Travel and Tourism Roundtable, EVENIMENTE nr.145

= 55

Circa 60.000 de români au trecut oceanul pentru a ajunge în Statele Unite ale Americii în 2015. Circa 10% dintre aceștia sunt studenți și tineri care merg să muncească pe perioada vacanțelor. Cele mai frecventate 5 orașe de către concetățenii noștri sunt, în funcție de numărul de intrări înregistrate pe aeroporturi – New York, Miami, Los Angeles, Honolulu și San Francisco.

Ev amb SUA

Numărul turiștilor români ar putea fi mult mai mare dacă ar exista o cursă aeriană directă între România și SUA dar și dacă programul Visa Waiwer ar fi aplicat și pentru concetățenii noștri sunt de părere travel agenții români. Aspectele au fost dezbătute în cadrul evenimentului care a reunit la sediul Ambasadei SUA la București circa 50 de reprezentanți ai agențiilor de turism naționale dar și lideri de opinie din presa de turism autohtonă. Gazdele – Greg O’Connor, consilier comercial, Anne Redalen-Fraser, reprezentanta Departamentului de vize și Monica Bogodai, Office Manager, ne-au prezentat într-un tur interesant Secția Consulară, mai multe măsuri prin care s-a fluidizat procesul de acordare a vizelor. Ei au vorbit audienței despre modalitățile de promovare ale destinațiilor americane sub ”pălăria” Brand USA. Întâlnirea, benefică pentru ambele părți, merită să devină o tradiție. (DOINA CONSTANTINESCU)

ROȘIA MONTANĂ e în UNESCO

Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Demersul vine după ce localitatea Roșia Montană, pe o rază de 2 kilometri, a fost clasată ca sit în categoria A, în noua Listă a Monumentelor Istorice.

Potrivit Ministerului, atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistență, de aerisire și de evacuare a apei – excavate începând din perioada romană și continuate în perioada medievală și modernă, peisajul roman de suprafață, peisajul industrial istoric, și târgul minier Roșia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localității însumează mai mult de 80 kilometri din care 7 datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană – precizează specialiștii Ministerul român al Culturii.

În prezent pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, alături de Roșia Montană se află: Rezervația Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mânăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetățile dacice de la Orăștie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) și centrul istoric al orașului Sighișoara (1999).

CASTLE BREAK a intrat în runda a 4-a

Ev Arche Conacul Hagianoff

Asociația ARCHÉ aduce, pentru al patrulea an consecutiv, castelele și conacele mai puțin cunoscute din România mai aproape de publicul larg, printr-un proiect inovator de turism cultural, adresat tuturor celor interesați să-și cunoască istoria și cultura. Ediția 2016 include 12 tururi cu specific cultural la bijuterii ale patrimoniului construit din toate regiunile istorice ale României. Itinerariile propuse includ peste 20 de reședințe ale elitelor de altădată – castele, palate, cule sau conace – dar și vizite la producători și meșteșugari locali, degustări de produse tradiționale etc.

Printre cele mai reprezentative obiective vizate de proiect se numără Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Bethlen din Criș, Castelul Sturdza din Miclăuşeni, conacul Apafi din Mălâncrav, Centrul Cultural Sâncrai, Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Teleki din Gorneşti, bisericile fortificate din Viscri, Saschiz și Mălâncrav, precum şi culele din Măldăreşti şi Curtişoara. Tururile au loc în perioada 23 aprilie – 5 noiembrie și au o durată totală de 103 zile. „Proiectul Castle Break acordă participanților șansa de a deveni o parte integrantă a procesului de revitalizare a patrimoniului. În fiecare tur cultural, vizitatori de toate vârstele descoperă povestea din spatele zidurilor devenind ei înșiși naratori, capabili să tragă un semnal de alarmă privind necesitatea valorificării unor monumente incluse parțial sau deloc în circuitul economic” – declară Carmen Popa, coordonatorul proiectului Castle Break.

De altfel, pe 12 aprilie, au fost deja deschise înscrierile la patru tururi culturale din seria Castle Break: „Zestrea Transilvaniei”, „Perlele Mureșului”, „Moldova: rafinament, ospitalitate și bucate alese”, respectiv „Podgorii, conace şi vinuri munteneşti”. Cei interesaţi sunt invitaţi să consulte site-ul www.castlebreak.ro. (ALEX BARBU)

Dacă e APRILIE e BELGIA

Ev saptamina  belgiana

Pe 24 aprilie Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română, a găzduit pe Square des Blindés din Bruxelles, ediţia a XI-a a manifestării ”Primăvară românească la Bruxelles”. Invitații speciali au fost artiști, meșteri și creatori populari din județele Alba și Maramureş. Pe scena festivalului au urcat, printre alții Ansamblul folcloric Zamfira, dar şi de reprezentantul României la Eurovision, Ovidiu Anton. Artizanii și-au prezentat priceperea în arta olăritului, ţesăturilor şi împletiturilor tradiţionale, încondeierii ouălor etc. De asemenea au fost testate specialităţi tradiţionale, însoţite de savuroasele vinuri româneşti. Istoria şi patrimoniul românesc au fost exprimate prin demonstraţiile gladiatorilor de la Ludus Apulensis.

De asemenea WTCB Pulmann din Capitală cea de a IV-a ediție a Săptămânii Belgiene organizată de Asociația de Afaceri Romano-Belgiană. Evenimentul a fost dedicat gastromoniei și industriei alimentare belgiene și s-a bucurat de participarea lui Alex Verhoeven, chef de elită și proprietar al prestigiosului restaurant Fleur de Sel din Kasterlee (Belgia), cât și a renumitului ciocolatier Laurent Gerbaud. Agenda Săptămânii a cuprins și o seară de gală, cu participarea E.S. Thomas Baekelandt, ambasadorul Regatului Belgiei în România. În 2015, exporturile către Belgia au cunoscut o creștere de 10,8%, până la 921,9 milioane de euro comparativ cu anul anterior. (ION BADEA)

THE SUN: ”Nu ratați Transilvania ! ”

Jurnaliștii publicației The Sun recomandă vizitarea Transilvaniei nu doar pentru mitul lui Dracula ci și pentru perspectivele panoramice, pentru castelele „desprinse parcă poveștile din Harry Potter” precum și pentru barurile ascunse pe străzi înguste și sinuoase. Ei reamintesc că Lonely Planet a desemnat Transilvania ca o destinație desăvârșită pentru călătorii. Ei relatează că în Cluj, de pildă, turiștii pot face slalom printre galerii de artă și teatre, le recomandă să se rătăcească prin spațiul de artă contemporană „Fabrica de pensule”, unde se răsfiră mai multe galerii, ateliere ale artiștilor și spații pentru spectacole teatrale. În viziunea celor de la The Sun turul orașului ar trebui să se încheie la Muzeul Național de Istorie, unde pot fi admirate colecția de poțiuni și echipamentul străvechi de laborator, ambele desprinse parcă din același univers al lui Harry Potter. Castelul Bran din secolul al XIV-lea, cocoțat pe o stâncă, sursă de inspirație pentru reședința Contelui Dracula în romanul scris de Bram Stoker oferă panorame impresionante. Turiștii urcă scările secrete din interior către turnuri, iar apoi trebuie săși dozeze forțele și frica pentru a vizita Muzeul Torturii din incinta Castelului Bran, subliniază aceeași editori.

COLOCVIU INTERNAȚIONAL DE AEROTERAPIE

Breaza va găzdui pe 6 mai cea de-a doua ediție a Colocviului Aeroterapia. El este organizat de către Asociația Dezvoltăm Breaza, Clusterul BioThech Valea Prahovei, Aeroterapia, BioParc, Bursa Bio și are ca scop prezentarea beneficiilor și avantajele pe care le poate oferi aerul pur și sănătos. Breaza este renumită de mult timp pentru calitatea aerului și pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului. Pentru aceste atuuri Breaza a fost desemnat drept orașul cel mai sănătos al Europei centrale și de est. Conferințele sunt în mod voit succinte și au ca obiectiv creșterea interesului asupra acestui potențial natural. Tematicile vor fi consacrate exclusiv aspectelor Aer și Eco fie că se referă la sănătate, alimentație, transport ecologic, mediu înconjurător, tehnologii de construcții ori oportunități de afaceri etc.

LA CALIACRA SE JOACĂ GOLF

Ev Kaliacra

Un pahar de vin bun, locuri deosebite pentru a vă petrece vacanța, hoteluri de lux, spa, atracții gourmet sau spații ideale pentru vacanțe îmbinate cu ”congress tourism”. Acestea au fost doar câteva dintre propunerile făcute la Ambasada din București a Republicii Bulgaria. Coctailul organizat în acest scop a prilejuit doamnei Maria Marinova, Directorul Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Regiunea nord-estică a Mării Negre Cap Caliacra să prezinte o parte dintre atracțiile zonei. Amfitrionul acțiunii de promovare a fost E.S Aleksandar Filipov, ambasadorul Bulgariei la București.

CONFERINȚĂ DESPRE ȘANSE

. Ajunsă la a doua ediție manifestarea ”Turismul – șansa economiei naționale”, a beneficiat de sprijinul logistic oferit de mai multe institute și organizații de specialitate dar și din partea unor experți internaționali. Între 6 și 8 aprilie au avut loc la Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir” dezbateri și evaluări ale resurselor ce pot alimenta destinațiile turistice din România, o parte dintre ele fiind sintetizate într-un volum de profil lansat cu prilejul acestui eveniment. Despre geopolitica turismului, sustenabilitatea produselor balneare, impactul formării și selecției resurselor umane, importanța salinelor în patrimoniul turistic, noi perspective ale turismului de incoming, au vorbit la obiect, aplicat, numeroase cadre universitare și specialiști practicieni.

CONGRESUL MONDIAL DE BALNEOLOGIE…

…se va desfășura, între 19 și 21 mai, 2016 la București. Cea de-a 41-a ediție, organizată de către Asociația Română de Balneologie și International Society of Medical Hydrology and Climatology (ISMH) este găzduită în premieră de România. După cum ne-a precizat dr. Constantin Munteanu, președintele Comitetului de organizare, prin acest Congres Mondial se dorește ”crearea unei platforme de dezbateri științifice care să pună în valoarea tradițiile europene și asiatice în balneoterapie, sector în care specialiștii români joacă un rol important în dezvoltarea relațiilor dintre aceste zone geografice. Comunicările științifice multidisciplinare vor contribui la dezvoltarea turismului medical și la valorificarea superioară a factorilor terapeutici naturali.”

ECOLOGIE ȘI CONSERVARE LA FUNDATA

Centrul de Ecologie Montană a organizat la Fundata prima ediție a Festivalului de Ecoturism. Cu această ocazie a fost lansat un pachet ce conține 9 trasee ecoturistice menite să pună în valoare potențialul zonei Fundata – Moieciu de Sus , natura și arhitectura specifică, tradițiile și meșteșugurile etc. Festivalul s-a derulat în cadrul proiectului „Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata-Moieciu de Sus”, proiect implementat în parteneriat cu Primăria Fundata, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România” – ne-a precizat Cornelia David, Asistent Promovare, Comunicare și Logistică.

HANUL ANCUȚEI E CEL MAI TARE…

…în gastronomie tradiţională. Hanului Ancuţei din comuna Tupilaţi, judeţul Neamţ, deține printre numeroasele distincții primite și Premiul special pentru aducerea în actualitate a reţetelor tradiţionale, decernat de către ANTREC în cadrul Galei Margareta de Aur 2015. “Hanu Ancuţei este locul de poveste unde regăsim bucătăria moldovenească autentică, în care se pune mult accentul pe produsele din zonă. După ce veţi fi convinşi de preparate precum tocăniţă de berbecuţ cu legume, nelipsitele poale-n brâu şi vinul roşu moldovenesc de la han, puteţi cumpăra pentru acasă, din Cămara Ancuţei, dulceţuri, şerbeturi, zacuscă, plăcinte, cozonaci şi multe alte bunătăţi” a argumentat juriul acordarea acestei importante distincţii.

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Evenimente, Numarul 145 and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*