HAFERLAND – Al saptelea bal

Săptămâna Haferland este un eveniment foarte important pentru comunitatea sașilor și nu numai: este momentul în care comunitatea locală se implică pentru a le oferi oaspeților cea mai frumoasă experiență, iar turiștii care au participat până acum s-au declarat încântați.

”În acest an, am pus mai mult accentul pe arta săsească, cea care a făcut posibilă ca sașii să-și păstreze identitatea intactă de-a lungul timpului. Arta este liantul care apropie oamenii, fie ei sași sau turiști de orice naționalitate, să se simtă parte din comunitatea noastră deschisă. Ne bucurăm să vedem cum, de la an la an, în Haferland se dezvoltă din ce în ce mai multe proiecte frumoase și suntem mândri că am contribuit la acest lucru. Odată cu această ediție, am adus laolaltă comunitatea pentru proiecte live, o premieră pe care sperăm că participanții au apreciat-o. Așa că îi invităm pe toți cei pasionați de călătorii să facă parte din comunitatea celor care iubesc satele săsești și arta din zonă”, a declarat Michael Schmidt, președintele Fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului. Festivalul Săptămâna Haferland (25-29 iulie) a devenit un eveniment de amploare în Transilvania, care atrage, de la an la an, tot mai mulți vizitatori. ”Unii au ajuns în această regiune idilică pentru prima oară, alții care au participat la edițiile anterioare și tocmai pentru că au fost încântați de ce au văzut s-au hotărât să revină. Așadar, Săptămâna Haferland cu cele cinci zile de sărbătoare și activități, a încercat să aducă cât mai aproape arta și tradițiile săsești de toți cei care vor să experimenteze aceste lucruri într-un mod cât mai autentic, la sași acasă. Ne-am pregătit intens pentru ca această ediție să fie una specială, unită în jurul moștenirii culturale locale” a subliniat Veronica Schmidt, Vicepreședintele Fundației Michael Schmidt.

În altă ordine de idei Caroline Fernolend, coordonatoarea activităților Fundației Mihai Eminescu Trust în România, a subliniat că ”pe un plan mai amplu marchetarea satelor săsești, va conduce în timp la constituirea unui muzeu viu, expresiv pentru contribuția istorică a acestei comunități. Eu cred că revitalizarea comunității și culturii săsești se datorează unei bune conlucrări între români și sași. Nu întâmplător simbolul actualei ediții, sunt berzele, pentru că ele revin o dată pe an, la fel ca sașii în ținuturile Haferland”.

 

Timpul în lăzi de zestre

Cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland a inclus localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf, iar zeci de activități interesante au figurat în programul celor cinci zile de festival, precum: vizite documentare la casele vechi din zona, brunch-uri, ateliere de olărit și pictură, diverse expoziții, concerte în bisericile fortificate, proiecții de film și, bineînțeles, tradiționalul bal săsesc găzduit, conform tradiției, pe 27 iulie dată ce a marcat și Ziua satului Criț. Cu aceeași ocazie o parte din cei peste 1500 de turiști au audiat concertul de orgă și de PlaCello – concert ICon Arts susținut de Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Bogdan Postolache în biserica fortificată din localitate, au putut frecventa și susține ateliere interactive, o proiecție de film, precum și activități pentru cei mici. Turiștii interesați de arta și cultura din Haferland au avut ocazia să vadă o expoziție după picturile lui Hans Schuster, artist de origine săsească, o colecție a lăzilor de zestre săsești, dar și o expoziție cu fotografii retro din viața comunităților din Haferland. Întrucât ”Fii parte din comunitate!”, sloganul din acest an al festivalului Săptămâna Haferland, a fost un îndemn prin care toți cei interesați au fost invitați să descopere frumusețea regiunii, tradițiile locale, dar și noile inițiative din zonă, aceștia au putut deveni ambasadorii acestei culturi.

 

Maffay – omagiu la Roadeș

Săptămâna Haferland 2019 a fost cu atât mai specială cu cât co-organizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, a împlinit 10 ani de activitate pe plan local, în Roadeș, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, împlinește anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei. Ziua dedicată satului Roadeș a fost marcată pe 28 iulie cu un program al corului de copii Cantus Mundi, dansuri folclorice și diverse ateliere.

Numărul turiștilor prezenți la festival a crescut în fiecare an, însumând 20.000 de participanți pe parcursul celor șase ediții de până acum. La cea de-a șaptea ediție organizatorii au mizat pe circa 6.000 de participanți.

 

M.CONSTANTINESCU

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*