O agendă de evenimente care să acopere tot timpul anului. Conexiuni aeriene rapide, mai frecvente și cu prețuri low. Cazări OK pentru turiștii tineri și mobili. Mâncare și muzică bună. Sunt patru dintre motivele pentru care Bucureștiul este din ce în ce mai căutat de către vizitatorii străini.
Circa 1,4 milioane au fost anul trecut în Capitală. Record ce va fi doborât, cu siguranță, în 2018. Mai multe studii comunicate revistei noastre relevă că Bucureștiul sporește în atractivitate. Metropola și-a diversificat țintele turistice, categoriile de călători fiind foarte diverse. Iată ce au constatat reprezentanți ai industriei turistice locale dar și cercetătorii globali și europeni referitor la poziționarea Capitalei României.
Ce spun hotelierii ?
Mihai Acatrinei, unul dintre liderii Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) și manager al complexului Ramada Majestic din Capitală, este de părere că în ultimii ani, Bucureștiul a devenit un oraș turistic, iar gradul de ocupare pe vară al hotelurilor a crescut de 2-3 ori. ”În perioada 2009-2014, majoritatea hotelurilor din București trăiau exclusiv din turiștii de business. Gradul mediu de ocupare se ridica la aproximativ 50-60% în perioada de varf – septembrie, octombrie, noiembrie, iar în iulie și august scădea până pe la 20-30%. El a observat că în ultimii 3 ani lucrurile s-au schimbat, iar Bucureștiul a devenit atractiv pentru turiștii care vin pentru relaxare. Capitala este considerată o destinație sigură, în condițiile în care altele, mult mai atractive turistic, și-au pierdut acest avantaj. Și asta contează foarte mult”. Cum contează, de altfel, că piața tarifelor s-a flexibilizat. Hotelierii scad tarifele vara cu cel puțin 30%. În tot acest context, s-a ajuns ca hotelurile din Capitală să fie ocupate ”în proporție de peste 60% în lunile iulie și august, iar tendința este de creștere de la an la an cam cu 10%”, a mai precizat Acatrinei.
Călin Ile, președintele FIHR, director reprezentativ al lanțului Ibis în România, observă că ”daca în urmă cu 5 ani doar 20% dintre străinii care înnoptau în hotelurile din Capitală erau turiști, restul fiind oameni de afaceri, acum ponderea celor veniți pentru vacanțe a crescut la 40%. Gradul de ocupare al hotelurilor a urcat în week-end la 60-65%, față de 40-45% în cu un deceniu. Evenimentele organizate in București și Centrul vechi, ca de exemplu Festivalul Luminilor, desfășurat de curând, dar mai ales aportul curselor low-cost care au contribuit la ieftinirea vacanțele, promovează Capitala ca oraș turistic comparabil cu altele din Europa”.
Majoritatea călătorilor care ajung în București pleacă multumiți, pentru că găsesc aici lucruri mai bune decât cele la care se așteptau. Cei mai mulți vin din țările Europei de Vest. Majoritatea turiștilor străini sunt în general familii cu copii, din Israel, Franța, Italia sau Germania. Media sejurului lor este undeva, între 1,9 și 2,5 zile.
Ce spun cercetătorii ?
Conform portalului online weekenGO, Bucureștiul se numără în primele 100 de orașe din lume în care merită să-ți petreci sfârșitul de săptămână (Best Cities to Spend a Weekend). El se află în poziția 83. Topul alcătuit recomandă respectivele destinații ca locul ideale pentru millennials, familii și generațiile baby boomers. În urma analizei datelor din sondaje – au fost chestionați locuitori și turiști din peste 1000 de orașe din întreaga lume -, s-au clasat pe locul 1 Berlin, destinație recomandată millennials, Viena, ideală pentru turismul de familie în weekend, respectiv Zurich, pentru baby boomers. Studiul a luat în calcul și comparat, accesibilitatea ajungerii la destinație, cât de ușor poți călătorii în oraș, cât de rapid poți efectua rezervări la hoteluri, cât de generoase sunt parcurile și zonele verzi care încadrează orașele etc. Agendele culturale, concertele, teatrele, sălile de cinema, accesibilitatea muzeelor, a expozițiilor precum și atitudinile prietenoase ale locuitorilor – a precizat Tobias Boese, co-fondator al weekenGO. Sinteza completă o găsiți la adresa: www.weekengo.com/en-EN/study/100-top-destinations-to-spend-a-weekend.html
O altă proiecție aparține Nestpick ce s-a bazat pe 17 criterii de evaluare. Astfel a fost alcătuit un top cu 110 orașe recomandate millennials pentru a trăi, muncii și călătorii. Bucureștiul se află pe locul 98, cu atracții în creștere, cu oferte stimulatoare pentru lansări în carieră, cu prețuri de cazare accesibile, cu o viață de noapte relaxantă, cu toleranță adecvată față de fenomenul migrației etc. Cel mai bun oraș a fost declarat în acest an Berlin. Cea mai bine cotată țară în acest top este Canada, care are trei orașe clasate în Top 10. ”Trebuie să ne adaptăm la nevoile generațiilor tinere. Să realizăm o economie flexibilă, prosperă care să permită generației millennials să regenereze spațiile urbane dar și dinamica demografică. De aceea dorim să oferim prin aceste analize informații și oportunități pe baza cărora tinerii să ia decizii eficiente pentru orientarea în viață – a afirmat un oficial al Nestpick. Raportul complet poate fi citit pe: https://www.nestpick.com/millennial-city-ranking-2018
Conform unei alte cercetări, finalizată în primul trimestru al acestui an de către The Economist Intelligence Unit, Bucureştiul se situează pe locul 9 în Top 10 al celor ieftine orașe din lume. El este singurul oraş din Europa care apare în clasament. Configurația clasamentului aduce în prim plan localități precum Damasc, Caracas, Almaty, Lagos, Bangalore, Karachi, Alger, Chennai, iar în poziția 10, New Dehli. Raportul, ce a analizat costul existenţei în lume oferă și o explicaţie pentru care tot mai mulţi turişti străini vin în Capitală. La polul opus, cea mai scumpă metropolă este Singapore, urmată de Paris, Zurich, Hong Kong şi Oslo. Studiul a evaluat costul de trai din 133 de mari oraşe şi a comparat peste 400 de preţuri de produse şi servicii.
O altă analiză a radiografiat Cele mai bune orașe pentru familie pe 2017. Copenhaga ocupă locul 1. 13 din primele 20 aflate în Top sunt orașe din Europa, 3 din Canada, 3 din Australia și 1 din Noua Zeelandă. Bucureștiul se află în poziția 81 pe lista finală a primelor 100 de orașe din lume. Studiul ”The Best cities for families” a fost realizat de către portalul online Real estate Homeday. El a analizat politicile și legile maternale, relațiile de armonie în familie și gradul de fericire pe care îl trăiesc familiile – a precizat Steffen Wicker, managing director al Homeday. Rezultatele complete le găsiți la adresa www.homeday.de/en/family-index-international/
ANGELA SIMION & VALERIAN BANU