Traian Bădulescu Jr. (consultant, jurnalist, editor, bloger de turism) era dator să valorifice o amintire. Amintirea tatălui său, pictor și fotograf ce a imortalizat, ce intuiție, spațiul unei zone devenită istorie urbană: Dealul Cotrocenilor, Cartierul Uranus, dispărut la mijlocul anilor ’80. Așa s-a născut la Galeriile The Grand Avenue, ale Grand Hotel Marriott din București expoziția Salutări din Uranus! Este după cum au afirmat organizatorii, primul proiect interactiv ce-și dorește să reproducă atmosfera boemă a fostului cartier prin imagini reprezentantive, hărți exacte ale locurilor demolate, multe detalii și informații din respectiva zonă, colectate de un grup de entuziaști, grupați în jurul proiectului Cartierul Uranus. Este prima expoziție interactivă de fotografie și pictură, dedicată acestei zone legendare.
Vernisajul a scos la iveală în premieră un ”zăcământ” artistic inedit – fotografii, picturi și schițe realizate de Traian Bădulescu Sr. (1947-2006), artistul care a locuit mai bine de 34 de ani în cartierul amintit. Expoziția Salutări din Uranus! are o expunere de aproximativ o lună, iar vizitatorii au avut ocazia să se întrețină cu creatorii expoziției ce face parte dintr-un serial cu puternice trimiteri și spre spații turistice urbane. Salutări din Uranus! este al treilea proiect din Conceptul cultural The Grand Heritage, după Autenticitate și Tradiție – un eveniment desfășurat la finalul lui 2017, destinat artei populare românești, și galeria pop-art a artistului bucureștean Ovidiu Solcan, găzduită și ea tot de galeria comercială The Grand Avenue. Conceptul amintit încurajează arta și originalitatea ca fiind parte a expresiei poporului român, mai ales acum, în Anul Centenarului, moment de regăsire a identității naționale. În esență, Salutări din Uranus! este o formă de apreciere și de recunoaștere a istoriei zonei în care se află, în prezent, clădirea complexului hotelier, în fața căreia a fost relocat Monumentul Eroilor Pompieri, un simbol al cartierului Uranus.
M.CONSTANTINESCU
UN SUCCES – ”România neâmblânzită”
După Charlie Ottley (Wild Carpathia) , Peter Hurley (Aleg Romania), iată că a apărut al treilea val de producători britanici fascinați de frumusețile sălbatice ale țării noastre. Vârful de lance al echipei Off the Fence este producătoarea Allison Bean.Ea a lansat „România neîmblânzită” (Untamed Romania) , primul film documentar despre natura României care va putea fi vizionat în peste 70 de cinematografe din 37 de orașe. Suporterul și sponsorul principal nu este Ministerul Turismului ori al Mediului ci Auchan Retail România, unul dintre cei mai importanți retaileri de pe piața locală. Narat de Victor Rebengiuc, documentarul „România neîmblânzită” reprezintă o producție inedită, ce dezvăluie, în 90 de minute, frumusețea sălbatică a României. „De mai bine de 11 ani, Auchan realizează o serie de acțiuni de responsabilitate socială în beneficiul comunităților din România. Credem cu tărie că filmul poate reprezenta unul dintre cei mai buni ambasadori ai României. ”România neîmblânzită” este un dar oferit de Auchan și cei 10.000 de angajati ai companiei tuturor românilor” -, a declarat Ionuț Ardeleanu, Director General Auchan Retail România și producător executiv al filmului. Distribuția în cinematografe este asigurată de Transilvania Film, companie condusă de regizorul Tudor Giurgiu, care va organiza ulterior și o serie de proiecții în mai multe orașe. „România neîmblânzită”,va fi proiectat și peste hotare, la festivaluri de film din SUA și Marea Britanie el beneficiind și de o versiune internațională narată de actorul englez Mark Strong. Documentarul va fi distribuit atât în cadrul unor renumite festivaluri de film, cât și pe canale de televiziune. În același timp Auchan a anunțat că dorește ”să pună pelicula și la dispoziția instituțiilor ce răspund de turism și mediu, pentru a sprijini, în acest fel promovarea turistică a țării.”
Scenariul (care a presupus 400 de ore de filmări, pe parcursul unui an întreg cu peste 20 de cameramani, sute de voluntari și un buget de circa 4 milioane de euro) înfățișează natura țării, în funcție de cele patru anotimpuri în zone geografice ca Delta Dunării, Munții Carpați, Histria, râul Mureș, în total în 18 parcuri și situri naturale. Coloana sonoră este creația originală a compozitoarei britanice Nainita Desai, care locuiește la Londra. Ea a scris muzică pentru filme difuzate de BBC, ITV, Discovery Channel, HBO, National Geographic. De-a lungul anilor, a colaborat cu Werner Herzog, Bernardo Bertolucci, Peter Gabriel etc. Casa de producție Off the Fence este o companie britanică care din 1994 de când a intrat pe piață a primit 80 de premii internaționale, producțiile sale fiind distribuite de BBC, National Geographic, Discovery Channel, ARTE, ZDF etc. Co-inițiator și co-finanțator al filmului documentar a fost The European Nature Trust.
DOINA CONSTANTINESCU
CONSTANȚA: Cazinoul e în… TOP 7
Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Investiții a anunțat care sunt cele mai afectate situri din Europa în 2018. Din lista finală cu 12 obiective au fost alese ”Cele mai periclitate 7 situri din Europa”. Au fost nominalizate Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia; Cazinoul din Constanța, România (nominalizat de Asociația ARCHÉ); Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților, Turcia, și Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie.
Aceste comori ale patrimoniului cultural european sunt în mare pericol, unele din cauza neglijenței, a lipsei de expertize sau resurse. Echipele pluridisciplinare vor oferi în următoarele luni recomandări tehnice, vor identifica posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea acestor repere culturale. Noua listă a Celor mai periclitate 7 situri este anunțată în timpul Anului European al Patrimoniului Cultural. Maestrul Plácido Domingo, Președintele Europa Nostra, a afirmat: „Comunitățile locale sunt profund angajate în păstrarea acestor importante exemple ale patrimoniului nostru comun, dar au nevoie de un sprijin european mai cuprinzător. Fac, așadar, apel către părțile interesate, atât publice, cât și private, de la nivel local, regional, național și european, să își unească forțele pentru a asigura un viitor viabil pentru aceste situri.” Programul a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator. El a fost inspirat de succesul unui proiect similar desfășurat de Fondul Național pentru Conservare Istorică din SUA (US National Trust for Historical Preservation). „Cele mai periclitate 7 situri” nu este un program de finanțare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acțiune și pentru a promova puterea exemplului. Dar acesta beneficiază de sprijinul programului UE „Europa Creativă”, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru – valorile noastre”.
Cazinoul din Constanța a fost susținut la această candidatură de Asociația ARCHE, care are satisfacția de a fi reușit să sensibilizeze factori de decizie importanți. Ei vor putea influența reconstrucția și redarea în circuitul cultural-turistic, a acestui obiectiv arhitectural emblematic pentru istoria orașulului Constanța dar și pentru România. Edificiul și-a deschis porțile în 1910. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian a proiectat clădirea, în stil Art Nouveau opulent cu scopul de a ilustra modernizarea României sub domnia regelui Carol I.
MARA ANTON