Modelul francez si limba de lemn, EDITORIAL nr.162-163

De Marian Constantinescu

@ Hei, se pare că ne întoarcem după vreo 20 de ani la restructurarea  stațiunilor turistice românești. O intenție nobilă. Iată că Patronatele de pe litoral, bravo lor, s-au săturat de atâta dezordine și încearcă să spună actualilor lideri ceva important. A venit vremea să ne luăm după francezi și să creem pentru fiecare stațiune o administrație proprie. Asta dacă dorim să redevenim competitivi pe plan internațional, să avem politici de promovare omogene pentru fiecare stațiune. Dacă dorim să simțim efectul taxelor plătite de firmele turistice ori conexe, ce ar urma să fie puse în coșul adminstratorilor de stațiuni. Hotelurile ar trebui să beneficieze direct de plaje, firește contra-cost, că nimeni nu-ți dă nimic pe gratis în ziua de azi. Și, mai spune Federația Patronatelor din Turism (FPTR), aceste administrații ar putea să investească direct în pregătirea și calificarea resurselor umane. Asta chiar că este o urgență în ranforsarea profesională. Gândesc că nu e nevoie, neapărat, să ne ducem până în Franța. Dacă în urmă cu vreo 30 ani specialiștii bulgari veneau la Neptun-Olimp să se documenteze cum e administrată stațiunea, acum am putea să le întoarcem noi vizita și să re-clonăm acea experiență pe litoralul românesc.

Sincer, e bine că se cere. Poate se și obține ceva. Mie, totuși, îmi aduce a Budai Deleanu, cu gardurile alea pline de cârnați și râurile cu lapte spornic curgând prin ȚiganiadaLand.

@ Vai de mama… comunicării la nivel de Ministerul Turismului. Dacă au avut ceva bani, și tot nu știau pe ce să-i cheltuiască băieții de la Externe, Comunicații și Turism au pus de o dezbatere “România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană”. Ceva discret, cu ușile închise, prilej de șprituri și îmbrățișări. Pentru ca să se vadă că au lucrat serios au emis și un comunicat de presă… scris într-o limbă păsărească. Un fragment din el vi-l aducem la cunoștință. Citiți și vă… delectați. ”Documentul cuprinde o analiză de impact aprofundată a efectului ieșirii Marii Britanii din UE asupra României, precum și o analiză a oportunităților pe care le prezintă retragerea Marii Britanii din UE. Obiectivul general este acela de a asigura un cadru de referinţă care să permită abordarea coordonată, la nivel guvernamental, a aspectelor complexe generate de procesul Brexit, marcând liniile generale ale abordării României şi permiţând totodată o flexibilitate de natură să acomodeze evoluţiile inerente unui proces de negociere dinamic și impredictibil… etc.” Bine măcar că nu le-au băgat pe alea cu prioritizarea și mai nou cu… dezvoltabilitatea.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Editorial, Marian Constantinescu, Numarul 162-163 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*