ORLANDO – Disney, Legoland și vrejul de fasole (3), MAPAMOND nr.143

Stai în fotoliu şi te gândeşti: Orlando, Disney, parcuri de distracţie gândite pentru copii. Hm, să zbor până în America pentru asta?! Ce idee! Ei bine, testat şi garantat, e una dintre cele mai bune idei de vacanţă pe care le poţi avea pentru 2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În Orlando distracţia e cuvântul la ordinea zilei iar distracţia şi starea de bine sunt molipsitoare. Lasă prejudecăţile de adult şi lasă-te dus de val… Îţi prezentăm în continuare ultimele atracţii deschise anul trecut. Un oraş tipic american, ar spune unii, Orlando se întinde generos, printre mlaştini, păduri de pini, înfrumuseţat cu salbe de autostrăzi line. Conduci de la un capăt la altul, în trafic normal cam o oră şi peste tot vezi hoteluri şi complexe rezidenţiale cu vile în culori pastelate şi grădini şi vegetaţie care se răsfaţă în soarele unei Floride toride în general. Se construieşte în continuu căci Orlando este capitala distracţiei pe coasta de Est. Oraşul a înregistrat puţin peste 54 de milioane de vizitatori între lunile ianuarie-iunie ale anului trecut.

 

Ce vezi prin Orlando Eye?

Prima dată când am fost în Orlando, acum cinci ani, am savurat peisajul, la răsărit, făcând un zbor cu balonul. Anul trecut am testat noua atracţie, abia inaugurată: Orlando Eye. O roată cu cabine de sticlă din care admiri panorama în timpul unei ture de aproape jumătate de oră. Te uiţi şi te minunezi câte sute de hoteluri, mii de vile de închiriat şi, mai ales, milioane de copaci se văd în jurul tău. La parter poţi intra şi în Muzeul Madame Toussauds, ca să dai mâna cu starurile Americii Noi am făcut o ”miuță” cu Shaquille ONeal, am stat la o șuetă Audrey Hepburn despre ”Micul dejun la Tiffany”, am trecut deșertul cu Laurence Olivier și ne-am oprit în Salonul Oval de la Casa Albă unde am avut o întrevedere serioasă cu Președintele Obama pe tema Visa Waiver. Lobby-ul nostru a fost sprijinit în emisiunea celebrei Oprah, iar o susținere prietenească a venit din partea lui Marilyn Monroe, Elvis Presley, Beyonce ori John Travolta. Apoi ne-am scufundat în lumea fascinantă de la acvariile Sea Life. După o dimineaţă uşoară, de introducere în subiectul serios al distracţiei în stil mare, faceţi o plimbare în zona pietonală a oraşului. Un fel de centru al oraşului, dezvoltat în ultimii ani, plin de restaurante şi baruri cu mâncare din ce în ce mai variată şi mai gustoasă.

Legoland – să mori de râs

Deschis în martie 2015 Legoland este, după cum spune şi numele, un parc tematic de distracţii făcut din piese de Lego. Poarta de acces, animalele geometrizate de la intrare, soldăţeii de pe marginea aleilor, toate sunt concepute de artişti specializaţi şi construite din milioane de piese mici de plastic. Deşi este gândit în principal pentru copii locul este foarte relaxant pentru vizitatorii de orice vârstă. Micuţii învaţă animalele şi se joacă cu nisip în zona Duplo, e plin de caruseluri şi trenuleţe. Noi am testat plimbarea cu barca pe un râu artificial şi am râs până la lacrimi implicaţi într-o bătălie fără miză, împuşcând cu apă, soldaţi din piese de lego. Am supravieţuit cascadei care ne-a surprins ambarcaţiunea, atacurilor din grotă, ne-am udat până în… şosete. Am râs cât într-un an şi, ne-am întoarce la Orlando şi dacă ar fi să repetăm doar această primă experienţă. Dacă alegeţi să ne călcaţi pe urme vă recomandăm să staţi la hotelul Lego deschis lângă parc, chiar cu câteva săptămâni înainte să-l vizităm. O să aveți ce face în una dintre cele 152 de camere, pe fiecare etaj existând teme și culori diferite care au inspirat designerii de interior . Ei au pus în valoare circa 2 milioane de piese pentru a construi circa 2000 de obiecte și spații ambientale: de la desk-ul recepției, la paturile confortabile din camere ori ușile și interioarele din lifturi. Testate și garantate și de noi.

Frumoasa, Bestia și valsul hologramelor

În 2015 parcurile Disney au aniversat 60 de ani de la inaugurarea primei locaţii în Anaheim, California, 1955. Iar pentru asta în magia şi tehnologia din spatele atracţiilor, inginerii, creatorii s-au întrecut în noutăţi. La parcul Disneyland din Orlando focurile de artificii sunt la ordinea… serii: jocurile de lumini proiectate pe castelul Cenuşăresei se împletesc cu melodiile deja clasice din coloanele sonore ale desenelor animate. Tinkerbell alunecă spre castel şi acoperă cu praf magic acoperişurile. Iar tu, privitorul, rămâi fără cuvinte, fără vârstă şi în afara timpului real atunci când, şepcuţa pe care o ai pe cap, cu urechi luminoase de Mickey Mouse, începe să vibreze în culori, pe ritmul muzicii spectacolului. Şi alături de tine, la fel fac, mii de alte urechi, care acoperă piaţa precum un covor de licurici fascinaţi de desene animate.

Ne-au plăcut în mod deosebit butaforiile din lumea lui Jack cu vrejul de fasole cocoţându-se spre cer, plimbările cu trenuleţul prin lumea lui Ariel. Însă magia şi fantezia s-au întrecut în creaţie pentru noua atracţie a lumii lui Belle. Ajungi la poarta de lemn, intri în casă şi, după ce ţi se prezintă povestea, participi într-o scenetă. Dacă eşti Belle dulapul începe să vorbească cu tine, se mişcă efectiv în faţa ochilor tăi şi ai vrea să îl atingi să vezi dacă e adevărat, apoi Lumiere de invită în sala de dans, unde, dacă eşti Bestia, te întreci în valsat. În jurul tău personajele desenului animat, holograme sau ce or fi fost, se mişcă şi vorbesc cu tine… la final primeşti drept amintire un semn de carte şi apoi, ore bune din noapte te gândeşti cum or fi făcut personajele să se mişte aşa. Ah, măcar de ai fi apucat să pui mâna! Dar, stai!! Cum de sincronizau urechile pe care le purtai la ritmul muzicii şi culorilor spectacolului?!!

SÎNZIANA CONSTANTINESCU

Mulţumiri pentru sprijinul logistic acordat US TRAVEL ASSOCIATION & INTERNATIONAL POW WOW (IPW) ORLANDO

About Traveller Magazin

REVISTA TRAVELLER MAGAZIN MARIAN CONSTANTINESCU – Redactor Şef Marian Constantinescu s-a născut pe 24 aprilie 1953, în Bucureşti. Absolvent al Liceului “Aurel Vlaicu” (1972). Licenţiat în ziaristică. A lucrat la Agerpres, Tineretul Liber, Curierul Naţional, Ziua, ocupând poziţii de la redactor, şef departament, redactor şef până la director de promovare. A publicat poezie, proză, comentarii literare, în revistele: România Literară, Luceafărul, Contemporanul, Convorbiri Literare, Cronica, Vatra, Săptămâna, Flacăra, Suplimentul literar artistic al Scânteii Tineretului etc.
This entry was posted in Mapamond, Numarul 143 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*