THE SPECTATOR – Sarmalute, tuica si promovare, EVENIMENTE nr.169

= 357

România este “una dintre cele mai puțin remarcate – daca nu chiar cea mai puțin remarcată – destinații de vacanță ale Europei”, deși reprezintă un loc care “are absolut tot” pentru a fi pe placul turiștilor, afirmă jurnalistul britanic Stephen McGrath în ediția online a săptămânalului The Spectator.

O analiza rapidă dezvăluie atracții precum zone sălbatice virgine, castele multiseculare, piste de schi pitorești, plaje liniștite cu nisip fin, o industrie infloritoare a vinurilor și a berii artizanale, subliniază jurnalistul. “Litoralul românesc de la Marea Neagră are o lungime de aproximativ 273 de kilometri, însă Insula Portiței, o mică suprafață de nisip la marginea Deltei Dunării – amenajată acolo unde fluviul se întâlnește cu marea, după ce a străbătut jumătate din Europa – oferă vizitatorilor o lume complet izolată de agitația orașelor”. McGrath ajunge la Sibiu, ”un oraș încântător, în care abundă cultura”, remarcă și Cimitirul Vesel de la Săpânța. Dintre specialitățile românești e încântat de sarmale, specialitățile de porc și pește, mămăliguța cu mujdei, iar dintre băuturi, de țuică și vinurile Fetească neagră și Negru de Drăgășani. “Dacă Ministerul român al Turismului ar acționa mai eficient, această țară ar putea să ocupe o poziție superioară în topurile cu obiective turistice de vizitat” – mai subliniază publicația britanică.

PARTENERIAT ÎN DOMENIUL TURISMULUI

Miniștrii Turismului din România și Israel, Bogdan Trif și Yariv Levin, au convenit să creeze o agendă comună de evenimente care vor include work-shop-uri de promovare, întâlniri B2B și, desigur, vizite reciproce de documentare la nivelul agenților de turism și mediei de specialitate. Cu aceeași ocazie s-a discutat despre ghidul turistic electronic, program pe care îl dezvoltă ambele țări în scopul creării unei hărți digitale interactive în care sunt reliefate toate obiectivele turistice.

CHINA ARE UN POTENȚIAL ENORM

”Este țara care, în ultima perioadă, a furnizat anual constant peste 100 de milioane de turiști la nivel mondial. În 2017, România a înregistrat o creștere cu 22 de procente în privința vizitatorilor din China. Ne bucură faptul că suntem pe o linie ascendentă, dar a sosit momentul ca România să devină o destinație turistică majoră pentru China! Am reușit să reducem timpul de acordare a vizelor”. Declarația aparține Ministrul Turismului, Bogdan Trif. Ea a fost făcută în timpul unei întâlniri cu o delegație a municipalității Shanghai, condusă de domnul Li Chunping, director al Diviziei Afaceri Europene și Africane. Oficialii chinezi s-au arătat interesați de posibilitățile de investiții în infrastructura turistică din țara noastră și de reluarea unei rute aeriene directe între Shanghai și București.

„WINE TOURISM ROUTE” se regenerează

România și Republica Moldova vor demara un proiect comun în cadrul unui parteneriat turistic ce are ca obiectiv valorificarea intensă a vini-viticole deținute. „Drumul Vinului” și „Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt” sunt primele proiecte de turism prezentate într-un produs turistic unic. Noile trasee turistice pun în valoare vinurile din cele două țări, în cadrul unui produs destinat promovării în piețe importante din Asia și Europa cu un accent special în China, Japonia etc.

La fel de important este proiectul de turism cultural „Ruta Voievodului Ștefan cel Mare”. Ea acoperă în România, cetatea Sucevei, Putna, Palatul Culturii din Iași, Cetatea Neamțului, ctitorii ale voievodului din Vaslui, iar din Republica Moldova, Hrubele Lăpușna, Mănăstirile rupestre Orhei, Cetatea de la Soroca și Chișinău – se precizează într-un comunicat al Ministerului român al Turismului. (MARA ANTON)

 

”BLUE FLAG” la Mamaia și Năvodari

În acest sezon estival patru plaje românești, aflate În stațiunile Mamaia și Năvodari, au primit certificarea “Steagul Albastru” (Blue Flag), cu una mai mult comparativ cu anul trecut. Ele sunt: Musset Lounge & Beach, Vega Vintage Beach din Mamaia, și Phoenicia Beach respectiv  Marina Regina Beach, din Navodari. “Blue Flag” este o certificare acordată anual de către Fundația Mondială de Educație pentru Mediu (FEE) plajelor și porturilor de agrement care îndeplinesc criteriile legate de calitatea apei, siguranța publică, educație (informații) și managementul mediului. La nivel global 4.500 de plaje și porturi de agrement îndeplinesc aceste criterii. (ION BADEA)

STATUIA LUI PROMETEU S-A ÎNTORS

Creată de sculptorul Constantin Popovici în anul 1965 statuia este din nou vizitabilă. Turiștii au acum acces la „Monumentul Electricitatii”, cunoscut și drept „Omul de Fier” sau „Statuia lui Prometeu”, amplasat în zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleașa. Vizitarea obiectivului a fost interzisă mai bine de doi ani, timp în care Hidroelectrica, proprietarul barajului, a modernizat structura de acces și pază.

PARTENERIAT ÎN DOMENIUL TURISMULUI

Miniștrii Turismului din România și Israel, Bogdan Trif și Yariv Levin, au convenit să creeze o agendă comună de evenimente care vor include work-shop-uri de promovare, întâlniri B2B și, desigur, vizite reciproce de documentare la nivelul agenților de turism și mediei de specialitate. Cu aceeași ocazie s-a discutat despre ghidul turistic electronic, program pe care îl dezvoltă ambele țări în scopul creării unei hărți digitale interactive în care sunt reliefate toate obiectivele turistice.

ROWMANIA A REVENIT PE DÂMBOVIȚA

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a deschis sezonul 2018 al Academiei Rowmania, pe  Dâmbovița, râul inteligent al Bucureștiului. Din iunie până în octombrie Academia Rowmania vă invită la activități recreative, în centrul Bucureștiului, lângă Biblioteca Națională a României, pentru scurte momente de escapadă din forfota urbană. Asociația Ivan Patzaichin și SupAcademy România organizează pentru weekend-uri plimbări cu canotca sau pe placa de SUP (Stand Up Paddle). Kaufland România partenerul principal al Asociației, vă pune la dispoziție zonele de relaxare aflate pe pontoane plutitoare. Din agendă nu lipsesc concerte pe apă, seri de teatru și film, stand-up comedy etc. Cel mai important lucru este că niciun week-end nu va semăna cu altul!” – ne-a precizat Claudia Corneanu, reprezentanta evenimentului.

”SAPTAMÂNA HAFERLAND” – maratonul meșteșugurilor

Concerte (superinvitat va fi violonistul Alexandru Tomescu), proiecţii de film, workshop-uri cu meşteşugari locali, preparate specifice, activităţi pentru copii, tradiționalul bal săsesc vor avea loc, în perioada 2-6 august, la cea de-a 6-a ediţie a Festivalului „Săptămâna Haferland”. Primele cinci ediții ale festivalului au strâns peste 15.000 participanți, sute de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania etc. “Săptămâna Haferland” își propune să atragă deopotrivă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste. Acesta este cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania. El va include localitățile: Archita, Roadeș, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Meșendorf, Cloașterf, Viscri.

” Anul acesta tema Festivalului sunt meșteșugurile tradiționale. Cred că în fiecare an avem creşteri de două cifre ale vizitatorilor şi tot mai mulţi turişti. Festival este şi un mod de promovare a zonei și specificului său etnic. Îmbucurător este faptul că dacă la început am pornit mai greu acum, la fiecare nouă ediție, doresc să participe alte localități din zonă. Așa am ajuns deja la zece şi acesta este un semn bun”, a spus Michael Schmidt, organizatorul festivalului, în cadrul unei conferinţe susţinută la Muzeul Satului din Bucureşti. Alexandru Tomescu a subliniat că pentru el Săptămâna Haferland „este o poveste de succes şi ar trebui să învăţăm cu toţii din exemplul pe care ni l-au dat cei de acolo”, iar Caroline Fernolend, președinta Fundației Mihai Eminescu Trust, a declarat că ”scopul nostru este de a valorifica vechi tradiții și meșteșuguri, a le da o nouă utilitate și funcționalitate. E un dar minunat pe care merită sa-l transmitem generațiilor următoare.  (ALEX BARBU)

CENTRU DE PREGĂTIRE LA CONSTANȚA

Columbia Shipmanagement și United Hospitality Institute au inaugurat oficial primul centru de pregătire UHI în România, la Constanța. Cristian Dumitrescu, managerul companiei, a declarat că în cadrul institutului va fi pregătit personal pentru segmentele de bucătărie, precum bucătari, ajutori de bucătari, brutari sau patiseri, barmani, ospătari dar și cameriste. În general, cursurile țin trei săptămâni, în funcție de specializare.

 

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 169 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*