Gheorghe Răcaru a predat ștafeta lui Marius Puiu, EVENIMENTE nr.170

Blue Air, cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportați, a anunțat retragerea din funcție a directorului general Gheorghe Răcaru și nominalizarea domnului Marius Puiu în funcția de director general al companiei.

Gheorghe Răcaru a decis, la 70 de ani, după 48 de ani dedicați aviației, să se retragă din funcția executivă. A fost director general al Blue Air încă din prima zi a companiei (13 decembrie 2004), cu o scurtă pauză în perioada 2009-2013. “Să fiu în fruntea Blue Air a fost pasiunea și o parte a identității mele timp de foarte mulți ani. A fost un privilegiu să conduc și să lucrez cu această echipă talentată. Decizia de astăzi vine după câteva luni de reflecție. Atât eu, cât și Marius, împărtășim aceeași viziune în ceea ce privește viitorul companiei”, ne-a declarat directorul Răcaru. Marius Puiu, noul director general al Blue Air, a precizat că: “este o onoare preluarea acestei funcții. În ultimii ani, am avut ocazia să lucrez alături de domnul Răcaru și sunt pregătit să ofer tot ce este mai bun pentru a-i călca pe urme și pentru a conduce compania spre noi orizonturi.”

 Cu puțin timp înainte de acest eveniment Compania Blue Air a mai anunțat și modificarea formei de organizare juridică din Societate cu Răspundere Limitată (SRL), în Societate pe Acțiuni (SA). De asemenea, numele companiei, Blue Air – Airline Management Solutions S.R.L, a fost schimbat în Blue Air Aviation.  (M. CONSTANTINESCU)

38 de milioane pentru Palatul Voievodal

Palatul Voievodal Curtea Veche va fi restaurat și transformat în Complex muzeal. Inițiativa aparține Primăriei Capitalei și presupune o investiție de circa 38 de milioane de lei (circa 8 milioane de euro). Ansamblul medieval este situat în centrul istoric al Bucureștilor. Acesta a trecut prin mai multe etape de restaurare și de reconstrucție parțială. Acum lucrările vor fi extrem de complexe. Ele sunt structurate pe amenajări exterioare, interioare și branșamente la Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche. La finalizarea lucrărilor, Palatul Voievodal va cuprinde spații expoziționale cu caracter temporar și permanent, spații multifuncționale destinate întrunirilor și manifestărilor culturale, spații administrative (birouri), spații tehnice, spații de depozitare materiale arheologice, cafenele și magazine.

Păduri de fag în UNESCO

8 situri naturale valoroase din țara noastră au fost selectate într-un proiect care a analizat inițial 25. Ele reunesc 24.000 de hectare de păduri de fag ce au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO. Anunțul a fost făcut la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului, care s-a desfășurat la Cracovia ( Polonia). Dintre cele circa 24.679 hectare de păduri virgine de fag declarate sit al Patrimoniului UNESCO, 24.341 de hectare se află în proprietatea publică a statului și sunt administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, iar peste 338 sunt în proprietate privată. Evaluarea în teren a acestor situri naturale a fost realizată în toamna anului trecut de către o echipa de specialiști ai Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizație desemnată de către UNESCO în acest scop.

Inițiativa includerii lor în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO aparține Ministerului Apelor și Pădurilor. În urmă cu 3 ani a fost stabilit un protocol de colaborare cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea” și organizațiile de mediu WWF – Programul Dunăre – Carpați și Greenpeace Romania. De asemenea Romsilva a inclus alte aproape 10.000 de hectare de pădure în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. Procesul de identificare a altor situri virgine se află în derulare.

Șase pentru aniversarea Marii Uniri

A 8-a ediție a RowmaniaFEST, evenimentul emblemă al multiplului campion mondial Ivan Patzaichin -, s-a desfășurat în acest an la începutul lunii septembrie, sub semnul Centenarului Marii Unirii. Cu acest prilej a fost lansată la apă, la Tulcea, Flotila România Centenar, al cărei parcurs internațional continu[ cu Londra (8 septembrie) și București (21 – 23 septembrie). După cum v-am mai informat Flotila este alcătuită din șase ambarcațiuni care reprezintă, simbolic, regiunile istorice care au revenit „acasă”, pe rând, în Anul Marii Uniri, respectiv: Basarabia (martie 1918), Bucovina (noiembrie 1918), Dobrogea (noiembrie 1918), Transilvania, Moldova, Muntenia (1 decembrie 1918). Bărcile au fost construite la Tulcea, în atelierul Geneza, singurul din România care încă mai păstrează meșteșugul marangozeriei (construcția și reparația bărcilor tradiționale). „Delta noastră, cu forma ei de inimă, colectează de fapt, prin intermediul Dunării, toate apele curgătoare din toate provinciile țării. Fiecare picătură de apă din râurile României ajunge la un moment dat în marea inimă verde a Deltei, înainte de vărsarea în mare. Flotila Centenar este mesajul nostru de unire, transmis din inimă, pe apă, din Tulcea către concetățenii noștri și către lumea întreagă. Salutul nostru pentru Marea Unire.” – a subliniat Ivan Patzaichin. ( ALEX BARBU)

România redevine o forţă în aviaţia sportivă

Delegaţia României a obţinut medaliile de bronz atât în clasamentul pe echipe, cât şi prin Mihai-Andrei Şerbu, în clasamentul general individul la cea de-a XIII-a ediţie a Campionatului Mondial de Acrobaţie cu avionul (13th FAI World Advanced Aerobatic Championships) ce s-a desfășurat la  Aeroclubul Teritorial Ploieşti – Aerodrom Strejnic. Aceasta este cea mai bună clasare a ţării noastre înregistrată în întreaga istorie a aviaţiei sportive. La competiţie au luat parte 56 de piloţi din 18 ţări: Australia, Belarus, Belgia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Africa de Sud, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, SUA şi România. Organizarea competiţiei care a fost asigurată de Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română.

Podiumul clasamentului general individual a fost ocupat de Roman Ovchinnikov – Rusia, Bastien Le Roux – Franţa şi Andrei-Mihai Şerbu – România, iar cel pe echipe de Franţa, SUA, România urmate de Rusia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Belarus. Remarcabilă a fost de asemenea și prestația lui Andrei-Mihai Şerbu care a obţinut medalii în clasamentul individual număr de 3 dintre cele 4 probe de concurs desfăşurate (două de argint la probele 2 şi 4, respectiv una de bronz la proba 3). Ţara noastră a fost reprezentată de: George-Florin Rotaru, Andrei-Mihai Şerbu, Daniel Ştefănescu, Vlad-Alexandru Popescu – revelaţia echipei, Teodor Munteanu, Alexandru Eparu, Lucian Pîntea şi Ioan Ursu. (ION BADEA)

 În sfârșit se mizează pe balnear

Guvernul a anunțat lansarea unui program național pentru revitalizarea stațiunilor balneare. Pentru punerea în practică a acestuia va fi alocat cel puțin 1 miliard de euro pe parcursul a zece ani. Beneficiarii sunt atât agenții economici cât și administrațiile publice locale. Este vorba de un fond la care vor avea acces  și agenții economici care operează în stațiunile balneare, dar și împreună în condițiile unor proiecte comune. De asemenea, o altă măsura va fi deblocarea turismul balnear prin redevențe zero pentru apa geotermală și apa minerală natural utilizată pentru consumul populației la buvetele publice.

REGAL GASTRONOMIC TRANSILVĂNEAN

Sibiul a găzduit la mijlocul lunii septembrie a patra ediție a festivalului de cultură gastronomică, Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival. Dacă în primii ani festivalul și-a asumat misiunea conectării restaurantelor locale cu producătorii mici din zonă și apariția „New Transylvanian Cuisine”, anul acesta a fost organizat un simpozion gastronomic cu rol educativ dedicat tinerilor bucătari și bucătarilor șefi consacrați. Toate activitățile (15 Master class-uri,10 Prezentări tip Ted Talk și sesiuni de discuții, 5 Evenimente culinare in restaurantele partenere, 2 Vizite la producători locali, Zilele piețelor locale (Local Market Days)), au reunit peste 20 de bucătari români și străini și sute de specialiști din domeniul Horeca. Festivalul a beneficiat de cofinanțarea Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Sibiu prin Agenda Culturala 2018 – ne-a informat Dana Mitea și Cristian Cișmaru, coordonatorii evenimentului. (MARA ANTON) .

ARTELE DECORATIVE AU REVENIT LA SALONUL MNC

Pînă pe 14 octombrie puteți vizita în Spațiile Medievale ale Muzeului Național Cotroceni Salonului Artelor Decorative, un eveniment care pune în valoare potențialul creator al artiștilor din România. Muzeul readuce în peisajul cultural, după o absență de trei ani, un proiect ajuns acum la cea de-a XVI ediție. Lucrările sunt dispuse în patru secțiuni expoziționale: Famous (artiști consacrați), New Blood – DIPLOMA (artiști tineri), Războiul Țesătorilor (un proiect de artă contemporană dedicat patrimoniului imaterial), Portofolio Room (o selecție a artiștilor activi în domeniul artelor decorative din România). Echipa mixtă a Salonului îmbină experiența curatorilor Cosmin Năsui și Georgiana Cozma, a arhitectului de expoziții Attila Kim, cu a echipelor Muzeului Național Cotroceni și The Institute. Traveller Magazin este unul dintre Partenerii media ai evenimentului.

  • Au trezit din amorțeală

 7 noi localități au intrat pe lista zonelor cu potențial turistic ridicat. Ele vor avea prioritate la obținerea finanțării nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Localitățile care au beneficiat de această ”promovare” au fost desemnate printr-o Hotărâre de guvern inițiată de Ministerul Turismului și Ministerul Dezvoltării, aprobată de Executiv. Zonele incluse sunt Breaza și Șiriu (judetul Buzău), Oncești (Maramureș), Mitreni (Călărași), Turcinești (Gorj), Hoghilag (Sibiu) și Vîrșolt (Sălaj).

Cum stăm cu despăgubirile ?

Compania Airhelp liderul mondial în recuperarea despăgubirilor cauzate de întârzierile companiilor aeriene, va intra oficial din luna septembrie pe piața românească. Țara noastră devine astfel 16-a entitate în care Air Help are birouri deschise, deși zborurile care ajung aici nu suferă, de obicei, întârzieri foarte mari. AirHelp are reprezentanțe în Europa, Asia și America de Nord, care deservesc 30 de țări, oferind asistență în 16 limbi. Ştefan Radu, country manager al AirHelp România, este de părere că românii ar fi putut recupera circa 34 de milioane de euro de la companiile aeriene în cazul în care ar fi cerut despăgubiri pentru zborurile cu probleme. În total, aproximativ 120.000 de pasageri din România au fost afectaţi în ultimii trei ani de zborurile întârziate sau anulate. ”Gândiţi-vă că numai 2% din populaţia globală îşi cunoaşte drepturile şi numai aproximativ 1% primeşte din despăgubirile la care are dreptul”, a mai afirmat managerul Ştefan Radu.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 170 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*