The Pool. Într-o atmosferă controlată, cu lumină difuză, poți savura paradele manechinelor cu colecții râvnite pe întreg mapamondul. Toate au în comun surse de inspirație ce amintesc de valorile culturale, tradițiile Marocului. Ele sunt puse în valoare de strălucirea bijuteriilor unicat, create de marele designer. Fotografiatul este strict interzis, așa că…n-am avut onoarea.
Cum se ajunge în Paradis !
Anima este o provocare. Andre Heller, fondatorul său, a numit acest spațiu ”reîntoarcerea în Paradis” sau ”Raiul de pe pământ”. Se află la numai 28 de kilometri de Marrrakesh. După ce străbați drumul spre Ourica, însoțit de vârfurile înzăpezite ale munților Atlas ajungi în fața unei porți-supriză, care dă direct în… Paradis. Grădina Anima desfășoară în fața ta covoare de culori, sunete și combinații artistice inedite, cele statuare fiind pe locul întîi. 8 hectare găzduiesc peste 250 de soiuri de plante – de la bambuși la palmieri și cactuși ori splendide flori exotice. Și în tot acest spațiu te întîmpină ierburi răspândite prin copaci, stropite cu jeturi răcoroase de apă. Sunt cele mai ”vii” opere de artă, creații inedite dar și replici ale unor opere cunoscute. Așa că în turul făcut (alocă pentru asta cel puțin 4 ore în care este inclusă și cea pentru cafea, ceai și dulciuri marocane, preferatele noastre au fost curmalele trase în ciocolată), nu-ți va lipsi Picasso, Rodin dar nici Arca lui Noe, o variantă imaginată cu ființe stranii uriașe geme….sau păsări fantastice. ”Tabloul” este dominat de vârful Toubkal cu o altitudine de 4167 metri, proiectat pe cerul cu un albastru ireal. Vizitează expoziția de pictură, magazinul cu artefacte autentice, spațiile eco, cu plante agățătoare și curgătoare. Imboldul este foarte clar, vei dori să te reîntorci pe aleile magice ale Animei. Ați înțeles deja că nu suntem într-o grădină clasică. Ci într-un ”paradis” construit de-a lungul a zeci de ani de reputatul artist austriac Andre Heller, într-o țară în care există întinse suprafețe deșertice. Prima dată a vizitat Marocul în 1972. Atunci a rămas ”orbit” (expresia în aparține) de farmecul și unicitatea acestei țări. După șase ani de muncă, susținut de către administrațiile statale și locale el a reușit să-și înplinească visul – artă și natură -, în 2016, cînd Anima a fost dăruită publicului. Anima nu este un spațiu elitist. Este unul însă ce impune un mare respect. Puteți ajunge ușor aici din centrul orașului Marrakesh, apelând fie la cursele gratuite cu shutle bus, fie cu transportul public (linia 25 direcția Ourica). Merită efortul căci Anima a devenit – de când e declarată de către specialiști una dintre cele mai frumoase grădini din lume -, un ”must see”. Din Marrakesh plecăm spre alte capitale imperiale dominate de Fes, Meknes, Volubilis și Rabat. Rămâneți aproape.
DOINA & MARIAN CONSTANTINESCU