Succesul nu vine pe bandă rulantă, INDUSTRIE HOTELIERA nr. 157

Thailandezii intră pe piața hotelieră din România. Lituanienii anunță un viitor Courtyard by Marriott în nordul Capitalei. Frații Micula s-au cam săturat de ”succesele” din businessul turistic iar două hoteluri frumoase din Bran și Turda, alunecă discret pe toboganul vânzărilor.

OTOPENI: ANGELO se îmbracă THAI

Austriecii de la Vienna House Bucharest au vândut hotelul Angelo (Copertă) din vecinătatea Aeroportului Internațional Henri Coandă, de la Otopeni. El a fost achiziționat de compania thailandeza U City Public intrarea acesteia reprezentând o premieră pe piața hotelieră din România. Unitatea a fost vândută la pachet cu participațiile deținute de Warimpex, la alte 7 hoteluri din Cehia și Polonia, în schimbul cărora Warimpex va încasa aproximativ 180 milioane de euro. Activele preluate de U City Public reprezintă jumătate din totalul portofoliului de real estate al Warimpex. Warimpex estimează că vânzarea hotelurilor va contribui pozitiv la rezultatul financiar din acest an cu valori cuprinse între 15-20 de milioane de euro.

Vienna House este cel mai mare lanț hotelier independent austriac. Compania va continua să administreze cele 8 hoteluri și după încheierea tranzacției, estimată pentru această vară.

BUCUREȘTI: GICĂ POPESCU pierde în fața lituanienilor

Proprietarii hotelului Europa Royale din București vor demara în acest an lucrările de construcție pentru un hotel în nordul Capitalei. Investitorii lituanieni, care acum dezvoltă în Centrul Vechi din Capitală și un hotel Hilton Garden Inn, au achiziționat un teren pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, unde urmează să dezvolte un nou proiect. El va urma să fie afiliat la Courtyard by Marriott, marcă de 4 stele a grupului Marriott International. Conform informațiilor disponibile lituanienii au semnat un contract de franciză cu Courtyard by Marriott. Unitatea va fi clasificată la 4 stele, va oferi 200-250 de camere dar și un complex cu săli de conferință. Investiția totală este anunțată la nivelul de 18-20 milioane de euro. Marriott International a mai avut un proiect de poziționare pentru acest brand. În 2012, fostul fotbalist Gica Popescu anunța construcția în București a unui hotel de 4 stele Courtyard by Marriott, poziționat în spatele Primăriei Sectorului 1. Proiectul nu a mai fost pus în practică, datorită apariției unor evenimente de business volatile, pe acel teren, construindu-se acum un bloc de locuințe.

LITORAL: Frații Micula s-au pus pe vânzări

Frații Ioan și Viorel Micula au scos la vânzare 11 dintre cele 12 hoteluri pe care le dețin pe litoralul românesc, cumpărate la începutul anilor 2000. Cele 11 hoteluri, cu 2.700 de camere, reprezintă, practic, cel mai mare pachet scos vreodată la vânzare de un operator privat de turism din România. Toate sunt clasificate la 2 stele, cu excepția unuia dintre ele, Prahova din stațiunea Neptun, care are 1 stea. Unitățile scoase la vânzare sunt: hotelul Național – 160 camere și Unirea – 176 de camere (stațiunea Mamaia), Banat – 221 camere, Slatina – 225 camere și Craiova – 163 camere (Olimp) și Terra – 302 camere, Caraiman – 242 camere, Clabucet – 242 camere, Prahova – 325 camere, Romanța – 322 camere și Bâlea – 323 camere (Neptun). Frații Micula mai intenționează să vândă în Neptun și un teren de 3,2 hectare.

Vânt de tranzacții la Bran și Turda
Unul dintre cele mai selecte unități de cazare ce funcționa în zona Bran – La Dolce Vita -, a fost închisă și scoasă la vânzare. Proprietarii – o firmă cu acționari israelieni, cer pentru acesta 1,4 milioane de euro. Hotelul, clasificat la 3 stele a intrat în circuitul turistic în urmă cu circa 10 ani. Cum el nu s-a dovedit rentabil (cu un grad de ocupare de circa 40%, nu a putut fi deturnat un credit bancar în derulare) firma contractoare a intrat în insolvență, ulterior în faliment. La Dolce Vita dispune de 45 de camere, un restaurant de 200 locuri, discotecă și centru spa.

Într-o situație apropiată se află și unul dintre puținele hoteluri tematice din țara noastră. Complexul alcătuit din castelul Prințul Vânătorilor și restaurantul de 5 stele Castelul lui Dracula din Turda, a fost scos la vânzare pentru suma de 5 milioane de euro. El este amplasat pe o suprafață de 1.500 metri pătrați în centrul zonei medievale a orașului dar și foarte aproape de Salina Turda.

ANGELA SIMION, ALEX BARBU & ION BADEA

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Industrie hoteliera, Numarul 157 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*