Ce va fi, va fi în 2017 !, EDITORIAL nr.153-154

De Marian CONSTANTINESCU

Marian-Constantinescu2015-augustNici n-a căzut ultima zăpadă electorală că au început răspândacii de pe sticlă să prorocească cum că 2017 va fi un an dificil pentru economia și viața socială a României. Angajați talentați în zvonistică, plătită ce-i drept imperial, se străduiesc să tragă semnale de alarmă într-un triaj de unde nu a plecat deocamdată nici o locomotivă a timpului. Noi, ăștia, care ne ocupăm de nișe economice, în speță de turism, îndrăznim să combatem gulașul catastrofic, fără gust, căci n-are în el nici carne nici cărnați și nici măcar cartofi.

Din punct de vedere turistic România pare să respire mai bine, după un an în care circulația internă a reprezentat plămânul principal. În 2017 e de așteptat ca măcar instituțiile statului să dea drumul la ”robinetul” voucherelor de vacanță. Măsura nu are caracter populist căci se practică cu succes în țări unde politicile sociale au în centrul lor sănătatea omului. Dacă se va întîmpla vom asista la un veritabil ”cutremur turistic”, ca să ne păstrăm în linia catastrofiștilor. Voucherele de vacanță vor ajuta angajatul dar și angajatorul, cu condiția să aibă din ce să fie oferite. Și atunci trebuie să milităm pentru o economie robustă și sănătoasă. Iar la asta va contribui și faptul că turismul se va fiscaliza și albi mai mult. Cine nu va respecta regulile jocului va rămâne spectator.

Din punct de vedere al incoming-ului e de așteptat ca numărul turiștilor străini să crească în continuare în România asta deoarece o serie de destinații străine n-au cum să fie garantate și nici securizate. Deocamdată. Terorismul rămâne și în 2017 Traveller Magazin cover 153-54principalul dușman al liberei circulații, inclusiv al celei turistice. România va face o figură și mai frumoasă dacă spiritului ospitalier i se va da o importanță mai mare decât monedei euro. Piața destinațiilor s-a comprimat iar singure Grecia, Spania ori Italia, eventual Bulgaria nu vor putea să absoarbă milioanele de turiști care ”emigrau” vara pe conductele de travel ale Turciei, Egiptului, Tunisiei, Marocului etc. În fine, din toate informațiile oferite de agențiile de turism autohtone, programul Early Booking merge foarte bine iar vânzările pe multe stațiuni din străinătate, gestionate serios, pot sugera un aer de optimism . Și outgoing-ul are nevoie de aer proaspăt. El oxigenează creierul călătorilor dar și ai angajaților instituțiilor de stat abilitate. Mi-aș dori să devenim contributorii dar și martorii unui 2017 excepțional pentru români. La Mulți Ani și bucurați-vă de viață! Bucuria seamănă cu o călătorie în prezent!

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Editorial, Marian Constantinescu, Numarul 153-154 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*