SIHASTRIA – Un pridvor al Raiului, BIBLIOTECA nr.155

= 305

Deși este doar o reeditare a albumului tipărit în 2008 în aceeași versiune de către Editura Mănăstirea Sihăstria (hârtie biblie, reproduceri excelente însoțite pe parcursul a peste 120 de pagini de texte și cugetări armonizate), noi o semnalăm cu plăcere.

”Un pridvor la Raiului – mănăstirea Sihăstria” este o lucrare binecuvântată de Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Acesta cugetă în deschidere la un veritabil ”Athos românesc sau un Tabor al luminilor văzute cu inima”. Din munții Sihlei, care adăpostesc peștera Sfintei Cuvioase Teodora, până la vârfurile Toaca și Panaghia ale muntelui Ceahlău, mii de călugări și călugărițe, iubitori de sfințenie și viață veșnică, au sfințit de-a lungul veacurilor, prin rugăciune și nevoință, ținutul Neamțului.(…) Printre Cuvioșii Părinți nemțeni din timpul nostru, mari trăitori au fost Arhimandriții Ilie Cleopa, Ioanichie Bălan și Ieroschimonalul Paisie Olaru, toți trei de la Mănăstirea Sihăstria – mai arată Părintele Daniel. Îngrijirea albumului a revenit Părintelul Petru Bălan care a însoțit reproducerile picturale și fotografice cu cugetări inspirate. Aceasta – ”Dragostea unită cu frăția mult întrece bogăția!” -, aparține monahului Ilie Galaction. Se înțelege, albumul este o invitație de a vizita acest colț de rai.

THESIGER – O lume tulburătoare

Așa se întâmplă întotdeauna. Când parcurgem cărți de călătorie scrise în secole trecute ne cuprinde o nostalgie care ne așează percepția pe rafturi sentimentale. Așa este și cu cea scrisă de Wilfred Thesinger (1910-2003), autorul bestsellerului ”Nisipurile arabe”.

Traducerea volumului de călătorie ”Printre Arabii din sudul Irakului”, asigurată de Mihaela Negrilă, a fost lansată anul trecut de editura Polirom din Iași. După cum precizează îngrijitorii ediției cartea reunește în cele peste 250 de pagini, experiențele de viață parcurse în opt ani petrecuți în ținuturile mlăștinoase de la confluența Tigrului cu Eufratul. Thesinger rămâne fascinat de stilul de viață neschimbat de milenii, iar în călătoriile efectuate cu canoea pe la jumătatea secolului trecut se familiarizează cu o arhitectură impresionantă. Dar și cu viața în natură a populațiilor din sudul Irakului, oameni curajoși, ospitalieri și loiali. Cartea poate fi privită și un omagiu adus culturii și ecosisitemului care astăzi aproape că au dispărut.

BUCOVINA – Little Europe

Regiunea mai e cunoscută și ca Țara Fagilor. A fost de-a lungul timpului parte din Principatul Moldovei, până în 1774, prin 1849 a fost numită și Ducat al Bucovinei iar între 1867 și 1918 a fost provincie independentă a Austro-Ungariei. După ce au mai scărmănat-o de istorie și rușii ea a ajuns să fie un extraordinar rezervor de multiculturalitate și armonie etnică. Bucovina este un tablou viu al tradițiilor și cine merge în zona Sucevei, revine de-a lungul anilor parcă pentru a se convinge că această lume a tradițiilor există, respiră, trăiește în realitate, nu numai de Paște, Crăciun ori Anul Nou. La această percepție contribuie și ”Bucovina – little Europe”, album de promovare editat de către Consiliul Județean Suceava.

Artiștii fotografi – Ovidiu Ștefeligă, Victor T. Rusu, Petre Palamar, Sorin Onișor și Dorin Sveduneac -, au oferit ”amprente culturale” unde mii de cuvinte se împletesc cu zeci de fotografii. Ambele au îmbogățit tezaurul fabuloasei zone turistice. De citit, adică de călătorit.

ANGELA SIMION

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Biblioteca, Numarul 155 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*