BACALBAȘA – O dictatură de… 1501 rețete, BIBLIOTECA nr.170

Carusel Books în parteneriat cu Penny Market au avut o inițiativă cât se poate de originală: Editarea cu prilejul a ”100 de ani de România” a lucrării ”Dictatura gastronomică, 1501 feluri de mâncare” întocmită cu multă pasiune, la vremea ei (prima ediție a fost lansată în 1935), de către Constantin Bacalbașa. Din paginile cărții de început și de închidere reiese clar influența importantă care au avut-o în derularea acestui ”maraton al gătelilor savante” Jean Anthelme Brillat-Savarin, părintele savarinei printre altele, dar mai ales al lucrării de referință ”Fiziologia gustului” – respectiv a discretei soții Ecaterina Bacalbașa.

Dânsa ne onorează în finalul cărții și cu câteva meniuri marcă proprie. Nu ne vom opri asupra rețetelor, așa cum v-am obișnuit când e vorba de o lucrare culinară ci asupra celor care au contribuit cu talentul artistic asociativ la crearea unei ediții de colecție care a beneficiat de distribuția exclusivă în rețeaua Penny Market, parte a grupului Rewe Romania. Un mariaj cât se poate de fericit.

La fel se dovedește a fi ilustrația ce însoțește savuroasele capitole. Ea a fost creată de Diana Filote, Emanuel Pavel, Inya Șerban, Octavian Curoșu, Marian Simion și Șerban Anghel pe baza unui concept coordonat de echipa Iulia Burtea, Daniel Eberhat și Cătălin Georgescu. Conținutul celor 575 de pagini merită gustat mai întâi și după aceea povestit.

SÎNZIANA CONSTANTINESCU 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 170 and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*