SUPERTARE: Sat lacustru pe Clisura Dunarii, EVENIMENTE nr.151

= 203

După primul hotel de ghiață reconstruit în fiecare an pe Transfăgărășan în vecinătatea zonei turistice Valea cu Pești, românii vor lansa pe piață și primul sat de vacanță lacustru. Astfel se poate spune că țara noastră începe să ”candideze” la segmentul turistic al destinațiilor exotice. Investiția este aproape finalizată la Berzasca (județul Caras Severin), pe malul Clisurii Dunării. Aici au fost construite și finisate 30 de căsuțe pe piloni în mijlocul apei, devenind primul sat lacustru din România.

Căsuțele sunt destinate exclusiv turiștilor, care vor putea admira Dunărea chiar din mijlocul ei. Întregul complex este format din doua insule, Egreta și Pelicanul, fiecare cu câte 15 bungalouri. Căsuțele (ce beneficiază de living, bucătărie și,respectiv la etaj de dormitor) sunt legate prin faleze suspendate, dar vor fi create și pontoane pentru pescari și un mini-port pentru ambarcațiuni, alei pentru pietoni, o pistă pentru biciclete etc. “Există şi un ştrand amenajat, un loc de parcare pentru 40 de maşini.

Este doar prima parte a proiectului: 15 bungalouri, ştrandul şi recepţia. Vom avea şi un restaurant care va fi gata anul viitor. Vor mai fi încă 15 bungalouri în oglindă, dar aşteptăm să vină cel puțin un investitor care să dorească să construiască aici” – precizează investitorul Sorin Liubimirescu. Ideea de a construi un hotel plutitor i-a venit omului de afaceri reşiţean în urmă cu câţiva ani, când acesta a rămas dezamăgit de condiții, când a căutat un loc cazare pe Clisura Dunării. Proiectul a fost îmbrățișat și de către primăria din Berzasca, care a intuit că dezvoltarea economică, turistică, va genera locuri de muncă și finanțe suplimentare la bugetul local – ne declara Traian Mateescu, viceprimarul comunei Berzasca.

Satul lacustru de vacanță a beneficiat de susținerea financiară a Uniunii Europene care a contribuit cu aproape 200.000 de euro nerambursabili. Valoarea construcției se ridică până acum la peste 600.000 de euro.

C. MARIAN
_____________________________

CĂLĂRAȘI: În tandem cu DUNĂREA
Cursa Dunarii

În primul weekend din octombrie, Călărașiul a găzduit cea de-a treia ediție a Cursei Dunării Călărășene, competiție dedicată tuturor celor care iubesc provocările, adrenalina, dar mai ales mersul pe două roți. Orașul de la malul Dunării a fost luat cu asalt de pasionații de ciclism și concursuri offroad din toate colțurile țării. Cursa de şosea este ultima etapă din Road Grand Tour, cea mai importantă competiţie de acest gen din România. De asemenea, evenimentul a găzduit și cea de-a doua ediţie a Campionatului Naţional de Tandemuri la care au s-au întrecut peste 15 echipe. Cursa prichindeilor (până la 7 ani) sa desfășurat pe un traseu mirific, pe Insula Mare a Ialomiței, înconjura de Dunăre. Fondul generos de premii – circa 5.000 de euro, a recompensat câștigătorii Ofensivei asfaltului, ultima etapa din Road Grand Tour (72 kilometri), respectiv pe cei ai Asaltului insulei, o cursă offroad unică în România (cu un traseu de circa 50 de kilometri – ne-a precizat Claudia Sofron (PR Manager).
_____________________________

VORONEȚ: Toamna cu Peter Hurley

Ev.Peter Hurley
A 36 ediție a Festivalului
Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț” , care s-a consumat la Gura Humorului între 13 și 16 ooctombrie a înregistrat mai multe suprize artistice. Printre ele s-a numărat și prestația Agenției Naționale de Presă AGERPRES care a susținut acest festival printr-o expoziție din arhiva fotografică despre istoria României, respectiv un film documentar de excepție „Descoperă România cu Peter Hurley”. El reface călătoria inițiatică pe care un irlandez a facut-o în România. Cu un rucsac de peste zece kilograme în spate, timp de 25 de zile, pornind pe jos de la Săpânța către București, în anul 2012, Peter Hurley s-a bazat în totalitate pe ospitalitatea românilor și s-a îndrăgostit de tradițiile istorice și folclorice ale neamului nostru. La recenta ediție a festivalului au fost înscrise în total 132 de filme din 19 țări.
_____________________________

TIMIȘOARA: ”Luminează orașul prin tine”
Ev timisoara1

Orașul de pe Bega va deveni în 2021 a doua localitate românească (după Sibiu) ce va purta titulatura de Capitală culturală europeană. Decizia a fost luată luna trecută când juriul a avut de ales în faza finală dintre București, Cluj-Napoca, Baia Mare și Timișoara. Bănățenii au candidat cu proiectul care are ca slogan ”Luminează orașul prin tine”. Oferta culturală a Timișoarei e reprezentată de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferințe, 14 galerii de artă contemporană, 6 teatre, 4 muzee, o Filarmonică și o Operă, 4 spații culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de școli, 8 centre ale industriei culturale și creative, 340 de piețe și curți interioare, 18 clădiri publice și comerciale etc. În 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din țările candidate la UE (Serbia și Muntenegru), una din Grecia și una din România.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii este atribuit unui oraș din UE, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de localități vor fi deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi inițiativa culturală emblematică a Uniunii Europene. „Conceptul este extraordinar, pentru că promovează dialogul intercultural și accentuează sentimentul de apartenență la UE. Trebuie să aducem Europa mai aproape de oameni. Cultura este „miezul” din care s-a clădit Europa. Valorile culturale ne apropie între noi” a declarat Karel Bartak, Head of Culture Unit în cadrul Comisiei Europene.

ION BADEA
_____________________________

TURISMUL ECVESTRU: Mai mult decât o promisiune
Ev Forum ecvestru1

În România există peste 150 de pensiuni și proprietăți agroturistice care dețin cai pentru activități ecvestre. Turism ecvestru efectiv, la nivel profesionist, practică însă doar vreo 40. Drept urmare organizarea primei ediții a Forumului de Turism Ecvestru la hotelul Ibis-Gara de Nord, a fost binevenit și așteptat. Pentru operatorii şi pentru ghizii de turism a fost un prilej de a afla informaţii utile legate de activitatea celor care se ocupă cu creşterea cailor. La Forum – organizat de către Equestrian Adventures (director Florina Ioanid Nicolescu) în parteneriat cu InfoTravelRomania (director Petre Dordea), au fost prezentate ofertele unor centre de echitaţie din Râşnov, Sighişoara, Harghita, Cluj, Alba, dar şi Dâmboviţa. Printre speakeri s-au numărat Andras Albert – Villa Honor (cai islandezi); Alexandru Gaftoi – Centrul Ecvestru Husar; Oana Valea – Centru de Călărie Aladin; Ducar Diana – Centrul de Echitație Diana – Râșnov; Roxana Hădărean – Villa Abbatis Equestrian Center; Adela Dadu – Pensiunea Domeniile Salgo; Mihnea Vîrgolici – Cross Country Farm; Ionuț Popescu – Pensiunea Potcoava etc. Printre altele ei au vorbit despre oferte personalizate,, flexibile, pentru grupuri mici și turiști individuali, îmbinarea cu alte tipuri de turism de nișă ca de exemplu turism viniviticol (cel mai apreciat mixt), cultural, istoric, etnofolcloric, de aventură, gastronomic etc. Prima ediție a Forumului de Turism Ecvestru a beneficiat de susținerea unor parteneri precum Clubul Presei de Turism FIJET România, Traveller Magazin etc.

forum ecvestru II

MARA ANTON

 

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 151 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*