ALBA IULIA – Finante pentru Palatul Principilor, EVENIMENTE numarul 158

= 167

Una dintre atracțiile Cetății Medievale Alba Iulia – Palatul Principilor -, va beneficia de finanțare europeană în valoare totală de circa 4,8 milioane de euro. Investiția – ce va fi implementată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), are în vedere revalorizarea patrimoniului natural și cultural, conservarea, protejarea, promovarea acestui ansamblu istoric. Proiectul va fi dezvoltat pe o perioadă de peste 5 ani. După finalizarea lucrărilor se estimează că Palatul Principilor va primi anual circa 26.000 de turiști, față de 2.000 câți se înregistrează azi.

Capodoperă arhitectonică, Palatul Principilor din Alba Iulia este foarte aproape să-şi recapete frumuseţea de acum cinci secole şi mă bucur că putem finanţa acest obiectiv cu ajutorul fondurilor europene. Se dovedeşte încă o dată că fondurile alocate României de Uniunea Europeană constituie o sursă extrem de importantă pentru dezvoltarea economiei şi a societăţii în general, a precizat un reprezentant al Ministerului Dezvoltării Regionale Administrației Publice şi Fondurilor Europene. În programul de dezvoltare pe perioada 2014-2020 sunt prevăzute proiecte în valoare de circa 8,25 de miliarde de euro, de interes național și regional ce vor fi susținute prin POR. (ALEX BARBU.

BUCUREȘTI: Avem un logo sandwich

După un scurt scandal balcanic (inițial Primăria a anunțat drept câștigător pe Narcis Teodor Lupou, designer ce a fost descalificat pentru similitudini de creație cu logo-ul orașului Taipei), Capitala României are în sfârșit un logo pentru promovarea identității turistice. Astfel câștigător a devenit locul 2 (ca punctaj), ocupat de către Alexandru Mihai Nenciu. „Logo-ul creat de mine încearcă să spună o poveste, să reconstituie etapele unei istorii, prin stilizarea a patru edificii-simbol ale Bucureștiului: Arcul de Triumf, Palatul CEC, Ateneul Român și Arena Națională. Logo-ul nu este altceva decât un vector de transmitere a identității colective”, a declarat Mihai Nenciu.

Alături de Primarul General, din juriu au făcut parte: Prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române; Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București; Anca Boeriu, lector la UNARTE; Dr. Vladimir Nicula, lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu; Ioana Ciocan, Vicepreședinte UAP; Dochita

HUNEDOARA – Castelul Corvinilor restaurat prin POR

Circa 5 milioane de euro au fost alocați din fonduri europene pentru restaurarea Castelului Corvinilor. Contractul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara” ce va fi finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, are în vedere promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi se va derula pe o perioadă de peste 5 ani. După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte de la circa 260.000 de vizitatori, cât se înregistrează acum, la peste 348.000. „Contractul semnat dovedeşte încă o dată cât de important este să atragem fondurile europene pe care le avem la dispoziţie. Castelul Hunedoarei (numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor) este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Prin lucrările de consolidare ne dorim să-l valorificăm la standarde europene” – a menţionat un oficial al Ministerului Dezvoltării Regionale Administrației Publice şi Fondurilor Europene. (ION BADEA)

BUCHAREST CITY TOUR – un nou sezon

De la sfârșitul lunii mai a fost relansatã linia Bucharest City Tour. 4 autobuze double-decker circula zilnic,la intervale de 20-25 de minute, pe traseul cuprins între Piata Presei si Piața Unirii. Având o capacitate de 77 de locuri fiecare, dintre care 50 – pe platformã, autobuzele sunt la dispoziþia turistilor între orele 10:00 – 21:00. Ele leagã mai multe atracții turistice care se regãsesc pe urmãtorul traseu: Piața Presei, Arcul de Triumf, Soseaua Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Palatul CEC, Palatul Parlamentului, cu revenire prin Piața Unirii, Piața Universitãții, Piața Romanã, Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Muzeul Satului, Piața Presei.
Cardul de cãlãtorie
, ce este valabil 24 de ore de la prima validare -, se procurã direct din autobuz (25 lei-circa 6 Euro) dar și de la agențiile de turism ori hotelurile partenere. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 – 14 ani, pretul acestuia este 10 lei (pentru cei cu vârsta de pânã la 7 ani, transportul este gratuit). Cardul este valabil 24 de ore de la prima validare, oferind flexibilitate în alegerea programului ce poate fi organizat în sistem hop on-hop off. Turiștii beneficiazã de audio-ghid în limbile românã, englezã, francezã si italianã, precum si prin instalarea unei aplicaþii pe smartphone-ul personal în urma scanãrii unui cod QR afișat în autobuz.  Mai multe informatii obțineți de pe site-ul http://bucharestcitytour.ratb.ro/. (ALEX BARBU)

PROIECȚII LA WASHIGTON ȘI CHIȘINĂU

Mai multe documentare Agerpres au fost proiectate la Washington, în luna mai, cu ocazia recepției de lansare a Festivalului de Film Românesc, organizată de către Ambasada României în SUA. Astfel, „Tărâmul dintre ape” și „Descoperă România cu Peter Hurley” au fost difuzate și dincolo de ocean. La eveniment au fost prezenți invitați din România (regizorul Corneliu Porumboiu, actrița Andreea Vasile), producători americani etc. Cele două documentare au rulat și cu ocazia evenimentului EU Open House (Ziua Porților Deschise). De asemeneaTărâmul dintre ape” a fost proiectat la sfârșitul lunii mai și la Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf de la Chișinău. La eveniment au fost de față producătorii filmului: Marilena Gheorghiță, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan.

COMORILE DACILOR, CA UN FILM DE AVENTURĂ

În urma succesului pe care l-a avut premiera de la începutul anului, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Kogainon Films au proiectat din nou filmul The Hunt for Transylvanian Gold, documentar ce spune povestea furtului brățărilor de aur dacice, vechi de aproape 2000 de ani. Proiecția fost parte a evenimentului aniversar „Zilele MNIR – 45 de la inaugurare”. Documentarul cu o durată de 50 de minute, pune accentul pe investigația care a durat mai bine de 10 ani și s-a desfășurat pe două continente: Europa și America de Nord sub coordonarea dr. Augustin Lazăr, pe atunci Procuror General la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Ea a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei au fost descoperite de către căutătorii de comori 24 de brățări de aur dacice dintre care 13 au putut fi recuperate.

IAȘI, ORAȘ REGAL

Pânã pe 30 iunie este deschisã la Muzeul National Cotroceni expozitia „Iasi, oras regal”. Organizatã în parteneriat cu Senatul României si Casa Regalã a României, în Salonul Cerchez, vernisajul a marcat Ziua Internationalã a Muzeelor dar și centenarul „Iasi – Capitala Regatului României, 1916-1918”. De asemenea la același muzeu se aflã deschisã pânã pe 25 iunie Expozitia de uniforme românesti si strãine (1860 – 1914), colectia prof. univ. dr. Adrian-Silvan Ionescu. Manifestarea aduce în atenţia publicului vizitator uniforme militare româneşti şi străine din anii 1860-1914 şi componente ale acestora din: România, Serbia, Austro-Ungaria, Germania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Rusia și SUA, la 140 de ani de la obținerea independenței României și 100 de ani de la campaniile militare ale armatei române din Primul Război Mondial. Traveller Magazin este Partener Media al ambelor manifestãri.

BUNĂTĂȚURI ȘI DICHISURI LA PLOIEȘTI

????????????????????????????????????

 

Târgul cu Bunătăţi şi Dichisuri, a ajuns în perioada 22-24 iunie, în Parcul Toma Socolescu din faţa Halelor Centrale din Ploiești. Din chioșcurile comerciale s-au putut cumpăra telemea proaspătă, urdă şi caş, caşcaval, caşcavea etc. La capitolul cărnuri, cu toată caldura de afară, a mers slana afumată dar și cea ţinută la baiţ cu mult usturoi, preparatele din vită sau porc, afumate natural etc. Pofticioşii de dulciuri au fost atrași de baclavale, sarailii şi cataif, turtă dulce, şerbeturi, dulceţuri şi siropuri, magiun, ciocolată de casă, miere şi produse derivate din miere. Copiii s-au bucurat de o mare atenție ei fiind atrași de activitățile din cadrul Atelierelor gratuite – Pasiuni şi Meşteşuguri, unde cel mai frecventat colț a fost cel al suvenirurilor și colecției de… potcoave.

LA SEDIUL AMBASADEI SUA

din București a avut loc un eveniment dedicat oportunităților pentru petrecerea vacanțelor în stațiunile montane din Statele Unite. Organizat de US Comercial Service el a reunit specialiști americani din regiunea Aspen-Colorado. Jennifer Van GilderVail Resorts-, International Market Manager, a prezentat facilitățile stațiunii montane, lider mondial pe segmentul de lux ‐ , iar Bob Bayless, Senior International Sales & Marketing Manager la Aspen Snowmass, a vorbit despre oportunitățile oferite de cele patru masive muntoase din regiune. La eveniment au participat touroperatori români, editori de turism precum și reprezentanți ai ambasadei.

AM FOST TARI ȘI PE CERUL CHINEI

După recordul european de paraşutism stabilit în 2 aprilie, anul 2017 continuă cu rezultate foarte bune obţinute de sportivii Aeroclubului României. Echipa de înaltă acrobaţie aeriană „Hawks of Romania” a participat, cu 4 avioane Extra 300L, alături de alte 11 echipe din întreaga lume, la Formation Aerobatic Challenge 2017, care a avut loc la Zhengzhou – China. Evoluţia echipei noastre, în componenţa George Rotaru, Laszlo Ferencz, Andrei-Mihai Şerbu, Attila Gogger şi Cristian Iorgov, a fost foarte apreciată, fiind recompensată cu premiul „Best visual creativity award”. De menţionat că participarea a implicat un important efort logistic, cele 4 avioane trebuind demontate pentru transport şi reasamblate la Zhengzhou într-o perioadă de timp limitată – ne-a declarat, directorul general George Rotaru.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 158-159 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*