2017 – Mai mulți călători, mai mulți bani, TENDINTE nr. 170

Cotrobăim planeta din ce în ce mai mult. Asta nu o spunem noi ci specialiști cotați de la Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) prin vocea autorizată a secretarului general Zurab Pololikashvili. Am călătorit la nivel global cu 6% mai mult în 2017 comparativ cu anul precedent. Deci avem din ce în ce mai mult timp și cîștigăm mai mulți bani. Unii dintre noi. Și 2018 conține o prognoză o creștere de 3-4%, conform aceleași surse. Ce ne interesează pe noi, în mod special, este că în ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de turiști în țările din sudul Europei dar și în regiunea Mării Mediterane, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

România a crescut cu 10,4%

Conform Institutului Național de Statistică (INS) țara noastră a înregistrat o creștere peste media globală. Ceea ce înseamnă că în 2017 decalajul s-a mai redus față de cele mai frecventate destinații turistice. Puțin, dar tot e ceva. Din punct de vedere al sosirilor am însumat în structurile de primire turistică în anul 2017, 12,056 mii, în creștere cu 10,4% față de cele din anul 2016. Dintre acestea 77,2% au reprezentat sosirile turiștilor români și 22,8% au reprezentat sosirile celor străini.

În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa – 74,2% din total turiști străini. 85,7% au provenit din țările aparținând Uniunii Europene.

Înnoptarile înregistrate în structurile de primire turistică în 2017 au însumat 26,915 mii în creștere cu 6,5% față de 2016. Dintre acestea 80,4% au reprezentat înnoptările străinilor ceea ce reprezintă o pondere de 19,6% din total. Cam același tablou este consemnat și la capitolul înnoptari ale turiștilor străini în structurile de primire turistică. Cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa -72,9% din total turiști străini, dintre aceștia 84,8% provenind din zona Uniunii Europene. Durata medie a șederii în 2017 a fost de 2,3 zile la turiștii români și 1,9 zile la cei străini. Un aspect destul de ”sărăcuț” față de ceea ce ne dorim.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în 2017 a fost de 31,2% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 0,4% față de 2016. Ceea ce înseamnă, mai pe românește, că în materie de cazări declarate încă mai înotăm în zona… gri. Cel puțin la cazarea turistică internă. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în anul 2017 s‐au înregistrat la hoteluri – 39,4%, vile turistice – 25,9%, spații de cazare pe nave – 24,6%, bungalouri – 22,7% și popasuri turistice – 22,6%. 

Cele mai multe sosiri ale străinilor cazați în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare – tot conform statisticii turistice a INS -, au provenit din Germania – 324,4 mii, Israel – 292,8 mii, Italia – 241,4 mii, Franța – 167,2 mii, S.U.A – 157,2 mii. Și la capitolul Sosiri ale vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, 2017 a fost un an dinamic cu peste 12,706 mii, în creștere cu 24,3% față de 2016. Majoritatea vizitatorilor străini provine din țări situate în Europa – 89,5%. Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 53,2% au venit din statele Uniunii Europene, iar dintre statele UE cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Bulgaria – 24,7%, Ungaria – 21,8%, Italia – 10,1%, Germania – 9,1%, Polonia și Franța – fiecare cu câte 5,1% și Regatul Unit – 4,8%. Românii au ”rupt” granițele, am spune, dacă privim la traficul de vizitatori ce au plecat în străinătate pe cale rutieră: în 2017 au fost aproape 19,940 mii, în creștere cu 23,6% comparativ cu 2016. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 69,3% din numărul total de plecări.

Ce raportează Eurostat !

Cu toate acestea un organism internațional ca Eurostat ne furnizează periodic date despre cum mai stăm noi în comparație cu alte state europene. Într-o statistică destul de caldă se constată că aproximativ 76% dintre români nu merg în vacanțe, acesta fiind cel mai mare procent din Uniunea Europeană. Evaluările au fost realizate, firește, pe baza datelor din 2016. Analiza ia în calcul doar persoane în vârstă de peste 15 ani și include exclusiv deplasările din motive personale, nu și cele din cauze profesionale, medicale sau altele asemănătoare. România, este învecinată cu alte două țări sărace în… bugete de vacanță: Portugalia – cu 74,4% respectiv Bulgaria – cu 70,2%.

Peste 55% dintre românii spun că nu au mers în vacanțe din motive financiare. Circa 13% spun ca nu putut călătorii din motive profesionale sau din cauza unei forme de învățământ pe care o frecventează, procentul fiind aproximativ egal cu cel al românilor care nu au călătorit din cauza stării de sănătate.Aproape 9% dintre români afirmă că nu au mers în vacanțe din motive familiale, iar circa 5% că nu s-au simtit motivați să călătorească. Spre comparație, 62% dintre europeni au călătorit, în 2016, cel puțin o dată din motive personale. Totodată, aproape o treime din populația UE a călătorit în străinătate în scopuri turistice în perioada menționată.

Obrazul subțire cu cheltuială se ține

Dar, stați că tot suntem tari la ceva. Chiar dacă avem bugete mici de vacanță ne dăm în figuri atunci când plecăm în străinătate. Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR) românii au cheltuit în total în 2017 peste 3,1 miliarde de euro, față de 1,9 miliarde în 2016. Din această sumă  aproape 1 miliard în 2017 a fost consumat în Italia, Germania și Franța. Acestea alcătuiesc Topul primelor trei țări în care s-au cheltuit cei mai mulți bani, respectiv o treime din totalul sumei cheltuite de români în străinătate în 2017, precizează raportul BNR. O altă țară atentă la buzunarul românilor este Marea Britanie (pe locul 4), unde românii au cheltuit 249 milioane de euro. Ea e urmată de Spania cu 199 milioane, de Ungaria unde conaționalii noștri au lăsat 170 milioane de euro, de Austria (161 milioane), de SUA (158 milioane), în timp ce în Grecia am cheltuit 139 milioane. In top mai figurează și Belgia, țară pe care călătorii românii au ”premiat-o” cu 120 milioane de euro. Ce mai, indiferent ce se spune, se vede că suntem o națiune generoasă, avidă de cultură, istorie și business!

ANGELA SIMION

MARA ANTON

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Numarul 170, Tendinte and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*